Raluca Prună: Confiscarea extinsă este transpunerea unei directive europene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Raluca Prună: Confiscarea extinsă este transpunerea unei directive europene

Justiție 16 August 2016 / 09:34 631 accesări

Proiectul de lege privind confiscarea extinsă, aflat în dezbatere publică, reprezintă transpunerea unei directive europene în legislația românească, a afirmat luni ministrul Justiției, Raluca Prună.

"Proiectul pe care l-am pus în consultare publică la sfârșitul săptămânii trecute este în fapt transpunerea unei directive europene. (...) Aș dori să invit pe toată lumea să citească acest proiect și să contribuie la dezbaterea publică", a declarat Raluca Prună la Radio România Actualități.

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și pentru completarea art. 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin care se realizează transpunerea unor prevederi ale Directivei 2014/42/UE privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană.

Potrivit proiectului, vor fi supuse confiscării extinse și alte bunuri decât cele deja prevăzute de lege "în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea unei infracțiuni, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material și maximul pedepsei prevăzute de lege pentru aceasta este 4 ani sau mai mare".

"Confiscarea extinsă se dispune dacă instanța are convingerea că bunurile respective provin din activități infracționale și are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanței", se mai arată în proiectul de lege.

Un alt articol prevede că Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate va informa judecătorul despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informațiilor primite periodic de la Agenția Națională de Administrare Fiscală și de la alte autorități care au competență în punerea în executare a măsurilor.

Potrivit expunerii de motive, prin modificările legislative se urmărește în primul rând extinderea domeniului de aplicare a confiscării extinse, inclusiv la infracțiunile de serviciu sau cele privind sănătatea publică, prin renunțarea la reglementarea actuală care cuprinde o listă limitativă de infracțiuni.12