Societatea Culturală Româno-Germană „Apoziţia“, la ceas aniversar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Societatea Culturală Româno-Germană „Apoziţia“, la ceas aniversar

Cultură 17 Iunie 2009 / 00:00 675 accesări

Societatea Culturală Româno-Germană „Apoziţia“ din Munchen a marcat, ieri, la Biblioteca Centrală a Universităţii „Ovidius“, în prezenţa unui număr impresionant de oameni de cultură şi membri ai Yacht Clubului Român (YCRR), patru decenii de existenţă. Fondatorul asociaţiei „Apoziţia“, Ion Dumitru, a prezentat istoria acestei societăţi, care, la început, a funcţionat sub forma unui cenaclu literar artistic, pentru ca apoi, în martie 1973, la propunerea regretatului om de cultură George Ciorănescu, cercul să primească numele „Apoziţia“. „Dacă există Apoziţia, o... vină o poartă şi Constanţa“, a precizat Ion Dumitru.

La această manifestare a luat parte şi scriitorul Pavel Chihaia, membru marcant al societăţii „Apoziţia“, care a ţinut să le vorbească celor prezenţi despre conţinutul revistei cu acelaşi nume, considerată a fi „o insulă românească“ în vestul Europei, înainte şi după căderea comunismului. „Ne-au preocupat viaţa exilului, lucrurile petrecute în ţară şi identitatea spiritualităţii româneşti. Publicaţia anuală „Apoziţia“, apărută în 1976, a fost un cadru de asimilare şi aprofundare a valorilor culturale universale şi de promovare a creaţiilor reprezentanţilor exilului românesc, dar şi de încurajare a traducerilor. În paginile revistei care reuneşte eseuri, proză, poezie, interviuri, memorialistică, dar şi artă plastică, au semnat personalităţi precum Vintilă Horia, Ştefan Baciu, Paul Goma sau Alexandru Ciorănescu. De asemenea, amintirile din închisoare ale lui Constantin Noica au fost citate în paginile revistei „Apoziţia“. În publicaţie au mai fost evocaţi Constantin Brâncuşi, dar şi Mihai Eminescu. „Apoziţia este o preţioasă mărturie şi va rămîne o dovadă a elanului şi a înfrăţirii românilor din exil cu cei din ţară şi din restul lumii“, a spus Pavel Chihaia. Scriitorul a vorbit şi despre legătura sa specială cu Constanţa, oraşul în care a pus bazele „piedestalului“ său metafizic, ale viziunii despre lume şi despre sine însuşi.

Tot ieri, directorul Bibliotecii Centrale a Universităţii „Ovidius“ şi al editurii „Ex Ponto“, Ioan Popişteanu, a precizat că are în proiect publicarea integrală a operei lui Pavel Chihaia. Preşedintele Filalei Dobrogea a USR, Ovidiu Dunăreanu, a menţionat că în paginile următorului număr al revistei „Ex Ponto“, al cărei redactor-şef este, va apărea un material dedicat lui Ion Dumitru, într-unul din numerele anterioare ale publicaţiei dobrogene fiind publicat şi un articol dedicat celui mai recent volum al lui Pavel Chihaia.



12