Rusia anunţă că a început să-şi retragă trupele din zona de conflict din Georgia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia anunţă că a început să-şi retragă trupele din zona de conflict din Georgia

Externe 19 August 2008 / 00:00 614 accesări

Luni, generalul Anatoli Nogoviţin, din cadrul Statului Major General rus, a declarat că Rusia a început să îşi retragă trupele din zona de conflict din Georgia, conform acordului de pace mediat de Franţa. “Retragerea forţelor de menţinere a păcii a început astăzi. Rusia a încheiat operaţiunea oprind agresiunea Georgiei împotriva Osetiei de Sud”, a precizat el. Nogoviţin a precizat că adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, s-a întîlnit cu ambasadorul american în Rusia, anterior, în cursul zilei de luni, pentru a discuta despre retragere şi alte detalii. “Am convenit cu privire la continuarea cooperării, la poziţia ambelor părţi, de la retragerea trupelor pînă la eforturile umanitare”, a afirmat acesta. El a acuzat forţele georgiene că pregătesc acte de provocare împotriva trupelor ruse din zona de conflict, precizînd că Moscova are dovezi că acestea au încercat să arunce în aer tunelul Roki, principalul punct de trecere pentru trupele ruse în Georgia.

Mişcări de trupe ruse la frontiera cu Osetia de Sud, dar nu o retragere masivă

Camioane cu echipamente militare şi cu ajutor umanitar se puteau observa întretăindu-se luni dimineaţa, la Zaramag, postul de frontieră dintre Rusia şi regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, dar trupele ruse nu păreau să procedeze la o retragere masivă, potrivit relatării AFP. Circa zece camioane ale Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă se îndreptau spre Osetia de Sud, transportînd, potrivit Moscovei, ajutor umanitar. Alte 20 de astfel de camioane, dar şi şapte vehicule militare aşteptau la trecerea frontierei în această regiune muntoasă din Caucaz. În celălalt sens, dinspre Osetia de Sud, mai multe convoaie de camioane ale armatei, conţinînd aparent material militar, se îndreptau către Rusia. Mişcarea este însă mai puţin importantă decît în sens invers, către Osetia de Sud. Potrivit aceleeaşi surse, circa 40 de blindate ruse se aflau la frontieră, fără a se putea şti dacă acestea se vor deplasa într-un sens sau altul sau sînt plasate acolo pentru a asigura securitatea frontierei. “Nu este o retragere, deocamdată”, a afirmat un soldat rus pentru AFP. Potrivit unui responsabil din administraţia prezidenţială rusă, retragerea trupelor ruse anunţată de preşedintele Dmitri Medvedev pentru luni, la prînz, va începe marţi dimineaţa. “Nu am intrat în Osetia de Sud într-o singură zi şi, deci, ne trebuie mai multe zile pentru ca retragerea să fie efectuată”, a indicat reprezentantul rus. Potrivit relatării AFP, zeci de civili se îndreptau către Osetia de Sud în autocare şi microbuze. La Moscova, Serviciul Federal pentru Migraţie a afirmat că 8.000 din cei 37.000 de refugiaţi din Osetia de Sud au revenit la casele lor de pe teritoriul separatist.

Tancurile ruse au forţat un baraj al poliţiei georgiene

Două tancuri ruse au forţat, luni, un baraj al poliţiei georgiene, distrugînd două vehicule ale forţelor de ordine de la Igoieti, localitate situată la 30 de kilometri de capitala Georgiei, Tbilisi, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului georgian de Interne, Şota Utiaşvili.

Parisul cere ONU să adopte, fără întîrziere, o rezoluţie pe tema conflictului din Georgia

Franţa a cerut, luni, membrilor Consiliului de Securitate al ONU să adopte, fără întîrziere, proiectul de rezoluţie privind conflictul dintre Rusia şi Georgia, în condiţiile în care discuţiile urmau să fie reluate la New York. “O astfel de rezoluţie ar contribui la stabilizarea situaţiei din Georgia”, a precizat reprezentantul Franţei. Potrivit unui diplomat care şi-a păstrat anonimatul, diplomaţii francezi şi ruşi încercau să ajungă la un compromis în ceea ce priveşte limbajul pe tema integrităţii teritoriale a Georgiei. Ruşii preferă să nu existe referiri la integritatea teritorială a Georgiei şi cred că ar trebui administrată realitatea din teren, a precizat diplomatul. Diplomaţii americani şi europeni consideră însă că integritatea teritorială a Georgiei şi suveranitatea sa asupra provinciilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia trebuie recunoscute în text.

Un oficial american declară că Rusia a instalat rachete SS-21 în Osetia de Sud

Rusia a instalat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune de tip SS-21 în Osetia de Sud, ceea ce ar putea pune capitala georgiană Tbilisi în vizorul tirurilor, a anunţat, luni, un oficial din cadrul Pentagonului. “Observăm dovezi ale prezenţei rachetelor SS-21 în Osetia de Sud”, a declarat oficialul, sub protecţia anonimatului. El a precizat că aceste rachete cu rază scurtă de acţiune ar putea ţinti capitala georgiană Tbilisi. Statul Major al armatei ruse a dezminţit, luni, această informaţie publicată de “New York Times”, înainte de a fi confirmată de oficialul din cadrul Pentagonului. “Aceste rachete balistice, capabile să lovească ţinte importante situate la 105 kilometri, sînt în dotarea forţelor terestre ruse. Dar nu este nevoie să le folosim în această situaţie”, a declarat adjunctul şefului Statului Major, Anatoli Nogoviţin.

Dmitri Medvedev, în vizită într-un oraş din apropierea Osetiei de Sud

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, s-a deplasat, luni, într-un oraş rusesc din apropierea graniţei cu Osetia de Sud, regiunea separatistă georgiană aflată în centrul conflictului de zece zile dintre Moscova şi Tbilisi. Oficiali de la Kremlin au declarat că Medvedev a oferit medalii, în apropierea oraşului Vladikavkaz, militarilor ruşi care au participat la luptele cu forţele georgiene. Aceasta a fost prima vizită a preşedintelui într-o regiune aflată în apropierea zonei de conflict, de la începutul ostilităţilor, în noaptea de 7 spre 8 august.

Liderul republicii separatiste Osetia de Sud, Eduard Kokoiti, a demis, duminică seară, Guvernul şi a proclamat stare de urgenţă în această regiune, transmite postul rusesc Vesti-24. El a reproşat Guvernului o distribuire lentă a ajutorului umanitar în rîndul locuitorilor din Osetia de Sud, subliniind că “un funcţionar trebuie să muncească pentru poporul său şi nu pentru a profita el însuşi”. Osetia de Sud, care face oficial parte din Georgia, însă s-a autoproclamat independentă în 1992, după destrămarea URSS, este hotărîtă să obţină recunoaşterea internaţională.

Saakaşvili vrea să evite o separare definitivă între Georgia şi Rusia

Preşedintele georgian a cerut, luni, negocieri cu Rusia, pentru a se evita o separare definitivă între cele două ţări. “Cerem retragerea imediată a forţelor de ocupaţie ruse. Ulterior, începem să ne gîndim să negociem pe tema modului de a evita o separare definitivă între cele două ţări ale noastre”, a declarat Saakaşvili, adoptînd astfel, pentru prima dată, un ton relativ conciliant. Pe de altă parte, Ministerul georgian de Interne a precizat că noaptea de duminică spre luni a fost “prima noapte de linişte adevărată” de la începutul conflictului.

Statele NATO vor susţine Georgia, criticînd intervenţia Rusiei

Miniştrii de Externe din statele NATO vor oferi susţinere Georgiei şi vor reitera promisiunea viitoarei integrări, în cursul reuniunii de astăzi, criticînd intervenţia militară a Rusiei şi cerînd Moscovei să respecte acordul de încetare a focului, anunţă surse oficiale. SUA au convocat reuniunea de urgenţă a statelor NATO, pentru reexaminarea relaţiilor cu Rusia şi modul în care poate fi ajutată Georgia, căreia la summit-ul de la Bucureşti i s-a promis că va deveni membră a Alianţei. Ambasadorul american la NATO, Kurt Volker, declara sîmbătă că încă nu s-a stabilit o reacţie oficială, dar reexaminarea relaţiilor va consta în modificarea întîlnirilor reprezentanţilor NATO cu cei ai Rusiei. De asemenea, va fi reevaluată şi cooperarea în materie de combatere a terorismului, traficului de droguri şi în domeniul apărării antirachetă. Purtătorul de cuvînt al NATO a respins relatările despre disensiuni în rîndul aliaţilor în legătură cu reacţia faţă de Rusia, subliniind că miniştrii vor transmite un mesaj clar de solidaritate cu Georgia.

Statele NATO urmează să accepte şi trimiterea de experţi pentru evaluarea infrastructurii militare a Georgiei, inclusiv a radarelor afectate de operaţiunile ruse. Rusiei îi va fi adresat un mesaj puternic pentru implementarea acordului de încetare a focului, retragerea trupelor şi implementarea mecanismului internaţional de pace. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a avertizat că acţiunile Rusiei au afectat eforturile de a se integra comunităţii globale, promiţînd că SUA vor contribui la reconstrucţia Georgiei. Planul de încetare a focului prevede retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Georgiei, dar Occidentul se aşteaptă şi la o diminuare a efectivelor din Osetia de Sud. De asemenea, ţările occidentale doresc trimiterea rapidă a unor observatori internaţionali pe teren, dar încă nu a fost stabilit nimic. NATO a refuzat deja o navă rusească ce dorea să participe la un exerciţiu antiterorist în Marea Mediterană, iar Rusia încă aşteaptă un răspuns la cererea pentru organizarea unei reuniuni la nivel de ambasadori pentru discutarea crizei din Caucaz. Washingtonul a exclus Moscova de la reuniunea pe tema Georgiei organizată de Grupul ţărilor puternic industrializate, iar preşedintele George W. Bush a spus clar că este pusă sub semnul întrebării participarea Rusiei la structuri internaţionale de genul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

“Moscova îşi va revizui relaţiile cu Alianţa Nord-Atlantică în urma declaraţiilor intolerabile ale unor oficiali NATO privind rolul Rusiei în conflictul dintre Georgia şi republica separatistă Osetia de Sud”, a declarat, luni, în replică, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin.

Circa 160.000 de refugiaţi în urma conflictului din Georgia

Circa 160,000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, din cauza conflictului din Georgia, a anunţat, duminică, Înaltul comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Dintre aceste persoane care s-au refugiat din calea conflictului, 98.600 au fost în Georgia, 30.000 de pe teritoriul regiunii separatiste Osetia de Sud şi 30.000 în Rusia, precizează UNHCR. Pe de altă parte, un convoi al Programului Alimentar Mondial (PAM) şi al UNHCR a reuşit, duminică, să ajungă la Gori, oraş strategic georgian situat în apropiere de Osetia de Sud. Echipa UNHCR a reuşit să furnizeze ajutor material pentru 1.500 de persoane.



12