Renumărarea voturilor în R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Renumărarea voturilor în R. Moldova

Externe 11 Decembrie 2010 / 00:00 459 accesări

Curtea Constituţională din R. Moldova a admis, vineri, solicitarea Partidului Comuniştilor privind renumărarea voturilor exprimate în scrutinul legislativ din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală va renumăra toate voturile din R. Moldova. Potrivit judecătorilor, cererea PCRM a fost admisă din cauza incompatibilităţilor dintre datele înscrise în procesele verbale primite de la birourile electorale şi documentele postate pe site-ul CEC. PCRM semnalase o serie de nereguli după alegerile din 28 noiembrie, solicitând renumărarea voturilor acordate PCRM şi PLDM, precum şi verificarea listelor electorale. PCRM afirmă că, în cursul numărării paralele, a constatat nereguli în procesele-verbale de la birourile secţiilor de votare, identificând circa 200 de procese verbale falsificate. Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, a explicat că s-a decis renumărarea voturilor după ce s-au constatat neconcordanţe între datele din procesele verbale înmânate reprezentanţilor candidaţilor la închiderea secţiilor de votare şi procesele verbale prezentate pe site-ul CEC după anunţarea rezultatelor finale. Conform Codului Electoral, CEC are şapte zile la dispoziţie pentru a renumăra voturile şi a prezenta rezultatele.

Liderul Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu, avertizează că un nou scrutin anticipat ar însemna o catastrofă, iar partidele riscă să piardă încrederea cetăţenilor. Potrivit lui Marian Lupu, şansele ca PDM să se asocieze cu PCRM sau cu formaţiuni de dreapta nu s-au schimbat, fiind în continuare de 50 la 50. Lupu a precizat că PDM nu este interesat de tergiversarea negocierilor, deoarece trebuie votat cât mai urgent bugetul pentru 2011. Liderul PDM a dat asigurări că până la sfârşitul anului se va lua o decizie în privinţa alianţei de guvernământ. La rândul său, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că s-a discutat despre organigrama viitorului guvern de coaliţie, însă nu a exclus posibilitatea ajungerii la alegeri anticipate, “dacă nu se va renunţa la ambiţii şi orgolii”. De altfel, Voronin nu a exclus posibilitatea ca PCRM să voteze, în anumite circumstanţe, o personalitate neutră pentru funcţia de preşedinte al ţării, în cazul în care va fi creată o alianţa între PLDM - PDM - PL.

“R. Moldova are nevoie de două alianţe - AIE şi UE”, a declarat preşedintele interimar Mihai Ghimpu la întâlnirea cu şeful PE, Jerzy Buzek. “UE este angajată să ajute R. Moldova. Noi salutăm realizările de până acum, precum şi cursul de integrare europeană ales de cetăţenii moldoveni. A fost o mare realizare a alianţei, a Guvernului. R. Moldova trebuie să continue acest drum”, a afirmat Buzek. Oficialul european a precizat că R. Moldova este un exemplu pentru celelalte ţări din Parteneriatul Estic. “Mesajul meu principal - voi nu sunteţi singuri. Stabilitatea, unitatea şi continuitatea sunt cele mai importante componente care vor influenţa viitorul R. Moldova şi relaţiile cu UE”, a subliniat Jerzy Buzek, care s-a aflat la Chişinău chiar în ziua în care Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor din alegerile de la 28 noiembrie.

Ministrul român de Externe, prezent, vineri, la conferinţa Politica Externă a UE şi relaţiile cu R. Moldova, este optimist în legătură cu viitorul postelectoral al R. Moldova, declarând că “în urmă cu doi ani, UE nici nu ştia unde este R. Moldova, iar acum este un subiect la modă în toate cancelariile, iar ţara vecină nu mai este un cobai, un poligon de testare geopolitică. Cred că situaţia R. Moldova este mai puţin gravă decât credem, decât ni se pare după această fotografie postelectorală destul de ambiguă”.



12