Seri de teatru cu liceeni talentaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Seri de teatru cu liceeni talentaţi

Cultură 01 Noiembrie 2008 / 00:00 728 accesări

Elevii a cinci licee din Constanţa au avut ocazia, în serile de joi şi de vineri, să prezinte, pe scena Teatrului de Stat, producţii teatrale proprii, în faţa unui public numeros, format, în mare parte, din colegi şi profesori. „Aceste seri de spectacole pentru liceele constănţene sînt organizate din dorinţa de a-i aduce pe liceeni la teatru, de a le da posibilitatea să se exprime într-un teatru profesionist”, a precizat actorul şi regizorul Liviu Manolache.

Deschiderea evenimentului le-a aparţinut, joi seară, elevilor înscrişi în organizaţia „ARAS” (Asociaţia Română Anti Sida), care au prezentat piesa „Roşu şi alb”, o producţie în regia lui Tiberiu Roşu. Elevii au adus în atenţia publicului probleme contemporane ca discriminarea, sexul, prostituţia. Scenariul piesei de teatru „Roşu şi alb” pleacă de la facerea lumii şi se centrează pe viaţa unui tînăr. Edom, protagonistul piesei, este însetat de cunoaştere şi iubire, dar căutarea sa se transformă într-un act superficial, el cunoaşte poftele carnale şi ajunge să fie exclus din societate.

Joi seară au mai jucat, pe scena Teatrului de Stat Constanţa, elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, iar vineri seară au susţinut reprezentaţii tinerii de la liceele „Ovidius”, „Mircea cel Bătrîn”, „Traian” şi „Pedagogic”. „Văzînd că în Constanţa a început să se practice acest obicei al realizării de spectacole de teatru sau de dramă, eu, lucrînd la liceul Ovidius, am zis că este bine ca lumea să îi vadă pe elevi o dată pe an, în producţiile lor teatrale. Elevii din aceste cinci licee care s-au prezentat în cele două zile, cu diverse producţii teatrale sau spectacole, au avut ocazia să fie văzuţi de colegii lor de la alte licee, de profesori, şi în alte iposteze. La anul vom acorda tot aşa, două sau trei seri, depinde cîte licee se înscriu, celor care vor face, în continuare, teatru. Este bine să se întîmple aşa, pentru că, de fapt, în lumea occidentală drama este o materie care se studiază în şcoli”, a mai spus Liviu Manolache.

Spectacole de excepţie, pe scena Teatrului de Stat Constanţa

În acest weekend, constănţenii amatori de teatru pot urmări spectacole de excepţie pe scena Teatrului de Stat Constanţa. Astăzi, începînd cu ora 19.00, pe scena teatrului va fi prezentată comedia clasică „Scaiul”, de Georges Feydeau. Regia spectacolului, traducerea şi adaptarea sînt semnate de maestrul Ion Lucian, decorurile sînt realizate de Mihai Mădescu, iar costumele sînt creaţie a Luanei Drăgoescu. Pe scenă vor evolua: Dana Dumitrescu, Mihai Sorin Vasilescu, Pavel Bîrsan, Adrian Dumitrescu, Ileana Ploscaru, Iulian Enache, Eugen Mazilu, Laura Iordan, Loredana Marilena Luca, Gabriela Belu, Dan Zorilă, Alexandru Mereuţă, Maria Lupu, Andrei Cantaragiu, Laura Crăciun, Gelu Ciobanu, Emil Băncilă, Dănuţ Capră. „Scaiul” este o comedie de calitate, la care publicul va putea să se destindă, să rîdă, să savureze replicile haioase, multe cu dublu înţeles şi să uite, pentru cîteva clipe, de grijile cotidiene. Piesa lui Feydeau se înscrie în stilul care l-a consacrat pe dramaturgul francez, avînd o artă a comicului cu totul deosebită.

Duminică, începînd cu ora 19.00, pe scena Teatrului de Stat Constanţa va fi prezentat primul succes al noii stagiuni, spectacolul „Terorism”, de Vladimir şi Oleg Presniakov, avînd regia, versiunea scenică şi ilustraţia muzicală semnate de Felix Alexa. Scenografia îi aparţine Dianei Ruxandra Ion, conceptul video – lui Neil Colţofeanu, iar muzica originală e semnată Ada Milea. Din distribuţie fac parte: Marius Bodochi, Nina Udrescu, Diana Cheregi, Iulian Enache, Pavel Bîrsan, Lana Moscaliuc, Diana Lupan, Turchian Nasurla, Laura Bilic, Costina Ciuciulică, Marian Adochiţei, Elias Ferkin, Andrei Cantaragiu, Remus Archip, Ştefan Covaci.



12