Radioterapie novatoare şi radiooncologie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ultimă generaţie. Tratarea sigură a tumorilor

Radioterapie novatoare şi radiooncologie

Sănătate 24 Aprilie 2010 / 00:00 2458 accesări

Clinica „MediClin Robert Janker” din Bonn (Germania), este una dintre puţinile clinici specializate în radioterapie şi radiooncologie, radiologie intervenţională şi diagnostică. Specialişti din cadrul centrului pentru radioterapie de mare precizie spun că se stabilesc măsuri la nivel supraregional în combaterea cancerului. Nucleul departamentului de oncologie este reprezentat de sisteme de radiere de mare precizie, astfel că ambele acceleratoare liniare fac posibil un tratament foarte sigur, efectiv şi atent al tumorilor. Medicii susţin că aplicând această tehnologie medicală inovatoare s-au extins şi s-au putut ameliora, încă o dată, opţiunile precedente de tratament. Un domeniu special este reprezentat de intervenţiile radiochirurgicale, care pot prezenta o alternativă efectivă pentru operaţia tradiţională, au mai precizat specialiştii în domeniu.

CE SE POATE TRATA. Prin noile metode se pot trata o serie de afecţiuni, astfel: tumori cerebrale, tumori cap-gât, tumori ale ficatului, tumori la coloana vertebrală şi canalul spinal, cancer pulmonar, cancer la sân, cancer de prostată, cancer intestinal, malformaţii vasculare în creier, limfoame/sarcoame, formări maligne de metastaze, tumori reapărute (recidive). Avantajele sistemelor de radioterapie de mare precizie sunt numeroase. De exemplu: mare precizie (razele pot fi legate cu exactitate astfel încât, aproape exclusiv, focarul de infecţie să poată fi combătut cu doza dorită), mare eficienţă (o doză mare de radiere posibilă pentru zona ţintă să fie strâns delimitată), mare siguranţă (pe baza radierii exacte pe un volum final definit cu exactitate, radioterapia poate fi menţinută la nivel scăzut pentru ţesutul limitrof sănătos), tehnologie de poziţionare specială cu suportul imaginii (sistemele de radiere pot aduce pacientul cu exactitate în poziţia de tratament fiabilă şi care poate fi reprodusă).

IRADIERE LA MILIMETRU. De exemplu, potrivit medicilor din cadrul clinicii, tratamentul cancerului intestinal are ca scop eliminarea sau distrugerea completă a tumorii dar şi numeroaselor norduri limfatice astfel încât să fie posibilă o vindecare de durată. Operaţia ocupă în acest caz primul loc, cu puţine excepţii. Dacă se constată la operaţie că tumoarea este mai mare decât se presupusese la început sau că nodurile limfatice sunt deja bolnave, se începe o radioterapie. La cancerul intestinal, radioterapia se realizează exclusiv în cazul cancerului rectal. Radioterapia înainte de operaţie este binevenită, spun medicii. Scopul este reducerea tumorii înainte de operaţie şi astfel operarea completă şi în mai bune condiţii. Se recomandă, de asemenea, radioterapia suplimentară, adiţională după operaţie, pentru reducerea celulelor cancerigene posibil rămase în corp. Clinica din Germania oferă, în mare măsură, în centrul ei de radioterapie de mare precizie, posibilităţi de tratamente exacte, eficiente, atente şi pentru pacienţii cu diagnosticul de cancer rectal.

SISTEMELE DE IRADIERE LA CEL MAI NOU NIVEL PERMIT O DOZĂ CONCENTRATĂ MARE DE RAZE PE O REGIUNE ŢINTĂ EXACT DEFINITĂ, ÎN CARE SE AFLĂ BOALA, ÎN VREME CE ÎNCĂRCAREA CU RAZE POATE FI MENŢINUTĂ LA UN NIVEL SCĂZUT PENTRU ŢESUTUL SĂNĂTOS VECIN

Echipa de experţi formată din radioterapeuţi şi fizicieni stabileşte un plan de iradiere individual pe baza datelor computerizate. Datele de imagini obţinute se transmit apoi la sistemul de iradiere pentru planificare. Acolo, un program special evaluează poziţia ţintă exactă, doza optimală şi configuraţia razei de tratament. În final se realizează controlul supravegheat atent al calităţii pentru a se asigura că razele de tratament potrivite pentru forma de tumoare întâlnesc cu precizie regiunea ţintă. Sunt date statistice care arată că persoanele care au beneficiat de noile metode de investigare şi tratament în cadrul clinicii au avut o speranţă de viaţă mai mare, în unele situaţii boala fiind chiar vindecată. Cei care vor să beneficieze de serviciile clinicii pot lua legătura cu reprezentanţii clinicii la tel. 49228/53060, email: info.robert-janker@mediclin.de sau cu dr. Ştefan Dumitraşcu (tel. 004978219251404). Detalii pot fi luate şi de la dr. Laura Mazilu, medic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, care a avut ocazia să participe la un schimb de experienţă în cadrul clinicii din Germania.



12