PSD, la deal sau la vale?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PSD, la deal sau la vale?

Politică 18 Ianuarie 2010 / 00:00 491 accesări

După spectaculoasa înfrîngere de la prezidenţiale, Partidul Social Democrat se află la o răspântie de opţiuni. Întrebarea cea mai importantă pe care jurnaliştii şi opinia publică interesată de politică o formulează este: va avea PSD o nouă conducere? Raspunsul va trebui să vină din partea membrilor simpli, dar mai ales din partea conducătorilor acestei formaţiuni politice perdante. Fără portofoliul prezidenţial mult visat, în opoziţie faţă de Guvernul PDL-UDMR, PSD se pregăteşte intens pentru un congres care va ţine capul de afiş. Frământările au început deja. Se vorbeşte foarte mult despre posibilitatea ca, în locul lui Mircea Geoană, să vină Cristian Diaconescu, jurist şi diplomat, fost ministru al Justiţiei şi al Afacerilor Externe, actual senator şi vicepreşedinte al partidului. Imaginea lui ajută mult pentru o eventuală candidatură. Pe margine se încălzeşte şi Miron Mitrea, cel care a deschis un front puternic împotriva actualei conduceri. Problema sa personală este însă cu Viorel Hrebenciuc. Acolo bate Mitrea, la organizarea şi controlul partidului. El acuză că acea zonă a provocat pierderea prezidenţialelor, nu atât slăbiciunile candidatului şi “atacurile energetice” la care a fost supus, potrivit afirmaţiilor familiei Geoană. Odată lansată această senzaţională teză, sunt curios câtă lume crede în astfel de teorii, ale unor atacuri energetice puse la cale de Traian Basescu şi echipa lui, din care ar face parte şi un fost general sovietic de origine ucraineană, Albert Ignatenko. Personal, am unele reţineri în legătură cu astfel de argumente, dar aştept să fiu contrazis cu idei şi informaţii solide.

Indiferent dacă Geoană pleacă sau nu din fruntea PSD, numele care stârneşte cele mai multe discuţii este cel al lui Adrian Năstase. Înlăturat în 2005, considerat un om al trecutului acestui partid, depozitarul celor mai mari probleme de imagine, fostul prim ministru rămâne încă o serioasă opţiune pentru cei care visează la vremurile de glorie ale PSD în perioada 2001-2004. Cel mai mult tentează la opţiunea Năstase autoritatea pe care acesta o va readuce în partid. Decizii ferme, clare, aplicabile imediat. Din punct de vedere decizional şi ca atitudine de partid, PSD ar putea cîştiga prin revenirea lui Năstase. Una din probleme e însă aceea că mulţi lideri influenţi, centrali şi locali, s-au obişnuit cu un preşedinte ceva mai democratic în atitudine, cum e Geoană. Dar, de multe ori, excesul democratic într-un partid este calificat drept slăbiciune sau moliciune. Vor cântari aceste aspecte liderii PSD când îşi vor pune problema schimbării? Însă membrii PSD cel mai mult se gândesc la problemele de imagine. Dacă revine Adrian Năstase ca preşedinte PSD, nu e nicio îndoială că puterea actuală va lansa din nou ofensiva dosarelor împotriva acestuia. În scurt timp, tocmai pentru că este un redutabil adversar al lui Traian Băsescu, Năstase va redeveni simbolul corupţiei. Vom uita de toţi asfaltatorii, băieţii deştepţi din energie, cocoşii şi bucşarii, de marmura ce garniseşte beton afacerile portocalii, toate alimentate din gros de privilegiul guvernării. Năstase, el va redeveni vinovatul principal pentru toate neîmplinirile acestei ţări. Dacă însă el va reuşi, alături de partid, să treacă peste aceste impedimente, viitorul le este favorabil. Traian Băsescu a reuşit să câştige alegerile din 2004 în ciuda unei dominări masive a guvernării PSD şi a cocoaşei din spatele său, numită dosarul Flota. Din punctul acesta de vedere, a fost şi este un exemplu de forţă.

Liderii locali importanţi îşi vor exprima punctul de vedere cât de curând. Consiliul Naţional al PSD are loc pe 12 februarie. Acolo va fi un preambul al dezbaterilor serioase, în pregătirea Congresului. Unii lideri locali vor bate cu pumnul în masă, aşa cum au învătat ei la şcoala democraţiei româneşti. Alţii vor fi mai tăcuţi şi se vor implica în combinaţii de culise, pentru sprijinirea unui candidat. Câţiva, foarte puţini, vor fi vocali în partid şi în presă pentru a-şi impune opţiunea.

Ce credeţi că se va întâmpla în PSD: revine Adrian Năstase, rămîne Geoană sau, pe turnantă, câştigă Diaconescu?



12