Preţul record la care a fost vîndută „Madame L.R.” nu este o surpriză pentru critici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preţul record la care a fost vîndută „Madame L.R.” nu este o surpriză pentru critici

Cultură 26 Februarie 2009 / 00:00 1072 accesări

Preţul record obţinut de lucrarea „Madame L.R.” a lui Brâncuşi, luni, la licitaţia colecţiei Yves Saint Laurent, nu este o surpriză pentru oamenii de artă români, potrivit cărora acesta confirmă, o dată în plus, valoarea operei celebrului artist român. „Preţul obţinut, de aproape 30 milioane de euro, este unul normal! Brâncuşi este cel mai scump sculptor din secolul XX. Pe de altă parte, pentru tablouri de Van Gogh, Monet, s-au obţinut sume de 50-60 milioane de euro, un tablou de Matisse a fost vîndut cu 36 milioane de euro. Motivul pentru care a obţinut un preţ atît de mare pe piesa „Madame L.R.\" a lui Brâncuşi este că sculptura se găsea la locul potrivit, în momentul potrivit\", spune expertul de artă român Petru Romoşan. Şi istoricul de artă Adriana Şotropa susţine că, deşi a reprezentat un record, suma de aproape 30 de milioane de euro pe care a obţinut-o lucrarea lui Brâncuşi este justificată. „Personal, consider că preţul cu care a fost vîndută lucrarea lui Brâncuşi este justificat, dacă ţinem seama în primul rînd de raritatea acestui tip de lucrare din lemn de stejar - lucrările sale executate în bronz sau piatră sînt mult mai numeroase faţă de cele din lemn; numărul total al lucrarilor (sau fragmentelor) din lemn este estimat la aproximativ 30 de bucăţi -, de data la care a fost executată –între 1914-1917 -, şi de faimoasa ei provenienţă (pînă a ajunge în colecţia YSL-Bergé, în anii 1970, „Doamna L.R.\" a aparţinut pictorului Fernand Léger şi familiei sale)… fără să mai luăm în calcul valoarea acestei lucrări în istoria artei mondiale, care este inestimabilă\", a declarat Adriana Şotropa. Preţul obţinut de lucrarea „Madame L.R.\" reafirmă valoarea operei lui Brâncuşi, consideră Ana Zoe Pop, muzeograf la Galeria Naţională din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României. „Preţul obţinut de sculptura Madame L.R. nu poate decît să ne bucure. Brâncuşi este părintele sculpturii moderne, e normal să fie atît de bine cotat. Mai ales în contextul expoziţiei de la Tate Gallery, unde preţul lucrărilor lui Brâncuşi scăzuse foarte mult, ca urmare a unei campanii destul de neplăcute desfăşurate în presa britanică acum cîţiva ani. Criticii britanici se întrebau atunci de ce operele acestui sculptor ating un preţ atît de mare\", a declarat Ana Zoe Pop.

Piesa „Madame L.R.\" (Leonie Ricou) aparţine perioadei zise „cubiste\" a lui Constantin Brâncuşi şi a pornit de la un preţ estimativ de 20 milioane euro. „Interesant este că tabloul lui Picasso, care este tot cubist, nu s-a vîndut. Pierre Bergé, unul dintre proprietarii colecţiei, glumea aseară, spunînd că a obţinut rezultate excepţionale din prima seară şi că a rămas şi cu un tablou pe care îl iubeşte. Pierre Bergé a pus bazele unei case de licitaţii foarte bine organizate. În acest an, el şi-a asumat un risc colosal prin punerea la vînzare a unei colecţii de o asemenea valoare, într-un moment de debandadă economică\", a adăugat Romoşan. Referindu-se la preţurile obţinute de lucrările de artă în cadrul „licitaţiei secolului\", expertul român consideră că în vremuri de criză, arta rămîne o valoare-refugiu şi că preţurile operelor de artă vor continua să crească.

Recordul obţinut luni seară de sculptura lui Brâncuşi aduce şi României o imagine pozitivă, potrivit criticilor de artă. Pe de altă parte, evenimentul are importanţă şi pentru că reflectă tendinţa oamenilor de a investi în ceva sigur în vremuri de criză, iar valorile artistice conferă siguranţă banului. Sculptura „Madame L.R.” a lui Constantin Brâncuşi a fost vîndută, luni, cu 29,125 de milioane de euro la licitaţia organizată de casa Christie\'s, la Paris, cu mult peste preţul său estimat de 20 de milioane de euro. Sculptura lui Brâncuşi a făcut parte din colecţia de peste 700 de opere de artă care a aparţinut creatorului de modă Yves Saint Laurent şi prietenului său Pierre Bergé.

Taguri articol


12