Sfaturi de bază pentru a nu vă strica vacanța! Nu vă costă nimic!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Chiar dacă temperaturile sunt ridicate

Sfaturi de bază pentru a nu vă strica vacanța! Nu vă costă nimic!

Eveniment 14 Iulie 2015 / 00:00 689 accesări

Ce poate fi mai plăcut decât să mergeți în vacanță la mare, iar temperaturile să țină cu dvs.? Oricât de puternic arde soarele, plajele stațiunilor litoralului sunt pline de dimineață până seara. Dacă știți să vă protejați, nu riscați cu absolut nimic să vă stricați vacanța. Medicii vin de fiecare dată cu sfaturi, tocmai pentru a nu ajunge pe patul de spital, nu de alta, dar căldura excesivă vă poate face mult rău. Și cum și în aceste zile gradele din termometre vor depăși 30, vă prezentăm 9 sfaturi de bază pe care trebuie să le știți. Medicii Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța recomandă, în primul rând, să evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. Și, ce este cel mai important, expuneți-vă la soare progresiv, folosiți creme de protecție. Secretul este că bronzul va rămâne pe piele pentru mai mult timp. Cel de-al doilea sfat este să consumați zilnic lichide (2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. ”Beți un pahar cu apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute”, spune masterul european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate, totodată medic în cadrul DSPJ Constanța, dr. Loti Popescu. Următorul sfat este să consumați în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

ESTE BINE SĂ ȘTIȚI CĂ O DOZĂ DE IAURT PRODUCE ACEEAŞI HIDRATARE CA ŞI UN PAHAR DE APĂ.

”Nu beți alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitați băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice”, explică dr. Popescu, citată într-un comunicat al DSPJ. Un alt sfat demn de luat în seamă pentru a vă răcori este să faceți duşuri călduţe, iar dacă aveți în încăperi aparate de aer condiţionat, reglați-le astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât cea ambientală. ”Dacă vă expuneți la soare între orele amiezii, folosiți o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise”, adaugă medicul. Tot ea spune că, dacă vreți să nu vă stricați vacanța, este bine să evitați activităţile de exterior care necesită un consum mare de energie (sport intens etc.). ”Aveți grijă suplimentară dacă faceți parte din categoria persoanelor vârstnice, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi”, adaugă dr. Popescu. Mai exact, beți în mod regulat lichide, chiar dacă nu vă este sete.

VARĂ DE VARĂ, MEDICII TRATEAZĂ... Vară de vară, în ciuda tuturor sfaturilor, medicii sunt nevoiți să trateze cazuri de insolație, până la arsuri solare, dar și complicații ale unor boli deja existente. Unitatea de Primire a Urgențelor a Spitalului Clinic Județean ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța este asaltată atât de constănțeni, cât și de turiști care au neglijat sfaturile. Dacă respectați recomandările, care, de altfel, nu vă costă nimic sau mai nimic, medicii vă garantează o vacanță fără probleme de sănătate!



12