Pro-ruşii nu se lasă: referendumul din estul Ucrainei are loc duminică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ciuda lui Putin

Pro-ruşii nu se lasă: referendumul din estul Ucrainei are loc duminică

Externe 09 Mai 2014 / 00:00 456 accesări

Separatiştii pro-ruşi de la Doneţk şi Slaviansk au anunţat că referendumul privind independenţa din estul Ucrainei va avea loc duminică, în pofida apelului lansat de preşedintele rus, Vladimir Putin, de a-l amâna. Denis Puşilin, liderul separatiştilor republicii autoproclamate Doneţk, a adăugat că un consiliu local al rebelilor a votat în acest sens, ieri. O decizie similară a fost adoptată în unanimitate şi în regiunea vecină Lugansk, a anunţat Russia Today.

Organizarea unei astfel de consultări ar agrava situaţia în ţară, a reacţionat imediat o purtătoare de cuvânt a UE la Bruxelles. Preşedintele rus, care l-a primit la Moscova pe preşedintele în exerciţiu al OSCE, elveţianul Didier Burkhalter, a surprins, miercuri, părând să adopte un ton mai conciliant decât în mod obişnuit faţă de Kiev. El a propus un dialog pentru oprirea operaţiunii militare în curs în sud-est, în schimbul amânării referendumului. Autorităţile de la Kiev au anunţat deja că nu vor recunoaşte legitimitatea acestui ”proiect de referendum terorist”. Miercuri seara, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a reacţionat vehement la declaraţiile lui Putin, acuzându-l că ”vinde iluzii”. Kremlinul afirmase deja anterior, în această săptămână, că nu mai are influenţă asupra rebelilor pro-ruşi din Ucraina, din cauza deteriorării situaţiei privind securitatea. Guvernul ucrainean a declarat, la rândul său, că nu are nicio intenţie de a renunţa la restabilirea ordinii în est. Autorităţile ucrainene sunt implicate, de vineri, într-o operaţiune militară în zonă, încercând să preia controlul asupra acesteia. În oraşele rebele Slaviansk şi Doneţk, populaţia pare să reacţioneze favorabil la decizia liderilor insurgenţi de menţinere a referendumului.

TENSIUNE RIDICATĂ Referendum sau nu, tensiunea va rămâne ridicată în Ucraina în apropierea scrutinului prezidenţial din 25 mai, care trebuie să permită alegerea succesorului lui Viktor Ianukovici. Premierul Arseni Iaţeniuk a avertizat cu privire la provocări în timpul ceremoniilor de astăzi, 9 mai, dată care marchează victoria URSS împotriva Germaniei naziste în 1945. El a întins mâna pro-ruşilor, promiţându-le un rol extins pentru limba rusă în regiunile rusofone din Ucraina, unde doar ucraineana este, în prezent, limbă oficială. Occidentalii, care consideră crucial ca scrutinul din 25 mai să se desfăşoare corect, acuză Rusia că face totul pentru a destabiliza Ucraina şi a împiedica organizarea alegerilor. Ei s-au declarat sceptici în ceea ce priveşte retragerea, anunţată de Putin, a zeci de mii de militari ruşi mobilizaţi în ultimele săptămâni de-a lungul frontierei cu Ucraina. NATO a declarat că nu a observat niciun semn în privinţa unei astfel de retrageri.

ALT TON, ACELEAŞI OBIECTIVE Preşedintele Rusiei a schimbat tonul în criza din Ucraina, lansând apeluri la dialog şi cerând amânarea referendumului pro-independenţă, dar acest lucru nu înseamnă renunţarea la obiective, comentează presa rusă. ”Al Treilea Război Mondial mai are de aşteptat”, scrie cotidianul ”Moskovski Komsomoleţ”, după ce Vladimir Putin le-a cerut separatiştilor din Doneţk să amâne un referendum şi a sugerat că va recunoaşte scrutinul prezidenţial din Ucraina. ”Oare este un gest de bunăvoinţă al lui Putin sau este vorba de abandonarea Primăverii Ruse de către separatiştii ucraineni?”, se întreabă cotidianul. Potrivit ziarului de afaceri ”Kommersant”, ”declaraţiile preşedintelui rus evidenţiază existenţa unor intense negocieri de culise cu Occidentul. Afirmaţiile lui Putin sugerează că este pregătit pentru detensionarea situaţiei”. ”Un dialog cu Occidentul va permite Rusiei să demonstreze că doreşte stabilizarea situaţiei din Ucraina şi să obţină federalizarea acestei ţări”, consideră cotidianul online Gazeta.ru. ”Moscova şi-a păstrat posibilitatea de a întreprinde orice manevră politică”, subliniază Gazeta.ru.

GAZE PLĂTITE ÎN AVANS Ucraina va trebui să facă plăţi în avans pentru livrările de gaze, începând din iunie, din cauza datoriilor acumulate de Kiev, anunţă ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak. În urmă cu o săptămână, Novak avertiza că Rusia ar putea reduce livrările de gaze destinate Ucrainei, dacă administraţia de la Kiev nu va face plăţi în avans pentru luna iunie.



12