R. Moldova, în continuare fără preşedinte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

R. Moldova, în continuare fără preşedinte

Externe 08 Decembrie 2009 / 00:00 351 accesări

Parlamentul R. Moldova nu a reuşit luni să îl aleagă pe Marian Lupu în funcţia de şef al statului. După cum au anunţat, deputaţii Partidului Comuniştilor (PCRM) nu au participat la alegerea preşedintelui R. Moldova.

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (PD) şi singurul candidat înscris în cursa prezidenţială, avea nevoie de voturile a cel puţin opt deputaţi comunişti pentru a fi ales. În aceste condiţii, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, va trebui să anunţe dizolvarea Parlamentului, după care vor fi organizate alegeri anticipate. Legea precizează însă că Parlamentul nu poate fi dizolvat de două ori în acelaşi an. Acest eşec, al doilea după un prim vot care a avut loc la începutul lui noiembrie, deschide calea dizolvării Parlamentului, care nu va avea loc înainte de 16 iunie 2010, adunarea fiind deja dizolvată la această dată în 2009, când Partidul Comuniştilor, câştigător al alegerilor din aprilie, nu a reuşit să obţină majoritatea prezidenţială, pe fondul manifestaţiilor împotriva victoriei sale. Ulterior, o coaliţie de patru partide pro-europene a obţinut victoria în legislativele din iulie. R. Moldova, fostă republică sovietică, este considerată cea mai săracă ţară din Europa.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din R. Moldova, Dumitru Diacov, a declarat, după votul din Parlament, că această decizie va duce la scindarea Partidului Comuniştilor. ”PCRM a dorit ca prin intermediul PD să revină la putere, cerând demiterea Guvernului. Noi vom face tot posibilul pentru a păstra Alianţa pentru Integrarea Europeană. Decizia de azi va duce la destrămarea PCRM”, precizează Diacov, adăugând că ”Tkaciuk face lista persoanelor care vor să preia conducerea PCRM”. Marian Lupu, preşedintele PD, a declarat că PCRM le-a propus constituirea unei coaliţii de centru-stânga, apreciind că, ceea ce deranjează la formaţiunea comunistă nu este numele, ci metodele. ”Nu ne dorim revenirea fricii şi înscenarea dosarelor penale. Ne dorim libertate! Nu ne dorim ca politica externă să fie bazată pe găsirea de duşmani. Ne dorim o ţară prosperă”, a apreciat acesta.

Taguri articol


12