S-a deschis „Prăvălia cu umor”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a deschis „Prăvălia cu umor”

Cultură 15 Aprilie 2013 / 00:00 707 accesări

Pentru Clubul Umoriştilor Constănţeni (CUC), numărul 13 este cu noroc, afirmaţie confirmată atât de „ziua sa de naştere” - 13 decembrie 2008 -, cât şi de succesul de care s-a bucurat lansarea „Prăvăliei cu umor”, sâmbătă, într-o zi de 13. Sala de conferinţe a Casei de Cultură a Sindicatelor a fost aproape neîncăpătoare pentru iubitorii umorului de toate vârstele, care au dorit să fie prezenţi la... deschiderea „Prăvăliei cu umor”, titlu inspirat pentru volumul al II-lea al Caietelor CUC. „Lansarea acestui volum este o manifestare de zâmbet, în acest marasm de zi cu zi”, a spus preşedintele de onoare al CUC, Ananie Gagniuc. Cel supranumit „amiralul umorului românesc” a făcut şi câte o „prezentare-şarjă” autorilor volumului colectiv, fără a se omite pe sine însuşi. De la întâlnire nu a lipsit nici preşedintele executiv al CUC, Dan Norea.

În „Prăvălia cu umor”, pasionaţii găsesc epigrame, fabule, poezii vesele, proză scurtă, semnate de 20 de maeştri ai umorului de la mare, inclusiv regretatul Stelian Filip. Expuse spre admiraţie în „Prăvălia cu umor” sunt şi caricaturile lui Leonte Năstase, responsabil cu partea „vizuală” a Caietelor, copertele cărţii aparţinându-i de asemenea.

SĂRBĂTOAREA UMORULUI CONSTĂNŢEAN Invitat de onoare al manifestării a fost preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, George Corbu. „Aveam datoria să fiu alături de colegii mei de aici, de la Constanţa. Este o sărbătoare această lansare de carte, „Prăvălia cu umor”, reprezentativă pentru umorul românesc, nu doar pentru cel constănţean. Există aici, la Constanţa, o comunitate a autorilor de epigrame, în frunte cu maestrul lor incontestabil şi preşedintele de onoare al CUC, maestrul Ananie Gagniuc, unul din marii umorişti contemporani, alături de Cornel Udrea, Dumitru Hurubă, Mircea Cavadia şi încă vreo câţiva. Publicul ar trebui să ştie că umorul contemporan rezistă. Literatura umoristică are o ştachetă înaltă, deoarece înaintaşii ei, de la Caragiale la Tudor Muşatescu, până la Baranga, Băieşu, Teodor Mazilu, i-au asigurat un prestigiu care trebuie menţinut în continuare”, a spus, pentru cotidianul „Telegraf”, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, George Corbu.

Taguri articol


12