Sesiunea de toamnă a Bac-ului, nejustificată?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Educaţia - bolnav cu nevoie urgentă de tratament

Sesiunea de toamnă a Bac-ului, nejustificată?!

Eveniment 05 Septembrie 2013 / 00:00 696 accesări

Directorul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia, prof. Marius Furtună, a realizat o radiografie a învăţământului, pe ultima sută de metri a sesiunii de toamnă a Bac-ului. Cu o carieră de 16 ani în învăţământ, el admite că nu există o reţetă ca învăţământul să meargă ca pe roate, dar consideră că punctul vulnerabil al sistemului este însăşi Legea Educaţiei, care nu de puţine ori pune beţe în roate cadrelor didactice: fie că este vorba de activitatea la clasă, fie de cea de management sau chiar de derularea examenelor naţionale. „De exemplu, calendarul derulării Bac-ului cuprinde desfăşurarea competenţelor digitale şi lingvistice în perioada în care se desfăşoară ore la clase. A trebuit să dăm peste cap programul de şcoală, să mobilizăm profesori şi să pierdem timpul din orele dedicate celorlalte clase. Am fost obligaţi să procedăm aşa pentru că există un calendar. În plus, din punctul meu de vedere, a doua sesiune de Bac a fost stabilită mult prea târziu. Suntem obligaţi să îi chemăm pe colegi din concediu pentru a fi supraveghetori, asistenţi, corectori şi membri de comisii într-o perioadă foarte dificilă pentru şcoală. Noi, ca directori, avem obligaţia să pregătim şcoala pentru începutul anului şi, în acelaşi timp, trebuie să facem parte din aceste comisii de Bac. Şi nu facem lucrurile eficient, aşa cum ar trebui să le facem”, a declarat directorul unităţii şcolare.

COSTURI MARI VS. REZULTATE INEFICIENTE Dascălul de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” a vorbit despre „mersul” Educaţiei şi în calitate de preşedinte al comisiei de Bac de la Grupul Şcolar „Dimitrie Leonida” din Constanţa. Din punctul său de vedere, elevii s-au prezentat foarte slab la examene, situaţie ce ar trebui să pună numeroase semne de întrebare dacă merită efortul ca sesiunea din toamnă să se mai organizeze sau nu, având în vedere că sunt costuri mari, iar rezultatele - ineficiente. „Cred că ar fi necesară o schimbare pentru că, în momentul acesta, sesiunea a doua nu este justificată. Cei mai mulţi elevi care au venit în sesiunea a doua erau din serii anterioare, care au terminat în urmă cu trei, patru, cinci... zece, chiar douăzeci de ani. Ei ar fi putut să dea examenul în vară”, a declarat prof. Furtună. El admite că mai sunt excepţii - elevii corigenţi sau cu probleme medicale - şi consideră că pentru ei s-ar putea organiza o sesiune suplimentară. Cadrul didactic îşi aminteşte că elevii din seriile anterioare nici măcar nu ştiau ce profil şi specializare au terminat la liceu, darămite materia pentru examen. În plus, la Grupul Şcolar „Dimitrie Leonida” au fost candidaţi care veniseră direct de la locul de muncă, de pe litoral, de la baruri, de la discoteci! Un candidat chiar a impresionat într-un mod neplăcut membrii comisiei de Bac, pentru că a venit la examen foarte murdar, direct de la munca câmpului. Avea dreptul să fie primit, astfel că membrii comisiei nu i-au putut interzice să participe. De-a dreptul hilar a fost că unii candidaţi au şi adormit înainte de venirea subiectelor. Au pus capul pe bancă şi, pur şi simplu, au tras un pui de somn!

CERCETARE DISCIPLINARĂ ÎN CAZUL PROFESORILOR ŞPĂGARI De cealaltă parte a baricadei sunt profesorii, unii - mai cinstiţi, alţii - mai puţin oneşti. Din păcate, sunt dascăli care acceptă şpaga, aşa cum s-a întâmplat şi la Grupul Şcolar „Dimitrie Leonida”, unde mai mulţi profesori au fost surprinşi pe camerele de supraveghere luând şpagă de la elevi. Ei riscă să fie excluşi din învăţământ. Situaţia lor este acum în atenţia autorităţilor competente. Aceşti oameni, care cu greu pot fi numiţi profesori, nu fac cinste învăţământului. Din contră, au anulat munca colegilor corecţi. „Din punctul meu de vedere, colegii aceia trebuie pedepsiţi. Nu trebuie să le găsim scuze. Ei au fost atenţionaţi, nu puteau spune că nu ştiau despre ce este vorba. Fiecare cadru didactic poartă povara propriilor fapte. Probabil, este vorba de bani şi sumele de 20-30 de lei reprezintă o tentaţie pentru care ei îşi riscă cariera. Eu, în raportul pe care îl întocmesc la finalul Bac-ului, voi recomanda cercetarea disciplinară pentru acei colegi au anulat munca celorlalţi profesori care şi-au făcut datoria”, a declarat directorul unităţii. De cealaltă parte, sunt profesori care au respectat întocmai cerinţele Metodologiei de desfăşurare şi organizare a Bac-ului, ceea ce se vede şi în imaginile surprinse pe camerele de supraveghere.

Monitorizare în timp real, în licee

Una dintre soluţiile pentru ca frauda şi tentativa de fraudă să înceteze este montarea unor echipamente de supraveghere, care să monitorizeze sălile de curs dar şi şcolile, în timp real. Cu un astfel de sistem, singurul din judeţ, este dotat Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia. El a fost achiziţionat în mai, cu ajutorul financiar al părinţilor, şi şi-a dovedit din plin eficienţa. Astfel, la liceul din Medgidia, desemnat şi centru de examen, nu s-a înregistrat niciun incident. Secretarul comisiei de Bac de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Emel Nezami, a declarat că membrii comisiei au desemnat un om care a fost în permanenţă cu ochii pe monitoare pentru a putea interveni rapid în caz că se întâmplă vreun incident.



12