Rusia îşi va consolida capacităţile de apărare în Marea Neagră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia îşi va consolida capacităţile de apărare în Marea Neagră

Externe 07 Martie 2009 / 00:00 543 accesări

Rusia îşi va consolida capacităţile de apărare mobilizate în regiunea sudică a ţării, inclusiv flota Mării Negre, a declarat un ministru adjunct al Apărării, citat de RIA Novosti, în pagina electronică. Generalul Vladimir Popovkin a afirmat că, după o analiză amănunţită a rezultatului conflictului din Osetia de Sud, Ministerul Apărării a propus o serie de măsuri pentru creşterea numărului de militari în regiunea de sud a ţării, precum şi a flotei Mării Negre. El a spus că forţele terestre vor fi dotate cu sisteme noi de lansare multiplă de rachete şi echipamente de recunoaştere, în timp ce proviziile de arme şi echipament militar vor creşte la nivel general. În legătură cu forţele aeriene, va fi finalizată modernizarea avioanelor de vînătoare MiG-29 Fulcrum, avioanele de atac la sol Su-25 Frogfoot şi elicopterele militare Mi-28H Night Hunger, iar în acelaşi timp vor fi furnizate noi avioane militare (inclusiv Su-27SM, Su-30MK-2) şi elicoptere de luptă (inclusiv Ka-52, Mi-28N, Mi-24M şi Mi-8MTB5). Forţele de apărare aeriană vor fi dotate cu sisteme de rachete aer-sol Pantsir-S.

Popovkin a precizat că unităţile navale vor fi dotate cu noi submarine electrice diesel Lada Project 677, versiuni modernizate de submarine de clasă Varşavianka şi sisteme mobile de rachete de coastă Bal-U. Marina rusă a dezminţit, luna trecută, informaţiile apărute în presă, potrivit cărora flota sa din Marea Neagră, localizată în Ucraina, a fost pusă în alertă şi se pregătea să pornească urgent pe mare. Flota rusească a Mării Negre foloseşte, în prezent, o serie de facilităţi în Crimeea, provincie ucraineană, în cadrul unui acord din 1997, potrivit căruia Ucraina a fost de acord să închirieze bazele către Rusia pînă în 2017. Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a anunţat vara trecută că Ucraina nu îşi va extinde perioada de închiriere a bazei din oraşul Sevastopol, în Crimeea, după 2017 şi a îndemnat Rusia să înceapă pregătirile pentru retragere. Presa rusă a anunţat anterior că Moscova analizează şi posibile facilităţi în Yemen, Siria şi Libia, printre alte ţări. Oficialii militari ruşi afirmă că Moscova ar putea să-şi construiască o prezenţă în Marea Mediterană, pentru a compensa posibila pierdere a Sevastopolului.

Georgia îşi revizuieşte strategia militară, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Georgia este pe punctul de a-şi revizui strategia militară, pentru a contracara riscul unui nou conflict, constituit de prezenţa rusă în teritoriile sale separatiste, a declarat, vineri, ministrul Apărării. Prezenţa militarilor ruşi în cele două regiuni separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud, după războiul din vara lui 2008, constituie un risc important pentru securitatea georgiană, a declarat ministrul David Siharulidze. Tbilisi a declanşat o ofensivă militară, în încercarea de a prelua controlul asupra Osetiei de Sud. Moscova a trimis ulterior trupe în Georgia, care s-au deplasat în Osetia de Sud şi Abhazia. Siharulidze a precizat că Georgia va pune mai mult accentul pe aspectul defensiv. Eforturile vor viza în special instruirea şi formarea, pentru îmbunătăţirea capacităţii armatei de a răspunde ameninţărilor, a explicat ministrul. Armata georgiană a primit reproşuri cu privire la gestionarea inadecvată a războiului, atît în interiorul ţării, cît şi din partea ţărilor aliate. Pentagonul a apreciat astfel că forţele armate georgiene au înregistrat eşecul liderilor lor şi practicilor necorespunzătoare ale acestora.

Anterior, liderul abhaz, Serghei Bagapş, declarase pentru Interfax că Rusia şi Abhazia vor semna un acord ce va permite Moscovei să menţină o bază militară timp de 49 de ani pe teritoriul abhaz.



12