Sinodul asupra familiei s-a terminat fără un acord asupra persoanelor divorțate și homosexualilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sinodul asupra familiei s-a terminat fără un acord asupra persoanelor divorțate și homosexualilor

Monden 20 Octombrie 2014 / 00:00 459 accesări

Sinodul episcopilor asupra familiei, convocat de Papa Francisc, a aprobat, sâmbătă, un raport final ”reechilibrat” pentru a ține cont de reticența celor mai conservatori prelați catolici, a anunțat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi. În acest raport intitulat ”Relatio synodi”, niciun acord nu a fost obținut asupra persoanelor divorțate și homosexualilor. Raportul face un inventar al diferitelor probleme ale familiei catolice pe cele cinci continente, inclusiv primirea în Biserică a persoanelor în uniune liberă, gay și divorțate, ca parte a procesului de deschidere dorit de Francisc, de care se tem conservatorii. 183 de părinți sinodali au luat parte la vot pentru fiecare din cele 62 de paragrafe. Pentru a fi aprobate, ele trebuie aprobate de două treimi. Trei nu au obținut această majoritate calificată. Acestea se referă la unele aspecte ale textului inițial privind accesul la sacramente pentru cei divorțați și recăsătoriți și primirea homosexualilor. ”La aceste puncte nu putem considera că există un consens al sinodului. Dar aceasta nu înseamnă că ele sunt complet respinse”, au explicat apoi mai mulți purtători de cuvânt. Paragrafele în cauză nu au fost totuși retrase din textul final. Astfel, Biserica Romano-Catolică apreciază calitățile persoanelor divorțate sau ale homosexualilor și cam atât.

Mult mai mult consens a fost în privința beatificării Papei Paul al VI-lea, care a condus Biserica Romano-Catolică între 1963 și 1978, într-o perioadă agitată pe scena internațională. Fostul înalt prelat a fost beatificat ieri de Papa Francisc, în Piața Sfântul Petru, în prezența Papei Emerit Benedict al XVI-lea. În fața unei mulțimi de credincioși, sub un soare cald de toamnă, Papa Francisc a rostit în latină formula consacrată, cerând ca ”venerabilul servitor al Domnului, Paul al VI-lea, să devină preafericit”. Acesta a anunțat că sărbătoarea acestuia va avea loc în fiecare an la data de 26 septembrie.

Papa Paul al VI-lea, care a definitivat Conciliul Vatican II (1962-1965) început de predecesorul său Ioan al XXIII-lea și a instituit sinodul, ca transpunere în practică a deciziilor conciliului, a fost beatificat în încheierea sinodului familial convocat de Papa Francisc, în prezența a numeroși cardinali din întreaga lume. În luna aprilie, Papa Francisc i-a canonizat și pe Papa Ioan al XXIII (1958-1963) și pe Ioan Paul al II-lea (1978-2005).



12