Pregătirea mașinii pentru a conduce liniștit pe timp de iarnă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pregătirea mașinii pentru a conduce liniștit pe timp de iarnă

Lifestyle 22 Septembrie 2020 / 09:56 1296 accesări

Perioada cea mai bună de schimbare a anvelopelor de vară cu cele de iarnă este în luna octombrie, sau atunci când temperaturile scad sub 7°C. Acest lucru este indicat pentru a evita situații periculoase în anotimpul de iarnă, ce pot apărea datorită eficienței scăzute pe care au o cauciucurile de vară la temperaturi scăzute sau pe drumuri alunecoase și înghețate.

Pregătirea mașinii

Când temperaturile încep să scadă este momentul să pregătești deja mașina pentru iarnă. Asta înseamnă să faci o revizie auto și să schimbi anvelopele de vară cu cele de iarnă. Siguranța mașinii este importantă în timpul iernii, mai ales dacă vrei să circuli pe drumuri de deal și munte, înghețate sau cu zăpadă.

Sfaturi privind pregătirea mașinii pentru iarnă:

  • Bateria trebuie verificată și dacă este slabă, este bine să fie schimbată cu una nouă.
  • Dacă ștergătoarele de parbriz s-au uzat sau s-au deteriorat, trebuie înlocuite cu altele noi, chiar cu unele profesionale. Acestea vor putea curăța parbrizul în orice situație și în caz de vreme capricioasă de iarnă. Există ștergătoare de parbriz care sunt moderne, care au spițele îmbrăcate în silicon și care îndepărtează apa și zăpada foarte bine. Cele mai eficiente sunt considerate cele de marcă Bosch, care au un cauciuc special cu o durabilitatea mai mare de 40%.
  • Luminile mașinii trebuie verificate, să funcționeze perfect pentru a oferi o vizibilitate adecvată pe timp de ceață, în timpul iernii.
  • Uleiul trebuie să fie schimbat din timp, pentru că vremea rece poate afecta eficiența acestuia.
  • Pentru siguranță la drum este bine de verificat sistemul de frânare al mașinii, lichidul de frână și uzura plăcuțelor de frână.

Alături de aceste aspecte, mașina trebuie pregătită atunci când se pleacă la drum lung, pentru a avea provizii în caz de urgență și de blocaj în trafic, în condiții de viscol.

Care sunt anvelopele potrivite pentru mașina ta?

Anvelopele All-Seasons sunt preferate de șoferi în ziua de azi, datorită prețurilor avantajoase. Acestea oferă o bună tracțiune în condiții normale pe tot parcursul anului. Despre ele, specialiștii în domeniu au spus că sunt destul de rezistente la uzura excesivă, dar au performanțe mai scăzute pe drum acoperit cu zăpadă. În condiții nefavorabile de iarnă, cu ninsori abundente, sunt mult mai eficiente anvelopele pentru zăpadă.

Anvelopele de iarnă sunt proiectate pentru a oferi siguranță pe drum cu polei, gheață și zăpadă. Ele asigură o tracțiune îmbunătățită în astfel de condiții pentru că prezintă anumite caracteristici ale cauciucului. Iată care sunt acestea:

  • Datorită compoziției cauciucului, acestea garantează o aderență bună atunci când temperaturile sunt sub 7°C
  • Au profilul astfel realizat, încât pot evacua repede apa și zăpada, care se acumulează în canalele blocurilor de rulare.
  • Pe suprafața alunecoasă a drumului frânarea este mai ușor de realizat, comparativ cu anvelopele de vară.
  • Permit mașinii să oprească repede atunci când pietonul traversează strada fără avertisment și apare necesitatea ca mașina să oprească brusc.

Prețul anvelopelor de iarnă nu este cu mult mai scump decât al anvelopelor de vară – vezi aici exemple.
În plus, schimbarea lor se face destul de repede, în cel mult o oră.

Temperatura poate afecta anvelopele?

Temperatura poate avea un impact asupra presiunii de la pneuri, în timpul iernii. Specialiștii recomandă verificarea presiunii la anvelope în mod frecvent, nu doar o dată pe lună. Anvelopele de iarnă sunt absolut necesare în perioadele cu temperaturi scăzute, ele fiind special concepute pentru a optimiza aderența mașinilor pe drumuri reci, umede, înzăpezite și înghețate.

Iarna se verifică mai des presiunea la toate cele patru anvelope de la mașină, pentru că temperatura rece va scădea presiunea acestora. În zilele când temperatura crește și presiunea anvelopelor tinde să crească, apare așa numita supra-umflare. Acest lucru poate duce la uzura prematură a anvelopelor.

Dacă presiunea la anvelope este prea mare, atunci aderența la drum este mai puțin bună, iar frânarea va fi mai puțin eficientă. Atât temperaturile foarte scăzute, cât și cele prea ridicate au un impact negativ asupra pneurilor. Problemele apar mai ales când acestea sunt uzate, deci înlocuirea anvelopelor la timp este foarte importantă pentru siguranța pe drumurile publice.

Verificați presiunea anvelopelor cel puțin o dată pe lună și respectați presiunea recomandată de producătorul acestora.



Ştiri recomandate

12