Sistemul antirachetă din România nu încalcă Tratatul INF

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sistemul antirachetă din România nu încalcă Tratatul INF

Externe 02 August 2014 / 00:00 412 accesări

Sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, respingând astfel acuzaţiile Rusiei. Rugat să comenteze acuzaţiile Rusiei potrivit cărora staţionarea sistemului de apărare antirachetă Aegis în România ar încălca INF, Josh Earnest a declarat că ”SUA îşi menţin angajamentul de a respecta acordurile de securitate semnate cu Rusia. Facem acest lucru pentru că este în interesul securităţii noastre naţionale să respectăm angajamentele luate pe scena internaţională. Putem face asta, asigurând, totodată, securitate pentru aliaţii noştri din Europa, şi vom continua în acest sens”. Întrebat de ce nu reprezintă o încălcare a Tratatului INF, purtătorul de cuvânt nu a oferit explicaţii, precizând în schimb că SUA iau foarte în serios tratatele internaţionale semnate.

SUA au acuzat recent Rusia că ar încălca INF. În replică, Moscova a declarat că acuzaţiile sunt lipsite de fundament, subliniind că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia ar putea fi o încălcare directă a acestui tratat. Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticală (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost în centrul atenţiei, în ultima perioadă, în contextul în care SUA vor să le instaleze în Polonia şi România, în cadrul sistemului antibalistic, a explicat Ministerul rus de Externe. Aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră cu rază medie, iar versiunea terestră poate fi considerată o încălcare directă a Tratatului INF, a subliniat Moscova. SUA au îndemnat, marţi, Rusia să distrugă armamentul interzis prin acordurile ratificate de Moscova, denunţând încălcarea de către partea rusă a INF. Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Rusia este acuzată că a testat o rachetă cu raza de acţiune de circa 1.000 de kilometri, dar care, modificată, poate atinge distanţa de 2.000 - 3.000 de kilometri.

Departamentul american al Apărării a anunţat, pe 1 februarie, că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a SUA, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcţie de rezultate. Cele patru locaţii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, Maine), baza Ravenna (Ohio) şi baza Custer (Michigan). Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a SUA. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui scut antirachetă NATO în Europa, pentru contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) vor fi instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.



12