Recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud nu va fi un precedent pentru Transnistria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud nu va fi un precedent pentru Transnistria

Externe 19 Septembrie 2008 / 00:00 499 accesări

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat ieri că recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud nu creează un precedent pentru Transnistria şi Nagorno-Karabah. “Rusia va contribui activ la rezolvarea pe cale paşnică a tuturor conflictelor din spaţiul Comunităţii Statelor Independente, pe baza dreptului internaţional şi a respectării tuturor principiilor enunţate în Carta Naţiunilor Unite şi în acordurile anterioare”, a afirmat Lavrov într-un discurs rostit în Consiliul Federaţiei. “Vom continua să ne îndeplinim cu responsabilitate misiunea de mediere în procesul de pace, în special în ceea ce priveşte Transnistria şi Nagorno-Karabah. Fiecare are particularităţile, formatul şi mecanismele proprii de mediere. Dar criza osetă nu va reprezenta un precedent”, a subliniat ministrul rus. Potrivit lui Lavrov, statele implicate în conflictele din Transnistria şi Nagorno-Karabah nu intenţionează să recurgă la forţă, spre deosebire de Georgia. “Nimeni nu doreşte restabilirea integrităţii teritoriale prin masacrarea propriilor cetăţeni. Nu pot exista comparaţii. Mulţumesc lui Dumnezeu că Saakaşvili este un caz izolat”, a subliniat Lavrov.

Aproximativ 1.200 de militari ruşi şi 206 vehicule blindate se află în continuare în 19 zone de control şi observaţie din Georgia, în afara regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, potrivit unor cifre furnizate de ministrul georgian de Interne. Un număr de şase puncte de control au fost evacuate de forţele ruse, la 13 septembrie, conform acordului semnat la 8 septembrie între preşedintele în exerciţiu al UE, Nicolas Sarkozy şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Acest acord prevede o retragere completă, pînă la 10 octombrie, a militarilor ruşi din zonele din apropierea Osetiei de Sud şi a Abhaziei, pe poziţiile lor anterioare începerii ostilităţilor ruso-georgiene, la 7 august. Din cele 19 puncte de control, trei existau înainte de declanşarea conflictului: unul la Anaklia, situat la vest, în apropierea Abhaziei şi două amplasate în regiunea Gori, aproape de Osetia de Sud. Aceste posturi au fost instalate la începutul anilor \'90, de forţele ruse de menţinere a păcii.

Treisprezece puncte sînt amplasate în apropierea Osetiei de Sud: cinci în apropierea regiunii Gori, mai precis în Variani, Karaleti, Şavşvebi şi un punct vechi, la Ergneti. O tabără a fost instalată în zona satelor Meghvrekisi şi Broţleti; două, la Pţa şi Ali, la circa 20 de kilometri, respectiv 50 de kilometri vest de Gori; două, lîngă Saşhere, în Perevi şi Ghodora. Patru puncte de control sînt instalate de asemenea la Ahalgori, la aproximativ 50 de kilometri nord-est de capitala Tbilisi, unde osetii au instalat o administraţie; un punct, la Ikoti, iar două, aproape de Odizi şi Mosabruni. Şase puncte de control au fost de asemenea amplasate în apropierea Abhaziei. Un punct rusesc rămîne la Kantisubani, altul la Şale, iar cel de-al treilea permite controlarea accesului la o hidrocentrală din Inguri, care furnizează o mare parte din rezervele anuale de electricitate ale Georgiei. Potrivit documentului emis de ministrul georgian, alte trei puncte sînt instalate la Hudoni, Anaklia şi la Mount Kvira.



12