Sălile de cinema RADEF vor fi trecute gratuit în proprietatea autorităţilor publice locale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sălile de cinema RADEF vor fi trecute gratuit în proprietatea autorităţilor publice locale

Cultură 02 Octombrie 2008 / 00:00 1046 accesări

Cinematografele din administrarea RADEF RomâniaFilm vor fi trecute gratuit în proprietatea autorităţilor publice locale, conform proiectului de aprobare a Ordonanţei de modificare a Legii cinematografiei, adoptat, marţi, de Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor. Proiectul de lege votat aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7 din 2008, care modifică actuala Lege a cinematografiei. Potrivit proiectului, „sălile şi grădinile cinematografice, împreună cu terenurile aferente acestora şi care se află în proprietatea privată a statului şi în administrarea RADEF, trec în proprietatea publică a autorităţilor administrativ teritoriale locale, comune, oraşe, municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti după caz, şi în administrarea respectivelor Consilii locale\". Transferul sălilor se va face printr-un protocol între primarul unităţii administrativ teritoriale şi RADEF, în şase luni de la intrarea în vigoare a legii. Protocolul va fi asumat de Consiliul local printr-o Hotărîre. Odată cu transferul sălilor de cinema, Consiliile locale vor prelua şi bunurile mobile şi imobile şi personalul acestor săli de cinema, cu respectarea Codului Muncii. Totodată, Consiliile locale vor prelua şi activul şi pasivul aferent fiecărui cinematograf pe care autorităţile publice locale îl au în administrare. Consiliile locale nu vor prelua, însă, şi datoriile acestor cinematografe.

Cinematografele preluate de autorităţile locale vor trebui să difuzeze film o perioadă de 15 ani, pentru realizarea interesului public general. În plus, autorităţile locale sînt obligate ca, într-un termen de maxim patru ani, să asigure reabilitarea, modernizarea şi dotarea sălilor de cinema preluate. Neîndeplinirea acestei obligaţii va atrage după sine pierderea cinematografelor respective şi a terenurilor aferente lor de către autorităţilor publice locale, Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) urmînd să verifice dacă aceste aceste prevederi sînt respectate.

Totodată, autorităţile locale nu pot vinde cinematografele primite de la RADEF, pentru o perioadă de 15 ani. Totuşi, prin derogare, Comisia pentru cultură a permis că acei chiriaşi care au închiriat cinematografe şi au respectat prevederile contractelor cu RADEF, difuzînd film, pot să cumpere respectivele săli de la autorităţile locale. Solicitarea în vederea cumpărării se poate depune de către chiriaşii interesaţi, la Consiliile locale, în maxim 30 de zile de la preluarea sălilor de cinema de la RADEF de către respectivele autorităţi locale. „Nu le dăm posibilitatea de a cumpăra acelora care nu au difuzat film\", a spus Cătălin Micula, preşedintele Comisiei pentru cultură de la Camera Deputaţilor. Potrivit secretarului de stat în MCC, Demeter Andras, în prezent există circa 115 solicitări din partea unor consilii locale şi primării pentru preluarea unor săli de cinema de la RADEF.

RADEF deţine în administrare 290 de cinematografe, din care doar 39 sînt operaţionale, difuzînd film. În acest moment, RADEF are datorii de peste 2.000.000 RON, potrivit directorului regiei, Maxim Meca, prezent la lucrările comisiei. După finalizarea procesului de transfer a sălilor de cinema, MCC va iniţia procesul de reorganizare a regiei RADEF RomâniaFilm, datoriile regiei urmînd să fie preluate la bugetul de stat.

La dezbaterea proiectului de lege au participat şi Ioan Onisei, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ion Ionescu, preşedinte al Asociaţiei exploatanţilor de săli de cinematograf, Vlad Păunescu, preşedintele Castel Film şi Cornelia Paloş, care deţine compania Artis Film. Proiectul de lege care aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7 din 2008 urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională în privinţa acestui act normativ.



12