România va fi afectată economic de criza din Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Liniște doar pe plan militar

România va fi afectată economic de criza din Ucraina

Externe 12 Septembrie 2014 / 00:00 549 accesări

În contextul noilor evoluții politico-militare din Ucraina, directorul SRI, George Maior, a acordat un interviu agenției de știri Mediafax, ieri, exprimându-și opinia cu privire la modul în care țara noastră va fi afectată de evoluția din zona de conflict. ”În ceea ce priveşte dezvoltările militare, geopolitice, de instabilitate în zona noastră, bineînţeles că întotdeauna vom fi afectaţi. Nu vom fi, desigur, ameninţaţi din punct de vedere militar, teritorial, dar vom fi afectaţi economic, informaţional, comercial şi, în cele din urmă, geopolitic de un fenomen de instabilitate la graniţe şi trebuie să tratăm foarte serios această chestiune, să fim pregătiţi pentru a înţelege fenomenul şi a-l trata corespunzător”, spus Maior. Directorul SRI a declarat că ”Rusia a pierdut, în zilele expansiunii în Crimeea, o acumulare de „Soft power“ care ar fi putut să o ajute mult mai pregnant în manifestarea internaţională, ceea ce este grav pentru interesele Rusiei pe termen mediu şi lung”. România nu va fi ameninţată militar sau teritorial de conflictul din zonă, dar va fi afectată economic, susține Maior, precizând că ”instituţiile din domeniul strategic trebuie susţinute de clasa politică pentru a face faţă acestor fenomene”. În contextul noilor amenințări globale, directorul SRI solicită clasei politice elaborarea de urgenţă a unei noi legi privind reţinerea datelor personale, care să ţină cont de observaţiile Curţii Constituţionale, precizând că ”în situaţia actuală, de vid legislativ, Serviciul este aproape blocat din punctul de vedere al unor capabilităţi tehnice pentru a preveni anumite fenomene în domeniul securităţii naţionale”.

RACHETĂ BUCLUCAȘĂ O rachetă antiaeriană ucraineană ar fi provocat panică în timpul exerciţiilor de săptămâna aceasta din Marea Neagră. Militarii au filmat momentul lansării proiectilului de pe un vas de luptă. Racheta a căzut în apă imediat după lansare, după care a ieşit la suprafaţă şi s-a îndreptat spre navă, apoi a intrat din nou în mare şi nu a mai ieşit. Potrivit presei, momentul a fost filmat de marinarii ucraineni, pentru a arăta cât de proastă este tehnica lor militară. Ucraina participă la o serie de manevre militare comune în Marea Neagră, împreună cu nave NATO din mai multe ţări, printre care România şi SUA. Ministerul ucrainean al Apărării a infirmat, ieri, presupusa lansare ratată a unei rachete de tipul Osa-M în cadrul manevrelor navale Sea Breeze 2014 din Marea Neagră, subliniind că informația difuzată în ajun de presa rusă, dar și de unele surse ucrainene ar fi una falsă.

CONTROL EXTINS Autorităţile ucrainene au recunoscut pentru prima dată, ieri, că rebelii pro-ruşi şi-au extins controlul asupra frontierei orientale a Ucrainei cu Rusia, până la Marea Azov. Echipe ale AFP au constatat, în urmă cu aproximativ zece zile, absenţa armatei ucrainene în sudul regiunii Donbas, dar aceasta este prima dată când autorităţile ucrainene recunosc oficial pierderea controlului asupra frontierei în această zonă. Avansul trupelor ucrainene pe teritoriul controlat de separatişti, început în iulie, a întâmpinat, la sfârşitul lui august, o contraofensivă a insurgenţilor lansată în direcţia oraşelor strategice din sudul regiunii Doneţk, de pe coasta Mării Azov. Guvernul ucrainean, susţinut de occidentali, a acuzat o invazie directă a trupelor ruse, care, în opinia Kievului, a schimbat datele în acest conflict. Kremlinul dezminte însă orice ingerinţă în Ucraina. Kievul şi forţele separatiste au încheiat, vineri, un armistiţiu care, potrivit Ucrainei, este, în general, respectat. Tiruri de artilerie s-au auzit, în noaptea de miercuri spre joi, la Doneţk, bastion al insurgenţilor.

TOAMNA SE NUMĂRĂ... RUȘII ”Aproximativ o mie de soldaţi ruşi se află în continuare în estul Ucrainei, cu un număr substanţial de echipamente, iar alţi 20.000 sunt în continuare mobilizaţi de-a lungul frontierei dintre cele două ţări”, a declarat, ieri, o sursă din cadrul NATO. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, anunţa miercuri că majoritatea trupelor ruse au părăsit Ucraina. ”Conform ultimelor informaţii pe care le-am primit de la serviciile noastre de informaţii, 70% dintre forţele ruse au fost retrase”, a declarat preşedintele în Consiliul de Miniştri. ”Noi nu avem informaţii în acest sens”, a subliniat sursa din cadrul NATO.

ÎNCEP SANCȚIUNILE Statele UE au ajuns ieri la un acord pentru ca noile sancţiuni economice împotriva Rusiei să intre în vigoare de astăzi. Decizia a fost adoptată pentru a menţine presiunea asupra Moscovei, în pofida unei detensionări a situaţiei în Ucraina. În funcţie de evoluţia din teren, pachetul de sancţiuni poate fi reexaminat. Statele UE vor analiza, până la sfârşitul lunii septembrie, aplicarea planului de pace în Ucraina. Sancţiunile care intră în vigoare azi, odată cu publicarea în „Jurnalul Oficial al UE“, au fost adoptate formal luni seară, dar statele membre nu au ajuns la un acord cu privire la momentul aplicării lor. Ambasadorii celor 28 de state UE au reluat discuţiile, ieri dimineaţă, în lipsa unui acord la reuniunea de miercuri. Principiul acestor noi măsuri restrictive a fost decis de şefii de stat şi de guvern din UE la 30 august, după escaladarea tensiunilor în estul Ucrainei, marcată de intrarea forţelor ruse pe teritoriul ucrainean. Între timp, Kievul şi forţele separatiste au încheiat un armistiţiu. Noile sancţiuni vor restrânge accesul marilor companii petroliere ruseşti Rosneft şi Transneft, precum şi al filialei petroliere a Gazprom la pieţele de capital. De asemenea, vor fi adăugate câteva zeci de nume la lista celor aproximativ o sută de personalităţi ruse şi ucrainene pro-ruse vizate de sancţiuni precum blocarea activelor şi interdicţii de viză. Și președintele SUA a anunțat ieri impunerea de noi sancțiuni Rusiei, în acord cu cele anunțate de UE.

Rusia a pregătit noi măsuri de retorsiune faţă de sancţiunile UE, preconizând în special restricţii la importurile anumitor maşini sau produse din industria uşoară, a declarat, ieri, un consilier al Kremlinului, Andrei Belousov. ”Dar sper că bunul simţ va prevala şi nu vom fi constrânşi să adoptăm aceste măsuri”, a adăugat el.



12