Povestea scrisă în lut a „Carafei cenuşii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie

Povestea scrisă în lut a „Carafei cenuşii”

Cultură 29 Martie 2013 / 00:00 476 accesări

Scoase la lumină din pământ, din lutul din care au fost modelate, care apoi le-a asigurat protecţie împotriva intemperiilor, vase milenare cenuşii din colecţiile a cinci muzee din ţară pot fi admirate, până pe 15 mai, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). Cele aproximativ 70 de piese de colecţie, modelate pe teritoriul ţării noastre, din epoca bronzului până în evul mediu timpuriu, alcătuiesc expoziţia itinerantă „Carafa cenuşie. O călătorie în lumea ceramicii arheologice cenuşii”.

MINAC participă la această expoziţie dedicată ceramicii gri cu piese din perioada geto-dacă, romană, dar şi din evul mediu timpuriu, descoperite în oraşul Constanţa, dar şi în diferite situri arheologice, precum Histria, Satu Nou - „Valea lui Voicu”, Gârliţa, Capidava. Vernisajul a avut loc în sala „Vasile Canarache” a muzeului, în prezenţa specialiştilor constănţeni, amfitrionul manifestării fiind directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.

„Ideea expoziţiei „Carafa cenuşie” aparţine Muzeului Judeţean Ialomiţa, de aceea a fost prezentată acolo prima dată. La sfârşitul primăverii trecute, colegii de acolo au invitat mai multe muzee să se implice în acest proiect. Astfel, au răspuns invitaţiei alte patru instituţii: MINAC, Muzeul Brăilei, Muzeul „Dunării de Jos” Călăraşi şi Muzeul Judeţean Buzău”, a spus specialistul MINAC, dr. Cristina Talmaţchi.

CERAMICĂ DE LUX Carafe, oale pentru gătit, vase pentru provizii, ulcioare, căni, ceşcuţe şi chiar pahare, o strecurătoare, platouri, fructiere şi alte obiecte de uz casnic, unele „imitând” lustrul sticlei sau al metalului, toate aşteaptă să fie admirate de către publicul pasionat de arheologie.

„Ceramica cenuşie are o calitate superioară, este mai rezistentă la foc, la folosirea zilnică. Deşi are aceste caracteristici, ea se regăseşte în proporţie mult mai mică în siturile arheologice. Sunt rare şi cazurile în care le găsim întregi, de aceea ne bucurăm că în această expoziţie avem atât de multe vase. Ceramica cenuşie s-a adaptat vremurilor şi interioarelor, încercând să preia formele altor vase contemporane. Fiind o ceramică mai rară şi mai rezistentă, ceramica cenuşie este considerată o ceramică de lux”, a mai spus, pentru cotidianul „Telegraf”, dr. Cristina Talmaţchi.

Taguri articol


12