Rusia îşi va consolida prezenţa navală în Oceanul Arctic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia îşi va consolida prezenţa navală în Oceanul Arctic

Externe 15 Iulie 2008 / 00:00 398 accesări

Rusia a anunţat luni că îşi va consolida forţele navale desfăşurate în Oceanul Arctic, în special în apropiere de arhipelagul norvegian Svalbard (Spitzberg). Marina rusă a anunţat într-un comunicat că a trimis nave de luptă din Flota Nordului în regiunea Oceanului Arctic, inclusiv în apropiere de arhipelagul Svalbard. Purtătorul de cuvînt al Marinei ruse, Igor Digalo, nu a fost în măsură să precizeze cînd a trimis ultima dată Rusia nave de război în zona respectivă, dar a subliniat că aceste patrule maritime se înscriu în cadrul unei creşteri semnificative a activităţilor Flotei Nordului. Mişcarea navelor din zonă se va desfăşura respectînd strict dreptul internaţional, potrivit comunicatului.

Severomorsk, navă de luptă antisubmarine, este deja prezentă în zona arctică. În cursul săptămînii i se va alătura şi crucişătorul Marshal Ustinov, se arată în text. Moscova, care revendică extinderea spaţiului său maritim în Oceanul Arctic, a recurs în vara anului 2007 la o acţiune spectaculoasă, înfigînd steagul rusesc la aproximativ 4.000 de metri adîncime sub Polul Nord, pentru a-şi afirma suveranitatea asupra regiunii. Cele cinci ţări care au ieşire la Oceanul Arctic - Canada, Statele Unite, Groenlanda (teritoriu danez), Norvegia şi Rusia - îşi dispută această regiune bogată în hidrocarburi. Ecologiştii avertizează că o exploatare iresponsabilă a resurselor din Oceanul Arctic va distruge echilibrul natural fragil din zonă. Marina rusă a anunţat anul trecut să îşi va consolida prezenţa în Atlantic şi în Mediterana.

Între timp, circa 20 de oameni de ştiinţă ruşi, a căror staţie polară se afla pe o banchiză din Oceanului Arctic care a început să se topească mai repede decît s-a crezut iniţial, au fost salvaţi de o navă rusească. Cercetătorii au urcat, în noaptea de duminică spre luni, la bordul vasului de cercetări ştiinţifice Mihail Somov. Staţia 35 de la Polul Nord a fost instalată în septembrie, pe o bucată de banchiză a cărei suprafaţă s-a redus de la şase kilometri pătraţi la doar 600 de metri pătraţi în urma topirii gheţii.



12