Rămas bun, Aurel Manolache!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rămas bun, Aurel Manolache!

Cultură 11 Martie 2010 / 00:00 5324 accesări

Binecunoscut compozitor şi dirijor, Aurel Manolache, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, marţi seară, la spitalul din oraşul său natal, Galaţi, în urma unui infarct. Potrivit fiului său, actorul Teatrului de Stat Constanţa, Liviu Manolache, înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 13.00, la cimitirul central de pe strada George Coşbuc, din Galaţi.

Trecerea sa în nefiinţă reprezintă o pierdere mare pentru Constanţa, Aurel Manolache şi regretatul său frate, Gelu Manolache, lăsându-şi amprenta creatoare asupra oraşului de la malul mării. Cel supranumit „Tataia copiilor” - în 2001, Aurel Manolache a iniţiat Festivalul „Mamaia Copiilor” (n.r. - anul acesta va avea loc cea de-a X-a ediţie), împreună cu compozitorul Dumitru Lupu - a compus, de-a lungul timpului, muzică de teatru, pentru balet, corală şi muzică uşoară. „Aurel Manolache ne-a spus adio şi a plecat să compună îngerilor. Îngeri care se numesc: Laura Stoica, Dan Spătaru, Aurelian Andreescu, Gil Dobrică”. (...) Adio maestre!!! Nu te vom uita niciodată, vei trăi prin sutele de melodii compuse şi orchestrate”, îşi exprimă regretul tinerele talente, pe blogul Art Kids Company. Pentru compozitorul Dumitru Lupu, care îi ştia creaţiile din copilărie, Aurel Manolache a fost un mentor: „Era o mare personalitate, care nu avea nevoie de reclamă, fiind produsul propriei munci”.

Aurel Manolache s-a născut la 5 octombrie 1931, la Galaţi. A devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, în 1968. Compozitorul este cel care a înfiinţat primul teatru de estradă al oraşului Galaţi, a fost şi fondatorul Teatrului Fantasio din Constanţa, pe care l-a şi condus, o perioadă. „Acum, acolo unde este, astăzi, Aurel Manolache, împreună cu Gelu, cu H. Mălineanu, cu Ilarion Ciobanu şi cu atâţia alţii, probabil gândeşte să pună temelia unui teatru de revistă în raiul actorilor duşi dintre noi”, a declarat sociologul Constantin Lămureanu.

Autor de mari şlagăre, piesele sale au fost cântate de Margareta Pâslaru, Cătălin Crişan sau Dan Spătaru. Chiar şi Julio Iglesias a ales să interpreteze, în 1969, la Festivalul „Cerbul de Aur”, piesa „Ale tale”. De-a lungul vieţii, muzicianul a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a (1981), cu opt premii la Festivalul naţional de muzică uşoară de la Mamaia şi cu patru premii ale Uniunii Compozitorilor.



12