Premiile Filialei Dobrogea a USR pentru 2011

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cele mai bune apariţii editoriale

Premiile Filialei Dobrogea a USR pentru 2011

Cultură 11 Decembrie 2012 / 00:00 1413 accesări

Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR) a acordat, ieri, la sediul Bibliotecii Universităţii „Ovidius”, premiile anului 2011, pentru cele mai bune apariţii editoriale.

O comisie de specialitate, prezidată de Ovidiu Dunăreanu şi formată din criticii literari Lăcrămioara Berechet, Sergiu Miculescu, Constantin Miu şi prozatorul Florin Şlapac, a stabilit premiile anului 2011 ale USR Dobrogea. Aceştia au ales cele mai bune volume dintr-o „producţie literară aşa cum a fost ea în an de criză, anul 2011”, după cum a spus prozatorul Ovidiu Dunăreanu, care a moderat întâlnirea alături de prof. univ. dr. Nicolae Rotund.

POEZIE Festivitatea de premiere s-a deschis cu acordarea Premiului pentru Poezie, care i-a revenit atât lui Sorin Roşca, pentru volumul „Iubirea ca o flacără-n rostogolire”, cât şi „singurului scriitor din România care locuieşte în grindul Letea”, Paul Sârbu, pentru „101 poeme”, diploma fiind înmânată fiului acestuia.

PROZĂ Cunoscut mai ales ca traducător, Mădălin Roşioru a primit, anul acesta, premiul pentru Proză Scurtă, pentru volumul „Materia prima”. „Această carte este importantă pentru mine întrucât este legată de perioada petrecută în redacţia revistei „Tomis”. Cele mai multe dintre texte au apărut în paginile acestei publicaţii şi rezumă experienţe diverse”, a spus Mădălin Roşioru.

O altă distincţie importantă, Premiul pentru Roman, i-a fost înmânată cunoscutului romancier şi dramaturg tulcean Ştefan Caraman, pentru insolitele „Scrisori către Rita”, despre care autorul a spus că au fost scrise pe blog, zi de zi, timp de 365 de zile, între 2009 şi 2010.

Premiul pentru Critică Literară i-a fost oferit lui Angelo Mitchievici, „un critic literar şi un eseist de forţă al generaţiei sale”, aşa cum l-a descris Ovidiu Dunăreanu, comparându-l, totodată, cu Mihail Sadoveanu, pentru că în 2011 „a scos” trei cărţi. Distincţia USR i-a revenit, însă, doar pentru volumul „Decadenţă şi decadentism”.

IOAN ROMAN, PREMIU PENTRU ÎNTREAGA ACTIVITATE Ca o încununare a activităţii sale literare prolifice, Ioan Roman, autorul a 12 romane, a fost onorat cu Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate, nominalizat fiind romanul „Eternul”. „Mi-am început activitatea ca publicist acum 40 de ani. Am publicat, iniţial, două piese de teatru”, a spus Ioan Roman.

Premiul pentru Debut şi Premiul Revistei „Ex Ponto” i-au fost acordate tinerei autoare Daniela Varvara, pentru volumul de versuri „Înaripata”.

CASETĂ

PREMII SPECIALE În cadrul evenimentului au fost acordate şi distincţii speciale purtând numele unor personalităţi ale spaţiului literar dobrogean. Premiul „Puiu Enache” pentru istorie literară şi eseu i-a revenit lui Tudor Cicu, pentru „Liviu Ioan Stoiciu - Poezia şi subteranele ei”, iar Premiul „Eugen Lumezianu” pentru proză de inspiraţie dobrogeană le-a revenit lui Tudor Costache şi traducătoarei Guner Akmolla, pentru cartea „Nuriye”, ediţie bilingvă româno-tătară. De asemenea, Premiul „Cătălin Băjenaru” pentru tineri creatori le-a fost acordat unor elevi constănţeni, participanţi la un Concursul de creaţie literară, în baza unui parteneriat încheiat între USR Dobrogea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

NET

La secţiunea Poezie, au fost premiaţi elevii: Mădălina Sas de la Liceul Teoretic „Ovidius” şi Cristina Georgescu de la Liceul Teoretic „George Călinescu” - Premiul I, Mădălina Niţă de la Liceul Teoretic „Ovidius” - Premiul al II-lea şi Maria Girip de la Clubul Copiilor Medgidia - Premiul al III-lea. Menţiuni au primit Diana Holban de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” şi Cătălin Carataş de la Liceul Teoretic „George Călinescu”.

La Secţiunea Proză scurtă, au captat atenţia juriului, prin lucrările lor, elevele: Dumitru Ştefania de la Liceul Teoretic „Decebal” şi Ema Bratu de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia - Premiul I, Diana Dobrescu de la Liceul Teoretic „Ovidius” - Premiul al II-lea, Mădălina Sas de la Liceul Teoretic „Ovidius” - Premiul al III-lea. Menţiuni au primit Roxana Frîncu de la Liceul Teoretic „George Călinescu” şi Diana Dumitrache de la Clubul Copiilor Medgidia - menţiune.

La secţiunea Eseu, a fost premiată eleva Iulia Gheorghe de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. „Pentru mine, vizita în locul ideal de desfăşurare a oricărui scriitor, indiferent de vârstă, semnifică o experienţă mirifică, interesantă, percepută ca un ansamblu de gânduri adunate şi apoi răsfrânte de-a lungul cărţilor (mai mult sau mai puţin) prăfuite”, a spus adolescenta.



12