Rusia rupe cooperarea militară cu NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia rupe cooperarea militară cu NATO

Externe 22 August 2008 / 00:00 643 accesări

Rusia a notificat, joi, NATO că şi-a suspendat activităţile de cooperare militară cu ţările membre ale Alianţei, pînă la noi ordine. Norvegia, Estonia şi Letonia, ţări membre NATO, anunţaseră deja că au primit o notificare din partea Moscovei în acest sens. Decizia Rusiei intervine după ce NATO a hotărît săptămîna aceasta că menţinerea unor relaţii de normalitate cu Moscova nu mai este posibilă pînă cînd Moscova nu-şi retrage trupele din Georgia în conformitate cu prevederile armistiţiului destinat să pună capăt conflictului. NATO şi Rusia au cooperat în domenii precum sistemele de apărare antirachetă de mică amploare, activităţi navale, lupta antiteroristă şi schimburi academice, iar la începutul acestui an au semnat un acord pentru tranzitul prin Rusia al echipamentului neletal destinat frontului din Afganistan.

Anterior anunţului privind suspendarea cooperării cu NATO, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, declarase că “NATO are mai multă nevoie de sprijinul Rusiei, în special în Afganistan, unde este în joc viitorul său, decît are nevoie Moscova de Alianţă”. “Nu avem intenţia de a închide uşa cooperării cu NATO”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse, la finalul unei întrevederi între preşedintele rus, Dmitri Medvedev şi omologul său sirian, Bashar al-Assad, la Soci. “Totul depinde de priorităţile NATO: dacă priorităţile merg fără ezitare în sprijinul regimului eşuat al preşedintelui georgian, în detrimentul parteneriatului cu Rusia, aceasta nu este vina noastră”, a subliniat el, potrivit Interfax. Pe de altă parte, Lavrov a declarat că Rusia este pregătită să vîndă noi tipuri de armament Siriei.

SUA au calificat, joi, drept “regretabilă” decizia Rusiei de a suspenda cooperarea cu NATO. Casa Albă a mai spus că nu poate vedea o reluare a cooperării militare Rusia-NATO, atît timp cît criza din Georgia nu este rezolvată.

Retragerea forţelor ruse se va încheia în zece zile!

Rusia îşi va retrage în zece zile trupele pe care le-a trimis în Georgia pentru a consolida forţele de menţinere a păcii, a declarat, joi seară, comandantul forţelor ruse. “Retragerea trupelor ruse care au consolidat forţele de menţinere a păcii din teritoriul Georgiei merge conform planului şi va fi încheiată în următoarele zece zile”, a spus comandantul forţelor ruse terestre, Vladimir Boldirev. “Aceste forţe vor fi retrase în teritoriul rus”, a precizat el, fără a face alte declaraţii.

Tot joi, un general rus anunţase că forţele ruse se vor retrage pînă vineri seară, de pe teritoriul georgian, cu excepţia unei zone-tampon din apropiere de Osetia de Sud. “Retragerea a început într-un asemenea ritm, încît la sfîrşitul zilei de 22 august, toate forţele ruse se vor afla în limita zonei de responsabilitate a trupelor ruse de menţinere a păcii”, a declarat comandatul adjunct al Statului Major rus, Anatoli Nogoviţîn. El se referea la Osetia de Sud şi la o zonă adiacentă care era prevăzută în acordurile anterioare izbucnirii conflictului din Osetia de Sud în noaptea de 7 spre 8 august. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a promis că retragerea trupelor ruse din Georgia se va încheia la 21-22 august, cu excepţia unui efectiv de 500 de persoane, care vor implementa măsuri suplimentare de securitate prevăzute în armistiţiul încheiat la 12 august, potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze.

Franţa s-a plîns Moscovei după ce militarii ruşi l-au oprit pe ambasadorul Franţei în Georgia la un punct de control, timp de cîteva ore. “Ambasadorul Franţei, Eric Fournier, a fost blocat, timp de cîteva ore, în această dimineaţă, la un punct de control rus din apropiere de Gori”, a spus Frederic Desagneaux. “Acum se află la ambasada Franţei din Tbilisi”, a adăugat sursa. Militarii ruşi şi blindatele lor erau în continuare postaţi pe drumul dintre Tbilisi şi Gori, iar accesul în acest oraş strategic era în continuare imposibil, joi. Ministerul francez a mai spus că susţine integritatea teritorială a Georgiei, chestiune uitată în discuţiile pentru acordul de încetare a focului mediat de Franţa, dar care acum este în centrul dezbaterilor de la ONU.

Un convoi de tancuri ruseşti şi transportoare blindate se îndrepta, joi, spre frontiera dintre Georgia şi Rusia, potrivit unui reporter Reuters. “Pot vedea tancuri îndreptîndu-se spre tunelui Roki, în direcţia Rusiei”, a declarat reporterul aflat în apropierea tunelului situat la cîţiva kilometri de frontiera ruso-georgiană şi care constituie principala cale de acces pentru forţele ruse. “Pot vedea şi patru lansatoare Grad, mai multe transportoare blindate şi camioane pe punctul de a intra în tunel”, a precizat el.

Tot joi, preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a acuzat Rusia că încearcă să inducă în eroare opinia mondială în privinţa retragerii trupelor din Georgia, într-un interviu publicat joi pe site-ul de Internet al postului de televiziune France 24. “Spre exemplu, au preluat controlul asupra Ahalgori, la nord-vest de Tbilisi, care are o importanţă strategică. Ei îşi fac drum spre portul Poti, principalul port din Georgia, construiesc fortificaţii. Distrug în continuare infrastructurile civile din întreaga ţară. Obiectivul trupelor ruse este de a controla puncte foarte sensibile pentru a continua să îmi distrugă ţara, să destabilizeze Guvernul, să-i distrugă economia, să pună capăt independenţei Georgiei şi să elimine Guvernul”, a declarat preşedintele georgian.

Eventuala recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste depinde de Saakaşvili

Eventuala decizie a Rusiei de recunoaştere a independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei va depinde de comportamentul preşedintelui georgian, a declarat, joi, ministrul rus de Externe. “Saakaşvili poartă responsabilitatea modului în care se vor derula evenimentele”, a afirmat Lavrov răspunzînd unei întrebări privind intenţiile Moscovei faţă de regiunile separatiste georgiene. Abhazia şi Osetia de Sud au cerut Rusiei recunoaşterea independenţei faţă de Georgia.

Georgia a reacţionat la solicitările de recunoaştere a independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud, denunţînd riscul de colonizare de către Rusia a acestor teritorii separatiste georgiene. “Rusia este ultimul stat din lume care doreşte o independenţă adevărată pentru Abhazia şi Osetia de Sud. Dacă Rusia recunoaşte oficial aceste două teritorii, acest lucru nu va duce la altceva decît la o colonziare”, a declarat secretarul Consiliului de Securitate georgian, Aleksandr Lomaia, care consideră că singurul scop al Moscovei referitor al acest dosar este de a pedepsi Georgia pentru politica sa pro-occidentală şi pentru intenţia sa de a adera la NATO.

“SUA ştiau că Georgia intenţiona să atace Osetia de Sud”

Un oficial cu rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii ruse, citat de RIA Novosti, susţine că SUA erau la curent cu planul Georgiei de atacare a Osetiei de Sud la 7 august. “Oficialii americani cunoşteau data şi ora începerii operaţiunilor trupelor georgiene în Osetia de Sud”, afirmă responsabilul rus, sub acoperirea anonimatului. Sursa oferă ca dovadă anularea în prealabil a vizitei unei delegaţii americane programate în momentul operaţiunii georgiene. “În perioada 10 - 14 august, o delegaţie americană urma să se deplaseze în Rusia, dar la 1 august, americanii au anunţat anularea vizitei. Acest lucru arată că SUA erau la curent cu operaţiunea militară pe care Georgia o pregătea în Osetia de Sud şi Abhazia”, afirmă sursa citată. Militarii americani au explicat anularea vizitei prin lipsa autorizaţiei de zbor pentru avionul lor, ceea ce, potrivit oficialului rus, nu corespunde realităţii.



12