PSD nu doreşte posturi de conducere în instituţii deconcentrate sau posturi de prefect

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PSD nu doreşte posturi de conducere în instituţii deconcentrate sau posturi de prefect

Politică 02 Aprilie 2007 / 00:00 600 accesări

Cel de-al doilea cabinet Tăriceanu are nevoie de 235 de voturi ca să treacă prin Parlament. Potrivit Constituţiei, programul şi lista Guvernului sînt dezbătute de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii mandatelor de deputaţi şi senatori. Dacă este vorba doar de restructurarea Guvernului, este vorba de modificarea Legii de organizare a Guvernului, care este organică, şi care are nevoie de majoritate din totalul parlamentarilor. După ce premierul a anunţat că în componenţa noului Cabinet nu va intra şi PD, partidele au reacţionat imediat. Cel puţin la nivel declarativ, PRM, PC şi PLD au anunţat că nu vor susţine acest Guvern. Reprezentantii PD s-au abţinut ieri de la comentarii, însă ei anunţaseră deja că vor ieşi din sală în momentul punerii în discuţie a unui Guvern fără democraţi.

Purtătorul de cuvînt al PSD, Cristian Diaconescu: “Vom lua decizia în Comitetul Executiv de luni (astăzi - n.r.), dar pot să vă spun că PSD susţine această variantă de ieşire din criză. Vom decide în funcţie de audierile din Parlament, dacă miniştrii vor fi profesionişti”.

Vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş: “Categoric nu vom susţine un Guvern în care este UDMR. Au în programul politic autonomia teritorială şi o vor pune în practică. Aceasta formulă este un act de trădare ce vizează interesul românilor”.

Purtătorul de cuvînt al PC, Bogdan Ciucă: "PC a luat decizia de a nu susţine un Guvern în care există şi UDMR. Organizaţiile teritoriale, mai ales cele din Ardeal, ne-au cerut această poziţie şi ne-am conformat".

Preşedintele PC, Dan Voiculescu: “În urmă cu cîteva luni, premierul a propus ca PC să intre la guvernare şi să facă parte din viitorul Cabinet restructurat, însă eu i-am spus nu".

Purtătorul de cuvînt al şefului statului, Valeriu Turcan: “Pentru moment, Administraţia prezidenţială nu comentează anunţul premierului Călin Popescu-Tăriceanu, cu atît mai mult cu cît primul ministru nu l-a informat şi nu l-a consultat în privinţa restructurării Cabinetului".

Deputatul PLD Horaţiu Buzatu: "Premierului Tăriceanu îi este frică să ia o poziţie tranşantă, chiar dacă PNL exercită presiune pe această temă. Am informaţii că PSD va primi în schimbul susţinerii unui Guvern minoritar cîteva instituţii deconcentrate din judeţe, care urmează să fie eliberate de PD. Printre ele se află şi cinci prefecturi”.

Preşedintele UDMR, ministrul de stat Marko Bela: “Trebuie să ne gîndim la opoziţie. PSD şi PC ar putea să contribuie la crearea unei majorităţi”.

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor: “Este pentru prima dată în istoria democraţiei postdecembriste cînd România ar fi condusă de un executiv care are 18% din sufragiile electoratului şi este sigur că noul Guvern nu va trece de Legislativ, o moţiune de cenzură fiind inutilă”.

Liderul grupului minorităţilor din Parlament, Varujan Pambuccian: “Stabilitatea politică este cel mai important lucru acum şi, de aceea, minorităţile vor vota orice Guvern care poate asigura acest lucru, iar formula propusă de premier satisface această grupare”.



12