Preşedinţia franceză a UE cere Rusiei să-şi respecte angajamentele în Georgia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preşedinţia franceză a UE cere Rusiei să-şi respecte angajamentele în Georgia

Externe 24 Decembrie 2008 / 00:00 639 accesări

Preşedinţia franceză a UE cere Rusiei să-şi respecte angajamentele asumate după sfîrşitul ostilităţilor din Georgia, în urma refuzului Moscovei de a accepta prelungirea după sfîrşitul anului a misiunii OSCE în teritoriu. Parisul a menţionat că ”acordul de la 8 septembrie reafirmă, solemn, rolul esenţial al observatorilor OSCE în Georgia şi solicită părţilor să respecte acest acord. OSCE are un rol important în soluţionarea conflictelor pentru a menţine stabilitatea şi securitatea în regiune”. La 8 septembrie, preşedintele rus, Dmitri Medvedev şi cel francez, Nicolas Sarkozy, au încheiat un acord de şase puncte care prevedea în special ca Moscova să-şi retragă forţele din Georgia, cu excepţia celor din regiunile separatiste. OSCE a decis luni să-şi retragă misiunea din Georgia începînd cu 1 ianuarie, după ce Rusia s-a opus prelungirii mandatului după 31 decembrie. Propunerea preşedinţiei finlandeze actuale privind o prelungire cu trei luni a misiunii observatorilor organizaţiei, care numără 56 de state membre, a eşuat din cauza dorinţei Rusiei de a exclude Osetia de Sud şi Abhazia din mandatul OSCE. Guvernul georgian a acuzat Moscova că ar vrea să ascundă în acest fel crimele de război. OSCE deţine 180 de reprezentanţi în Georgia, dintre care 28 de observatori neînarmaţi care supraveghează respectarea acordului de încetare a focului în apropierea Osetiei de Sud, o republică separatistă georgiană la fel ca Abhazia.

Între timp, Rusia afirmă că mercenari străini au participat activ la agresiunea georgiană asupra Osetiei de Sud, inclusiv militanţi dintr-o organizaţie naţionalistă ucraineană, a anunţat, marţi, şeful comisiei de anchetă a Parchetului rus, Aleksandr Bastrikin, citat de ”Kiev Post”, în ediţia electronică. ”Ancheta a colectat dovezi privind participarea membrilor UNA-UNSO (Adunarea Naţională Ucraineană - Autoapărarea Naţională Ucraineană) de partea armatei georgiene. Mai mult, prizonieri de război georgieni au mărturisit că mercenari din SUA, Cehia şi Turcia au fost de asemenea implicaţi în operaţiuni de luptă”, a precizat Bastrikin într-o conferinţă de presă, la Moscova. Acest lucru este dovedit în special de echipamente militare, literatură şi alte materiale de propagandă ale UNA-UNSO, descoperite într-o enclavă georgiană din Osetia de Sud, a adăugat el.

”Acuzaţiile Parchetului rus referitoare la comiterea de către Georgia a unor acte de genocid în Osetia de Sud sînt minciuni cinice”, a declarat, marţi, ambasadorul georgian la ONU, Aleksandr Lomaia. ”Rusia a vorbit în faţa întregii lumi de mii de civili ucişi de armata georgiană în Osetia de Sud. Afirmaţiile procurorilor ruşi sînt minciuni cinice”, afirmă Lomaia, secretar al Consiliului Naţional de Securitate din Georgia în timpul conflictului. În total, 162 de civili oseti au murit în timpul conflictului, a anunţat Parchetul rus, care a prezentat, marţi, primele rezultate ale anchetei privind conflictul ruso-georgian. Aleksandr Bastrukin, şeful comisiei de anchetă, a dat asigurări că ”Georgia a comis acte de genocid în provincia rebelă”. ”Osetii reprezintă o parte integrantă a societăţii georgiene, joacă un rol important în viaţa socială şi politică şi ocupă posturi importante în Guvern”, subliniază ambasadorul georgian. Potrivit lui Lomaia, Georgia a fost prima care a cerut o anchetă internaţională şi cooperează cu misiunea UE.

Ex foto – Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, nu renunţă la implicarea sa în soluţionarea crizei georgiene



12