Război în Caucaz!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În debutul Olimpiadei de la Beijing

Război în Caucaz!

Eveniment 09 August 2008 / 00:00 906 accesări

Motto-ul Olimpiadei antice, “Să tacă armele, să înceapă jocurile”, a fost nesocotit de forţele georgiene, osete şi ruse, deopotrivă. În cursul zilei de ieri, cînd ochii întregii omeniri erau aţintiţi spre Beijing, în aşteptarea debutului Jocurilor Olimpice, în Caucaz se auzeau tirurile artileriei grele, bombardamentele avioanelor şi, mai presus de toate, strigătele îngrozite ale femeilor şi copiilor alungaţi de acasă de un război izbucnit din senin. Oficialii de la Tbilisi spun că ruşii au atacat teritoriul georgian. Moscova dezminte informaţia, dar reclamă moartea unor soldaţi ruşi ai forţelor de menţinere a păcii.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, pune paie pe foc, subliniind că moartea ruşilor nu va rămîne nepedepsită. Ruşii au pătruns deja în Osetia de Sud. Oficialii georgieni susţin că Rusia a bombardat oraşul de frontieră Kareli şi oraşul Gori din estul ţării, ca represalii după ce mai mulţi soldaţi ruşi din forţele de menţinere a păcii ar fi fost ucişi de bombardamentele georgiene. Patru avioane ruseşti au survolat teritoriul georgian şi au lansat bombe, spun autorităţile de la Tibilisi. Preşedintele georgian a cerut imediat Rusiei să oprească ofensiva. În replică, Rusia a atacat cu un al patrulea avion oraşul Gori din estul Georgiei. Armata georgiană susţine că ar fi doborît cinci avioane. Preşedintele Mihail Saakaşvili a declarat într-o intervenţie televizată că “Georgia trebuie să facă faţă unei intervenţii militare de mare anvergură”, anunţînd, totodată, mobilizarea generală a armatei. Georgia va retrage 1.000 de soldaţi din Irak pentru a ajuta la lupta împotriva forţelor ruse din regiunea separatistă Osetia de Sud. Premierul rus, Vladimir Putin, a avertizat, ieri, la Beijing, la deschiderea Olimpiadei, că “agresiunea Georgiei în Osetia de Sud nu va rămîne fără replică, antrenînd măsuri de retorsiune”. Putin a declarat că “este regretabil că în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice, autorităţile georgiene întreprind acte de agresiune în Osetia de Sud, folosind tancurile şi artileria”.

Tancurile ruseşti au intrat în Osetia de Sud

Tancurile ruseşti au intrat pe teritoriul Osetiei de Sud. Potrivit unui oficial din forţele georgiene de securitate, Rusia a bombardat oraşul de frontieră Kareli şi oraşul Gori din estul ţării, ca represalii după ce mai mulţi soldaţi ruşi din forţele de menţinere a păcii ar fi fost ucişi de bombardamentele georgiene, în noaptea de joi spre vineri. Tensiunea creşte de la oră la oră în regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud. Convoiul de vehicule blindate şi echipament militar greu din Rusia a a ajuns deja în provincia separatistă. Georgia acuză Rusia că i-a invadat teritoriul şi spune că cele două ţări sînt în prag de război. Rusia a dezminţit vineri că forţele sale aeriene au atacat Georgia, aşa cum afirmase Tbilisi. Purtătorul de cuvînt al Ministerului de Interne de la Tbilisi a declarat vineri că trei avioane ruseşti au bombardat o secţie de poliţie de pe teritoriul georgian. De altfel, ulterior, Georgia a anunţat chiar că a doborît cinci avioane ruseşti, informaţie negată de partea rusă.

Purtătorul de cuvînt al Ministerului georgian de Interne a anunţat, vineri după masă, că “Georgia a pierdut controlul asupra oraşului Ţhinvali, capitala republicii separatiste Osetia de Sud. “Trupele ruseşti au bombardat toate poziţiile armatei georgiene din Ţhinvali. Am pierdut controlul asupra oraşului”, a declarat Şota Utiaşvili. Trupele Osetiei de Sud reiau progresiv controlul capitalei, a asigurat, la rîndul său, preşedintele oset, Eduard Kokoiti. Comandantul trupelor ruse de menţinere a păcii din Osetia de Sud confirmase vineri că trupele georgiene au pătruns în centrul oraşului Ţhinvali. “În centrul oraşului, luptele sînt crîncene”, a declarat prin telefon Marat Kulahmetov, care se află în Ţhinvali, citat de Interfax. De altfel, un ministru oset a anunţat moartea a peste o mie de persoane în confruntările din capitală, afirmaţie neconfirmată, însă.

Peste zece militari ruşi ai forţelor de menţinere a păcii au fost ucişi în timpul confruntărilor de la Ţhinvali şi alţi 30 au fost răniţi, a declarat adjunctul comandantului forţelor terestre ruse, Igor Konaşenkov. Comandantul forţelor ruse de menţinere a păcii din regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud a declarat vineri că oraşul Ţhinvali, capitala regională, a suferit pagube importante după o zi de bombardamente georgiene. “Ca urmare a numeroaselor ore de bombardamente cu arme grele, oraşul este practic distrus”, a precizat Marat Kulahmetov. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că Moscova primeşte informaţii potrivit cărora în sate din republica separatistă Osetia de Sud are loc un proces de epurare etnică, motiv pentru care mai multe unităţi din cadrul Armatei 58 ruse s-au deplasat spre capitala regiunii separatiste.

Demonstraţie în faţa Ministerului de Externe de la Moscova

Mai mulţi locuitori din Osetia de Sud s-au reunit, vineri, în faţa Ministerului rus de Externe de la Moscova, pe fondul tensiunilor din zona de conflict. Manifestanţii au vrut să atragă atenţia autorităţilor ruse asupra catastrofei umanitare din Osetia de Sud, unde armata georgiană a reluat ostilităţile în noaptea de joi spre vineri, a declarat Sarmat Gabarati, membru al unei asociaţii a tinerilor oseţi de la Moscova. “Rusia poate şi trebuie să îşi apere cetăţenii”, a afirmat el, făcînd aluzie la paşapoartele ruseşti deţinute de aproape toţi locuitorii Osetiei de Sud. “Asistenţa rusă este unica noastră speranţă. Osetia de Sud face obiectul unei agresiuni militare”, a constatat Gabarati, subliniind că “fiecare minut de întîrziere înseamnă noi victime”.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a dat asigurări, vineri, că va apăra “compatrioţii din republica separatistă Osetia de Sud” şi a promis că îi va pedepsi pe cei vinovaţi de moartea lor. Aproximativ 90% din populaţia Osetiei de Sud deţine paşaport rusesc. Potrivit Interfax, Medvedev a subliniat că Rusia a fost şi va rămîne un garant al securităţii pentru popoarele caucaziene.

Un deputat rus acuză SUA de implicare în conflictul din Osetia de Sud

“Georgia nu ar fi putut lansa o campanie militară în Osetia de Sud, fără participarea SUA”, a declarat, vineri, Vladimir Vasiliev, şeful Comisiei pentru Securitate din Duma de Stat (Camera Inferioară a Parlamentului rus). Potrivit declaraţiilor lui, în cursul ultimilor ani, preşedintele georgian a făcut tot posibilul pentru a creşte bugetul militar al ţării. “Cred că în această situaţie creată de Guvernul georgian, trebuie să ne adresăm comunităţii internaţionale în formatul ONU. Orice stat care încalcă prevederile Cartei ONU trebuie exclus din această organizaţie. Este evident”, a adăugat Vasiliev. “Rusia vrea pace în regiune şi intenţionează să îşi continue misiunea de pace în conformitate cu angajamentele asumate. Pentru moment, important este să nu răspundem acestei agresiuni, pentru a restabili pacea în regiune”, a conchis deputatul.

Patriarhul Alexei al Rusiei cere încetarea luptelor

Patriarhul rus Aleksei al II-lea a lansat un apel la încetarea violenţelor dintre Georgia şi Osetia de Sud, ambele popoare ortodoxe. “La aflarea veştii despre noile confruntări armate de la Ţhinvali şi din apropiere, cer părţilor beligerante să înceteze focul şi să revină la dialog. Mă adresez celor care astăzi sînt orbiţi de ură: opriţi violenţele, evitaţi alte vărsări de sînge şi o nouă intensificare a conflictului, daţi dovadă de înţelepciune şi de curaj, aşezaţi-vă la masa negocierilor şi respectaţi tradiţiile, părerile şi speranţele popoarelor georgian şi oset”, a afirmat patriarhul. Aleksei al II-lea deplînge “confruntarea dintre două popoare ortodoxe predestinate de Dumnezeu să trăiască într-un spirit de iubire şi fraternitate”.

Georgia cere ajutorul comunităţii internaţionale împotriva Rusiei

Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a anunţat, vineri dimineaţă, o mobilizare generală a rezerviştilor din Georgia. Populaţia a început să se adune pe stadionul Lokomotiv din Tbilisi, dar autorităţile georgiene nu au confirmat încă mobilizarea. Potrivit agenţiei Interfax, peste 100.000 de persoane, cu vîrste cuprinse între 25 şi 45 de ani, au fost instruite în Georgia în ultimii anii. Conflictul armat la scară largă izbucnit în regiunea separatistă Osetia de Sud în noaptea joi spre vineri este numit “operaţiune de restaurare a ordinii constitiţionale”. “Întreaga lume va avea probleme, dacă Rusia va rămîne nepedepsită după agresiunea militară împotriva Georgiei”, a declarat, vineri, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, într-un interviu acordat CNN. “Rusia desfăşoară un război împotriva noastră pe propriul nostru teritoriu şi suntem într-o situaţie de autoapărare împotriva unui vecin mare şi puternic”, a adăugat liderul georgian. El a comparat intrarea tancurilor ruse pe teritoriul Georgiei cu invazia Afganistanului de către trupele sovietice, în 1977 şi mobilizarea trupelor Pactului de la Varşovia în Cehoslovacia, în 1968.

Comunitatea internaţională cere încetarea imediată şi necondiţionată a focului

Consiliul Europei a cerut, vineri, încetarea imediată şi necondiţionată a focului în republica separatistă georgiană Osetia de Sud”. Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, a declarat că “prima prioritate este instaurarea imediată a unui armistiţiu imediat şi necondiţionat, urmat de negocieri directe vizînd reglementarea paşnică şi permanentă a conflictului”. Secretarul general şi-a exprimat îngrijorarea şi faţă de “bilanţul uman al escaladării violenţelor în Georgia, care nu încetează să crească” şi cere părţilor să se abţină “de la orice acţiune care riscă să provoace victime în rândul civililor”. La rîndul său, secretarul-general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a făcut apel, vineri, la încetarea imediată a violenţelor în Osetia de Sud şi a recomandat demararea negocierilor între părţile implicate.

Consiliul permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa s-a reunit vineri după-amiază, pentru a analiza situaţia din Osetia de Sud. Reuniunea, care s-a desfăşurat cu uşile închise la sediul instituţiei de la Viena, a început la ora locală 16.00 şi a fost urmată de o declaraţie a preşedinţiei finlandeze a OSCE. Preşedintele în funcţie al OSCE, finlandezul Alexander Stubb, a cerut încetarea imediată a operaţiunilor militare din Osetia de Sud. OSCE, care este mandatată să favorizeze negocierile între părţile conflictuale şi să urmărească evoluţia, l-a trimis, vineri, pe emisarul special Heikki Talvitie în Georgia, pentru a încerca să readucă situaţia la calm.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel, vineri, cu puţin timp înainte de deschiderea JO, la “respectarea unui armistiţiu olimpic la toate conflictele din lume”, într-un mesaj înregistrat şi difuzat pe stadionul olimpic din Beijing. Cu cîteva ore înainte de deschiderea JO, Consiliul de Securitate ONU şi-a exprimat îngrijorarea privind agravarea situaţiei din republica separatistă Osetia de Sud, dar nu a reuşit să ajungă la un acord privind declaraţia care cere părţilor să renunţe la utilizarea forţei.

SUA au decis să trimită un emisar în Osetia de Sud, care să se alăture eforturilor internaţionale de mediere. Washingtonul a cerut vineri încetarea imediată a ostilităţilor în Osetia de Sud. “Sprijinim integritatea teritorială a Georgiei şi cerem încetarea imediată a focului. Cerem insistent tuturor părţilor, inclusiv georgienilor, osetilor şi ruşilor, să dezamorseze situaţia tensionată şi să evite conflictul”, a declarat purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat:

În loc de concluzie: Georgia, coridor energetic spre Occident

Georgia, ţară în care forţele guvernamentale sînt în conflict cu separatiştii pro-ruşi, reprezintă un coridor energetic spre Occident, cu două conducte majore care tranzitează capitala Tbilisi. Georgia şi alte state de tranzit au obligaţia de a garanta siguranţa conductelor, care urmează rute similare şi transportă petrol şi gaze din zona azeră a Mării Caspice. De la Tbilisi, conductele se îndreaptă spre sud, în Turcia, departe de regiunea separatistă Osetia de Sud, teatru al conflictelor. Acestea au o mare importanţă pentru UE, pentru că reduc dependenţa de livrările ruse şi nu traversează teritoriul rus. Dar exporturile de gaz şi petrol au fost întrerupte în urma unei explozii din Turcia de la începutul acestei săptămîni. Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a revendicat acest atac. Conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan a fost deschisă în 2006 şi parcurge o distanţă de peste 1.600 de kilometri pînă în portul Ceyhan din Turcia. Aceasta este prima conductă care transportă un volum mare de petrol brut din Marea Caspică şi care nu tranzitează Rusia. Conducta Baku-Tbilisi-Erzurum, cunoscută de asemenea şi sub numele de conducta Shakh-Deniz, transportă gaz de la zăcămintele de la Shakh Deniz din Marea Caspică, la Erzurum, în Turcia.



12