Primele persoane suspecte de meningită West Nile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Brăila

Primele persoane suspecte de meningită West Nile

Sănătate 22 Mai 2013 / 00:00 499 accesări

Medicii au semnalat primele suspiciuni de meningită West Nile. O gravidă de 25 de ani, din mediul rural, şi un bărbat de 55 ani, din municipiu, amândoi din Brăila, s-au prezentat la spital cu criterii clinice de meningită şi înţepături de ţânţar, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, dr. Andreea Gavrilescu. „Suspiciunile au fost transmise din 13 mai. Am trimis de joi (15 mai) probele la Bucureşti. Aşteptăm rezultatele într-o săptămână sau două. În momentul de faţă sunt internate la secţia de Boli Infecţioase”, a declarat purtătorul de cuvânt DSP Brăila, dr. Andreea Gavrilescu.

În Bucureşti nu a fost confirmat niciun caz anul acesta. „Nu am avut confirmat niciun caz. Nici de encefalită nici de meningită. Suntem pregătiţi pentru orice suspiciune, ştim ce analize avem de făcut, stocul este făcut conform protocolului european. Totul este pus la punct”, a declarat directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”, dr. Sorin Petrea. Nici la Constanţa nu a fost semnalată nicio suspiciune de meningită West Nile, potrivit directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), dr. Constantin Dina.

SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL În perioada mai - octombrie 2013 se supraveghează şi controlează infecţia cu virus West Nile, informează DSPJ Constanţa. Boala produsă de virusul West Nile se transmite prin înţepătura de ţânţar. Formele de manifestare a bolii la om sunt foarte variate, de la asimptomatice până la forme grave (meningită, encefalită). Factorii favorizanţi pentru apariţia epidemiilor sunt modificările de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente), precum şi intensificarea circulaţiei de călători şi mărfuri. „Urmare a faptului că, în judeţul Constanţa, în 2010 au fost confirmate zece cazuri de infecţie West Nile (dintre care două decese), iar în 2011 două cazuri, şi în acest an există riscul apariţiei de cazuri la om”, semnalau, nu de mult, medicii DSPJ Constanţa, într-un comunicat. Astfel, specialiştii recomandă următoarele măsuri din partea populaţiei: să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (sită de protecţie); să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; să îndepărteze recipientele de apă stătută.

Taguri articol


12