Sârbu și Hrebenciuc, ținte în anchete ”cu dedicație”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Continuă vânătoarea social democraților

Sârbu și Hrebenciuc, ținte în anchete ”cu dedicație”

Justiție 16 Octombrie 2014 / 00:00 573 accesări

Este ciudat cum, în plină campanie electorală, încep să fie cercetați mulți dintre greii PSD. Este ciudat cum procurorii se sesizează întotdeauna și demarează anchete după ce Traian Băsescu a atenționat public persoanele vizate cu privire la eventualele nereguli săvârșite în anumite perioade. La fel de ciudat este și modul în care sunt aduși la DNA și anchetați doar oamenii care nu sunt pe placul lui Băsescu, iar cei care sunt apropiați șefului statului sunt nu doar feriți de anchete, dar se pare că se supun altor reguli. În cazul lui Mircea Băsescu nu au fost făcute percheziții, iar în cazul altor persoane s-au răscolit nu doar locuințele și birourile lor, dar și ale apropiaților acestora.

MAGISTRAȚI IMPLICAȚI? Dacă în urmă cu jumătate de an Traian Băsescu îl avertiza pe Ilie Sârbu în legătură cu retrocedările şi vânzările de terenuri, ieri, acesta a fost chemat la DNA pentru a fi audiat. Suntem în plină campanie electorală, Ilie Sârbu este socrul lui Victor Ponta, ca atare, s-ar putea să-i creeze un serios prejudiciu de imagine, deci sunt toate premisele ca anchetarea senatorului PSD să fie una de maxim interes. Cercetarea nu-l vizează doar pe senatorul Ilie Sârbu. Deputații PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, prințul Paul și prințesa Lia au fost chemați să dea declarații, ieri, în același dosar în care se vorbește despre retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de păduri, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solicitase doar 23.000 de hectare. Așadar, DNA Brașov a fost vizitată de multe nume sonore. Dacă, la ieșirea de la DNA, Ilie Sârbu a evitat să dea vreo declarație, spunând doar că nu a fost audiat, Viorel Hrebenciuc le-a spus jurnaliștilor că i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat în dosarul privind retrocedările ilegale de terenuri, adăugând că este acuzat de mai multe infracțiuni, pe care trebuie să le studieze împreună cu avocatul său. În același dosar, Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a judecătorilor Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, suspectaţi că ar fi ajutat la retrocedarea terenurilor în cauză. Astfel, miercuri dimineață, procurorii au făcut 25 de percheziţii în judeţele Brașov, Bacău, Covasna, precum și în București, dintre care cinci la instituții publice de interes local, una la un birou de avocatură şi restul la sediile unor firme și la domiciliile unor persoane.

Procurorii anticorupţie detaliază, în documentele din dosarul retrocedărilor, cazul unor suprafeţe de teren - foste moşii deţinute în 1913 de Nicolae D. Ghica. „Acesta avea atunci în proprietate patru moşii: Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Agăş. După decesul său, moşiile au revenit celor patru copii ai săi, care au fost deposedaţi de acestea în 1945. Calitatea de proprietar deposedat de pădure au avut-o exclusiv cei patru copii ai lui Nicolae D. Ghica (Dimitrie, Eugen, Iveta și Neculai). În niciunul dintre dosarele civile ce au urmat nu se găsește măcar un singur act de natură să contrazică afirmația de mai sus, din care să reiasă că Maria Mavrocordat ar fi fost proprietar de teren forestier în anul 1945“, se menţionează în documentele citate.



12