Salmonella de la „Zorile” i-a băgat în spital...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Salmonella de la „Zorile” i-a băgat în spital...

Eveniment 04 Noiembrie 2008 / 00:00 7291 accesări

Salmonella i-a băgat în spital pe nuntaşii Restaurantului „Zorile”, potrivit primelor rezultate ale anchetei epidemiologice, demarată pe 27 octombrie de către specialiştii Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană (ASPJ) Constanţa, în focarul de toxiinfecţie alimentară sesizat de medicii Spitalului de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa. Reamintim că zeci de persoane, care au luat parte la trei nunţi organizate la Restaurantul „Zorile”, în noaptea de 25/26 octombrie, au ajuns la SCBI Constanţa şi Spitalul Municipal Mangalia, în noaptea zilei de 27/28, cu semne clare ale toxiinfecţiei alimentare. Oamenii acuzau, în principal, stări generale de rău, dureri abdominale puternice, scaune diareice, vărsături, cefalee. În următoarele zile, la spital au mai ajuns alte zeci de persoane, aşa că numărul de îmbolnăviri a depăşit o sută. Chiar dacă reprezentantul restaurantului, Gheorghe Tararache, unde au fost organizate nunţile, nu crede că îmbolnăvirea s-a produs în local, pentru că din aceleaşi alimente au mîncat şi membrii orchestrei, dar şi angajaţii care nu au prezentat simptome de îmbolnăvire, mesenii au ajuns în spital din cauza Salmonellei întîlnite în mai multe bucate. Aşa se face că presupunerile unor nuntaşi potrivit cărora aperitivul ar fi principalul vinovat s-au adeverit.

Igienă necorespunzătoare

Rezultatele parţiale în urma investigaţiilor microbiologice au urmărit cercetarea condiţiilor de apariţie a cazurilor de îmbolnăvire pe mai multe direcţii. În primul rînd, s-au recoltat probe de alimente preparate, dar şi materii prime, s-au recoltat teste de igienă, dar şi probe biologice, ca de exemplu exudate nazale şi faringiene precum şi coproculturi la personalul din blocul alimentar şi personalul de deservire. Directorul medical adjunct al ASPJ, dr. Mihaela Dinisov, a declarat că rezultatele investigaţiei microbiologice din data de 3.11.2008 arată o serie de nereguli. În urma celor zece probe recoltate de pe suprafeţele de lucru, ustensile şi mîini personal au rezultat următoarele: două probe sînt necorespunzatoare pentru numărul de germeni crescut peste limita admisă, iar o probă a avut un număr de germeni peste limita admisă, depistîndu-se şi prezenţa de bacterii coliforme.

Aperitivul... „surpriză” - salariaţii bolnavi...

Dr. Dinisov susţine că probele la alimente au fost găsite cu probleme. „Din 12 probe recoltate - produse finite şi materii prime - s-au finalizat 11”, explică directorul adjunct. Rezultatele finale la unele alimente au arătat că rulada de porc, creierul begniere, buletele cascaval şi rulada de pui, erau cu Salmonella grup D. „Sînt încă în lucru probele recoltate din lotul de ouă existent în unitate”, susţine dr. Dinisov.

Pe de altă parte, şi probele biologice recoltate la personalul din blocul alimentar şi personalul de deservire au scos la iveală unele nereguli. „Din totalul de 19 persoane, am găsit un rezultat pozitiv la exudatul nazal şi faringian cu Stafilococ auriu hemolitic. În schimb, coproculturile pentru Salmonella, Shigella, Echerichia Coli enteropatogen, Compylobacter, Yersinia au ieşit negative”, a mai spus dr. Dinisov. Ea a adăugat că ancheta a fost extinsă de către specialiştii Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) pentru alte cinci persoane care au participat la deservire în ziua evenimentului.

17 coproculturi pozitive

Totodată, specialiştii ASPJ Constanţa au primit 17 coproculturi de la cazurile de toxiinfecţie alimentară prezentate la Serviciul de Urgenţă al Spitalului Mangalia şi de la cabinetele medicilor de familie, din care opt s-au confirmat pentru Salmonella grup D. „Pentru bolnavii prezentaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, coproculturile au fost lucrate de către laboratorul de microbiologie al Spitalului. În ultimele 72 de ore nu s-au mai prezentat cazuri de îmbolnăvire”, a declarat dr. Dinisov.

Măsuri luate...

În urma rezultatelor de laborator sus menţionate, specialiştii ISS Constanţa au aplicat o sancţiune contravenţională conform Legii nr. 98/1994 Republicată, art. 22, alin. H, cu amendă de la 2.000 la 6.000 lei, sancţiunea aleasă fiind în acest caz de 2000 lei. Vom reveni cu rezultatele finale ale anchetei.



12