Redeschiderea urmăririi penale în „Procesele Comunismului”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Redeschiderea urmăririi penale în „Procesele Comunismului”

Eveniment 13 Noiembrie 2014 / 00:00 491 accesări

S-a redeschis urmărirea penală în dosarele privind decesul lui Gheorghe Ursu, a anunţat, ieri, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Procurorul general al PICCJ a dispus, printr-o ordonanţă, redeschiderea urmăririi penale, ce a fost confirmată ieri, 12 noiembrie 2014, de către judecătorul de Cameră Preliminară din cadrul Curţii Militare de Apel Bucureşti, care a constatat legalitatea şi temeinicia acestei măsuri. „Menţionăm că, prin ordonanţa din data de 5 noiembrie 2014, procurorul general al PICCJ a infirmat soluţiile de netrimitere în judecată în dosarele nr. 1304/P/2008, nr. 1043/P/2010 ale Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi nr. 179/P/2012 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. În noul cadru procesual, cercetările vor continua pentru a lămuri, sub toate aspectele, împrejurările în care au fost comise faptele ce pot constitui infracţiuni contra păcii şi omenirii, incriminate în noul Cod Penal ca infracţiuni contra umanităţii, precum şi pentru a identifica toate persoanele responsabile de comiterea acestora”.

ISTORIA „PROCESELOR COMUNISMULUI” Fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, a anunţat, în 7 noiembrie, că a întrerupt greva foamei după 17 zile, pentru că a obţinut redeschiderea dosarelor penale incluse în "Procesul Comunismului", printr-o ordonanţă a procurorului general ce infirmă toate deciziile de neîncepere a urmăririi penale date până acum în aceste cauze. Andrei Ursu a mai spus că, în dosarul tatălui său, procurorii pe masa cărora a ajuns acest caz nu au luat în discuţie mai multe probe. Fiul disidentului Gheorge Ursu a intrat, în 21 octombrie, în greva foamei, în semn de protest faţă de faptul că dosarul privind moartea tatălui său nu este redeschis, iar ofiţerul de la Securitate care a coordonat ancheta ce l-a vizat pe acesta nu este pus sub acuzare, el arătând că a încercat să vorbească, în mai multe rânduri, cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, însă acesta nu l-a primit, ci a acceptat să vorbească cu el doar după ce a intrat în greva foamei. Până acum, pentru moartea lui Gherorghe Ursu său au fost condamnate trei persoane: Marian Clită, fost coleg de celulă al lui Gheorghe Ursu, Tudor Stănică, fost şef al Direcţiei Cercetări Penale, şi Mihail Creangă, fost şef al Arestului Miliţiei Capitalei. Pentru trimiterea în faţa justiţiei a lui Marian Pârvulescu, maior de Securitate care a coordonat ancheta în cazul disidentului Gheorghe Ursu, procurorul-şef al Parchetelor Militare de la acea vreme, Dan Voinea, a disjuns cauza.

Înainte însă ca Pârvulescu să fie trimis în judecată, Voinea a fost înlocuit de generalul magistrat Ion Vasilache, pe care Ursu îl acuză că "a muşamalizat dosarul". Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, printr-o rezoluţie din 21 ianuarie 2013, neînceperea urmăririi penale a fostului ofiţer de Securitate Marin Pârvulescu. Soluţia a fost contestată de fiul lui Gheorghe Ursu la Tribunalul Militar Bucureşti, care în 16 octombrie 2013 a respins definitiv cererea de judecare a fostului ofiţer de Securitate. Judecătorul Tribunalului Militar Bucureşti a susţinut, în motivarea deciziei, că Gheorghe Ursu nu a fost cu adevărat un disident politic, opoziţia sa la regim fiind "nesemnificativă". Mai mult, în motivare s-a afirmat că Ursu a fost chiar "un privilegiat" al regimului: şi-a făcut concediile în străinătate, "neexistând practic ţară din Europa nevizitată de acesta", nu a fost dat afară de la serviciu, iar fiul său era stabilit în SUA. Judecătorul nu a precizat sursa acestor informaţii despre Ursu şi nici sursa aprecierilor sale despre practicile regimului comunist.

Gheorghe Ursu a murit în arestul Miliţiei Capitalei, în 1985, fiind bătut sistematic de anchetatori şi de colegii de arest, tocmiţi de organele de anchetă. La 1 iulie 2014, el ar fi împlinit 88 de ani. Procurorii au respins sistematic, în ultimii ani, plângerile penale ale fiului lui Ursu, motivând fie că infracţiunea nu există, fie că fapta - omor calificat sau crime împotriva umanităţii - s-a prescris. Andrei Ursu a prezentat declaraţiile date de colegii de celulă ai tatălui său, mărturii ale paznicilor celulei în care a fost închis Gheorghe Ursu, acte medicale de la Jilava ale acestuia, precum şi declaraţiile mai multor medici de la Jilava, printre care şi medicul care l-a operat pe Gheorghe Ursu, din care rezultă "foarte clar" că leziunile care au provocat moartea lui Gheorghe Ursu au fost făcute în timpul interogatoriului luat de maiorul de Securitate Marin Pârvulescu



12