Proteste la Chişinău, cu prilejul summit-ului CSI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proteste la Chişinău, cu prilejul summit-ului CSI

Externe 10 Octombrie 2009 / 00:00 434 accesări

Mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, partide politice şi simpli cetăţeni au profitat de prima zi a summit-ului Comunităţii Statelor Independente (CSI), pentru a-şi exprima nemulţumirea pe diverse teme la Chişinău. În faţa primăriei din capitala moldoveană s-au adunat pensionari, membri ai organizaţiei Amnesty International, Mişcarea Acţiunea Europeană şi Partidul Ecologist Alianţa Verde. Organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a pichetat Ambasada Belarusului, cerînd preşedintelui Aleksandr Lucaşenko abolirea pedepsei cu moartea. Activiştii Amnesty International au pichetat simultan Ambasadele Belarusului din Chişinău, Moscova şi Kiev. Membrii Mişcării Acţiunea Europeană au cerut R. Moldova să urmeze exemplul Georgiei şi să se retragă din CSI. Partidul Ecologist Alianţa Verde a protestat alături de Mişcarea Acţiunea Europeană, cîntînd marşul armatei ruse, în semn de protest faţă de staţionarea muniţiilor armatei a 14-a pe teritoriul R. Moldova. Secretarul General al Partidului Ecologist, Andrei Dumbrăveanu, a afirmat că armata a 14-a contribuie la poluarea mediului înconjurător în această zonă.

Toţi şefii de stat din CSI au purtat cravate roşii

Toţi şefii de stat din CSI prezenţi la reuninea de vineri, de la Chişinău, au purtat cravate roşii, pentru a se deosebi de colegii reprezentaţi la nivel de premieri, după cum a explicat preşedintele rus, Dmitri Medvedev. La reuniune au participat preşedinţii Rusiei, Ucrainei, Azerbaidjanului, Armeniei, Belarusului, Kîrgîzstanului şi gazda summit-ului, preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu. Kazahstanul şi Tadjikistanul sînt reprezentaţi la nivel de prim-miniştri, Turkmenistanul de un vicepremier, iar Uzbekistanul de preşedintele Senatului. Înainte de reuniunea în format restrîns, participanţii la summit au făcut o poză de grup.

”R. Moldova va rămîne stat membru al CSI”, a spus vineri, la Chişinău, preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu. ”R. Moldova îşi încheie mandatul de preşedinte al CSI. Nu a fost un an uşor, dar R. Moldova a reuşit să realizeze obiectivele propuse. Sper că statele membre ale organizaţiei vor ieşi împreună din criza financiară”, a spus Ghimpu la deschiderea şedinţei. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, aflat la Chişinău, a spus că speră la construirea unor relaţii de bună vecinătate cu R. Moldova. La rîndul său, liderul Partidului Democrat, propus pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova, a spus că, într-adevăr, ţara sa stă în faţa alegerii care poate marca încheierea crizei politice prelungite. El i-a mulţumit liderului rus pentru participarea la summit-ul CSI şi a subliniat că summit-ul CSI a fost foarte consistent şi interesant. De asemnea, şi-a exprimat speranţa că acesta va da un nou impuls pentru dezvoltarea relaţiilor. Preşedintele rus a mulţumit conducerii R. Moldova pentru organizarea reuşită a summit-ului.

Rusia ar putea acorda R. Moldova un credit de mai puţin de 150 de milioane de dolari, a spus, vineri, ministrul rus de Finanţe, Aleksei Kudrin. Oficialul rus a adăugat că pentru acest an, în bugetul de stat al Rusiei au fost prevăzute 150 de milioane de dolari pentru R. Moldova. În cadrul vizitei din 22 iunie a fostului preşedinte moldovean, Vladimir Voronin, în Rusia, unde s-a întîlnit cu preşedintele Dmitri Medvedev şi cu premierul Vladimir Putin, Moscova a promis Chişinăului acordarea unui credit de 500 de milioane de dolari, însă condiţiile şi detaliile de acordare a acestui împrumut au rămas necunoscute.

“NATO nu reprezintă o prioritate pentru Chişinău, iar unificarea cu România e imposibilă”

“Aderarea la NATO nu reprezintă o prioritate pentru R. Moldova, iar unificarea cu România este imposibilă”, a asigurat, într-un interviu pentru publicaţia rusă “Kommersant”, premierul moldovean, Vlad Filat. Potrivit acestuia, aspiraţiile R. Moldova se îndreaptă spre UE. “Trebuie să încheiem cu speculaţiile referitoare la unificarea cu România. R. Moldova s-a format ca stat şi oamenii care locuiesc aici se consideră cetăţeni ai acestei ţări. Populaţia nu vrea unificare, aceasta nu este posibilă nici din punct de vedere juridic”, a spus Filat. În acelaşi timp, el a reiterat că autorităţile moldovene sînt interesate de relaţii normale cu România.

De asemenea, el a confirmat că autorităţile moldovene se exprimă pentru retragerea forţelor ruse de menţinere a păcii din Transnistria. “Presa rusă anunţă că premierul Filat vrea să modifice formatul operaţiunii de menţinere a păcii din Transnistria. Dar acesta nu este doar punctul meu de vedere. Această iniţiativă a fost exprimă şi anterior şi cred că a venit timpul să realizăm acest lucru. Aici, în R. Moldova, nu există război. Da, este necesară retragerea militarilor şi a muniţiilor”, a mai spus Filat. Anterior s-au făcut propuneri de înlocuire a forţelor de menţine a păcii din R. Moldova cu un grup de observatori internaţionali civili.

”Rusia nu îşi poate retrage forţele de menţinere a păcii din Transnistria, deoarece acestea păzesc o cantitate impunătoare de muniţii”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după cererea preşedintelui R. Moldova de înlocuire a trupelor existente. Lavrov a declarat că “forţele ruse de menţinere a păcii, împreună cu cele ucrainene, asigură funcţionalitatea normală inclusiv a graniţelor administrative dintre regiunea transnistreană şi cealaltă parte a R. Moldova”.

Gustările pentru liderii din CSI, duse la aziluri de bătrîni şi case de copii

Summit-ul şefilor de state din CSI de vineri nu s-a încheiat cu tradiţionala cină cu vin bun şi bucate selecte gustate în celebrele subsoluri ale combinatului de vinificaţie Cricova din apropierea Chişinăului, mîncarea pregătită pentru preşedinţi urmînd să fie trimisă la case de copii şi aziluri. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a anunţat că. de această dată. lucrările summit-ului au durat mai mult ca de obicei, au fost mai multe întîlniri bilaterale, iar şefii de state aveau programul de aşa natură încît o parte din delegaţii a trebuit să plece din Chişinău imediat după încheierea summit-ului. Toate gustările care urmau să fie servite şefilor de state şi delegaţilor la summit vor fi duse la aziluri de bătrîni şi case de copii din Chişinău şi suburbii. “Vreau să guste şi oamenii de rînd din bunătăţile pregătite pentru preşedinţi. Să vadă cît sînt de gustoase şi să nu mai fie mulţumiţi de oasele ce le-au fost aruncate pînă acum de putere”, a spus Ghimpu.



12