„Razna prin povești”, o premieră pentru toate vârstele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Teatrul de Stat Constanța

„Razna prin povești”, o premieră pentru toate vârstele

Eveniment 16 Ianuarie 2015 / 00:00 1536 accesări

Teatrul de Stat Constanța (TSC) îi invită pe tomitani în sala de spectacole, în acest  weekend, pentru a descoperi farmecul poveștilor românești scrise de un humuleștean neaoș, care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Din „Bojdeuca lui Creangă”, ei vor porni „Razna prin povești”. În călătoria lor, vor întâlni „Prostia omenească” și „Soacra cu trei nurori”. Spectacolul cu povești, regizat de Nicolae Poghirc, va fi prezentat, în premieră pe scena constănțeană, sâmbătă și duminică, de la ora 19.00. „Spectacolul se adresează unui public foarte larg, de la copii până la bunici. El ne vorbește despre prostie și răutate fără să dea nicio soluție”, a spus regizorul Nicolae Poghirc. „Îmi place mult acest spectacol, deoarece am posibilitatea să joc și pentru copii. Ei sunt cei mai sinceri spectatori, pentru că, dacă nu le place, se ridică și fac gălăgie”, a spus actrița Mirela Pană.

            „Razna prin povești” constituie doar începutul unui proiect care promovează valorile culturii românești, deoarece, pe 31 ianuarie, publicul se va întâlni cu „Niște... năroji” ai lui Marin Sorescu. Spectacolul, inspirat de Marin Sorescu și „La lilieci” și pus în scenă de Iulian Enache, a avut deja o primă ieșire la public, la sfârșitul anului trecut.

            O parte dintre actorii care se regăsec în spectacolul „Razna prin povești” joacă și în „Niște... năroji”, iar scenografia ambelor producții teatrale este semnată de Sanda Mitache, cu care TSC a colaborat și la „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte”, de Matei Vișniec. Pornind de la aceste similitudini, cele două premiere au fost prezentate, ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizate în foaierul TSC. Cu acest prilej, directorul teatrului constănțean, Dana Dumitrescu, a prezentat celelalte proiecte ale teatrului.

            JOI CU MUZICĂ ȘI POEZIE Unul dintre proiectele anului 2015 constă în organizarea unor seri de muzică și poezie, o dată  pe lună, într-o seară de joi. Prima întâlnire va avea loc pe 29 ianuarie, cu participarea actorilor Liviu Manolache și Andu Axente, și va dedicată regretatului actor și poet Vasile Cojocaru.

            De asemenea, în perioada 19-24 ianuarie, actorii constănțeni se vor afla în București, unde se va filma spectacolul „Trei surori”, de Cehov, în regia lui Dominic Dembinski, care va fi preluat de TVR 1. „Este o realizare pentru teatrul nostru. Din 1990 nu am mai avut un spectacol preluat de TVR”, a spus directorul TSC, Dana Dumitrescu.

            TEATRU ANTIC ȘI ALTE PREMIERE Pe 26 ianuarie, vor începe repetițiile pentru „Visul unei nopți de vară”, de Shakespeare, în regia lui  Marcel Țop. O a doua surpriză va fi oferită de o tânără regizoare, Diana Mititelu. Este vorba despre „Menajeria de sticlă”, de Tennessee Williams. 

            Apoi, în luna mai, Liviu Manolache va începe lucrul pentru un spectacol de teatru antic, care le va avea în prim-plan pe eroinele lui Eschil, Sofocle, Euripide și Aristofan. Acesta va fi un preambul al Festivalului Antic.

            Un alt eveniment anunțat constă în colaborarea, din toamnă, cu regizorul Radu Dinulescu pentru un nou spectacol (primul, „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte”, a fost montat în 2007), care să participe la Festivalul Internațional de la Avignon.

Taguri articol


12