Premierul britanic vrea relaţii bune cu Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În pofida scandalului Litvinenko

Premierul britanic vrea relaţii bune cu Rusia

Externe 18 Iulie 2007 / 00:00 536 accesări

Gordon Brown a declarat că vrea relaţii bune cu Rusia, deşi Moscova va trebui să ajute autorităţile britanice în rezolvarea cazului privind asasinarea lui Aleksandr Litvinenko. Rusia a refuzat să îl extrădeze pe principalul suspect în cazul Litvinenko, Andrei Lugovoi, determinînd Marea Britanie să procedeze la expulzarea a patru diplomaţi ruşi. “Nu ne cerem scuze pentru decizia de expulzare a diplomaţilor”, a adăugat premierul britanic.

Gordon Brown şi ministrul său de Externe, David Miliband, se confruntă cu prima lor criză diplomatică majoră, odată cu expulzarea celor patru diplomaţi ruşi, fermitatea acestora fiind unanim salutată în Marea Britanie. Mai multe cotidiane, printre care şi cele apropiate de conservatori, au salutat, marţi, “răspunsul echilibrat şi adecvat al Londrei cu privire la refuzul Mosovei de a-l extrăda pe principalul suspect pentru moartea lui Aleksandr Litvinenko”. Chiar şi fostul ministrul de Externe al conservatorului John Major, Malcolm Rifkind, care a supravegheat el însuşi expulzarea ambasadorilor ruşi de la Londra în 1996, a salutat răspunsul guvernului şi mai ales rolul îndeplinit de David Miliband, în vîrstă de 42 de ani, cel mai tînăr ministru de Externe britanic din ultimii 30 de ani.

În schimb, presa rusă consideră că Marea Britanie a declarat un război diplomatic Rusiei, prin decizia de expulzare a diplomaţilor ruşi de la Londra şi prin nerespectarea prevederilor Constituţiei ruse, care interzice extrădarea cetăţenilor săi. Comentatorii au acuzat Londra de practicarea unei politici duble, pedepsind Rusia pentru refuzul de a-l preda pe principalul suspect în cazul asasinării lui Aleksandr Litvinenko şi ignorînd, în acelaşi timp, numeroase cereri de extrădare din partea Rusiei. “Moscova va da un răspuns punctual expulzării diplomaţilor ruşi din Marea Britanie şi va informa curînd Londra în legătură cu acesta”, a declarat, ieri, viceministrul rus de Externe, Aleksandr Gruşko. Oficialul nu a precizat care va fi natura acestor măsuri, dar a asigurat că se va ţine seama de interesele cetăţenilor simpli, turiştilor, mediilor culturale, ştiinţifice şi de afaceri.

Principalul suspect în asasinarea fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, Andrei Lugovoi, a declarat că măsurile anunţate de Marea Britanie nu au niciun efect asupra sa. “Sînt dezolat că această afacere afectează viaţa cetăţenilor ruşi, care nu au nicio legătură cu asta. În ceea ce mă priveşte, decizia Marii Britanii nu are niciun efect asupra vieţii mele", a declarat Lugovoi într-un interviu publicat marţi. “Am familia mea, afacerile mele în Rusia şi nu intenţionez să plec nicăieri, mă simt bine aici”, a explicat fostul agent KGB, devenit om de afaceri. Ministerul britanic de Externe a anunţat că Lugovoi poate fi extrădat în Marea Britanie în cazul în care părăseşte teritoriul rus.

La rîndul său, miliardarul rus Boris Berezovski, refugiat în Marea Britanie, s-a declarat convins că preşedintele rus a comandat asasinarea cu poloniu a fostului agent Aleksandr Litvinenko, într-un interviu publicat în ediţia de marţi a cotidianului “Le Figaro”. “Sînt convins că Vladimir Putin a comandat asasinarea lui Litvinenko, că FSB-ul (serviciile secrete) a organizat-o şi că Andrei Lugovoi s-a ocupat de ea. Utilizarea poloniului necesită participarea serviciilor secrete şi acest lucru conduce la Kremlin, în timp ce statul rus manipulează presa pentru a acuza alte persoane, cum aş fi eu”, a afirmat Berezovski. Potrivit acestuia, “Marea Britanie a atins etapa în care şi-a dat seama de caracterul criminal al regimului rus”. Berezovski l-a acuzat şi pe fostul său asociat, Roman Abramovici, că “a fost complicele crimelor lui Putin. El a participat în principal la confiscarea bunurilor mele”, a dat el asigurări. Justiţia rusă doreşte anchetarea lui Berezovski într-un caz de escrocherie legat de compania Aeroflot.



12