Prima reuniune NATO - Rusia după anexarea Crimeei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La nivel de ambasadori

Prima reuniune NATO - Rusia după anexarea Crimeei

Externe 03 Iunie 2014 / 00:00 701 accesări

Ambasadorii celor 28 de state membre NATO s-au întâlnit, ieri, cu omologul lor rus, pentru prima dată după anexarea Crimeei de către Rusia. Consiliul NATO - Rusia s-a reunit timp de aproximativ două ore, la sediul Alianţei din Bruxelles, la solicitarea ambasadorului rus, Aleksandr Gruşko, a declarat Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO. ”Schimbul de replici a fost foarte franc”, a subliniat Lungescu, precizând că fiecare parte şi-a susţinut propria poziţie. ”Trebuie să avem toţi obiectivul promovării unei soluţii care să respecte legislaţia internaţională, inclusiv integritatea teritorială a Ucrainei, şi să contribuie la pacea şi securitatea euro-atlantică”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Această reuniune, pur formală, nu a avut ca rezultat luarea unor decizii.

SUA au afirmat ieri că deţin dovezi că Moscova permite în continuare trecerea combatanţilor şi a armelor în estul Ucrainei. Rusia a respins anterior acuzaţiile privind implicarea în destabilizarea Ucrainei şi a cerut Kievului ”încetarea operaţiunii punitive în estul ţării”. Violenţele din această parte a ţării au provocat aproape 200 de morţi - soldaţi, rebeli, civili - de la declanşarea luptelor, la 13 aprilie. ”Intenţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, sunt în continuare neclare”, a subliniat secretarul american al Trezoreriei, într-un discurs în care a salutat activitatea departamentului pentru sancţiuni internaţionale din cadrul Trezoreriei SUA. De asemenea, Jacob Lew a apreciat că sancţiunile impuse unor apropiaţi ai preşedintelui Putin după anexarea Crimeei au slăbit economia rusă şi au descurajat Moscova să lanseze o ofensivă militară în Ucraina. ”Economia rusă este din ce în ce mai ruptă de sistemul financiar internaţional”, a asigurat Lew, adăugând că pagubele colaterale pentru SUA, Europa şi economia mondială sunt limitate.

INSURGENŢI UCIŞI Cinci insurgenţi pro-ruşi au fost ucişi într-un atac pe care l-au lansat asupra unei unităţi a Poliţiei de Frontieră ucrainene din oraşul Lugansk, în cursul nopţii de duminică spre luni. Schimburile de focuri continuau ieri după-amiază. Bilanţul preliminar al confruntărilor este de cinci morţi în rândul separatiştilor şi şapte răniţi în rândul serviciilor de securitate ucrainene. Insurgenţii au atacat unitatea militară cu rachete, obuze de mortieră şi arme automate.

CULOARE UMANITARE Rusia a propus, ieri, Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie privind crearea unor culoare umanitare în estul Ucrainei, unde continuă să aibă loc confruntări violente între armată şi separatişti pro-ruşi. ”Acest proiect de rezoluţie cere crearea imediată a unor culoare umanitare pentru ca civilii să poată părăsi zonele de luptă”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Rezoluţia rusă cere atât oprirea operaţiunilor armatei ucrainene în estul separatist şi un armistiţiu cu insurgenţii pro-ruşi, cât şi lansarea unor negocieri între cele două tabere.

ULTIMATUM AMÂNAT Gigantul rusesc Gazprom a anunţat ieri că a amânat până la 9 iunie trecerea la sistemul de plată în avans pentru livrările de gaze naturale către Ucraina, confirmând că a primit o plată de 786 milioane de dolari din partea Kievului. Rusia a ameninţat că trece la un sistem de plată în avans pentru livrarea gazelor naturale către Ucraina - deci o ameninţare cu întreruperea aprovizionării - dacă Kievul nu începe să-şi plătească datoria la gaze naturale. Gazprom reclamă acum rambursarea în totalitate a datoriei în contul gazelor naturale livrate până la 1 aprilie, adică 2,237 miliarde de dolari, din care o parte a fost plătită ieri. Autorităţile de la Kiev au anunţat vineri că au efectuat o primă plată, care corespunde facturii la gaze pentru lunile februarie şi martie, la finalul unor negocieri, la Berlin, cu ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, omologul său ucrainean, Iuri Prodan, şi conducătorii Gazprom şi Naftogaz, compania ucraineană de gaze naturale. Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a promis duminică rambursarea în decurs de zece zile a datoriei la gaze naturale către Rusia, dacă cele două ţări se pun de acord asupra termenilor unui nou contract. Discuţii vor avea loc, la Bruxelles, asupra preţului gazelor naturale, stabilit la un nivel fără echivalent în Europa după instalarea la putere a pro-occidentalilor şi pe care autorităţile ucrainene îl refuză în mod categoric.

DISTANŢA SE PĂSTREAZĂ O întrevedere între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, cu ocazia ceremoniilor de vineri pentru comemorarea a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia, nu este prevăzută, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Ales la 25 mai, cu peste 54% din voturi, miliardarul pro-occidental ucrainean Petro Poroşenko va fi prezent la ceremoniile de comemorare a debarcării aliaţilor, unde a fost invitat de preşedintele francez, Francois Hollande. Înainte de vizita în Franţa, Poroşenko se va întâlni mâine, în Polonia, cu preşedintele american, Barack Obama. La ceremoniile de vineri din Franţa va fi prezent şi preşedintele Vladimir Putin. Cu această ocazie, el va avea o întrevedere cu premierul britanic, David Cameron, potrivit unui anunţ făcut ieri de Downing Street. Liderul de la Kremlin se va întâlni joi, la Paris, cu omologul său francez, Francois Hollande.



12