Spionajul SUA îngheaţă relaţiile cu America Latină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Capital diplomatic minim

Spionajul SUA îngheaţă relaţiile cu America Latină

Monden 22 Iulie 2013 / 00:00 372 accesări

DIALOG ÎNTRERUPT Oficialii de la Caracas au anunţat că pun capăt convorbirilor începute în luna iunie cu SUA, în scopul normalizării relaţiilor bilaterale, din cauza unor declaraţii americane considerate „infame”. „Confirm că declar terminate toate convorbirile începute în Guatemala cu secretarul de Stat american, John Kerry”, a declarat preşedintele venezuelean, cu ocazia unei ceremonii militare. Nicolas Maduro a confirmat politica sa de „toleranţă zero faţă de agresiunile SUA împotriva Venezuelei”. Este vorba de declaraţiile făcute miercuri de Samantha Power, numită de preşedintele Obama ambasador al SUA la ONU. Aceasta a spus în faţa Senatului american că, dacă numirea sa va fi confirmată, va lupta împotriva represiunii din Venezuela. De mai mulţi ani, Venezuela şi SUA au relaţii diplomatice tensionate, dar diferenţele dintre cele două ţări s-au accentuat după ce oficialii de la Caracas s-au oferit să-i ofere azil lui Edward Snowden, fostul consultant IT al serviciilor secrete americane.

Administraţia Obama are de dat multe explicaţii omologilor din America Latină cu privire la amplul program de spionare a comunicaţiilor deconspirat de Edward Snowden. Vicepreşedintele Joe Biden i-a telefonat sâmbătă preşedintelui Braziliei, Dilma Rousseff, într-un efort de a detensiona relaţiile dintre cele două ţări. Cei doi au purtat o convorbire de 25 de minute, prin care Biden a oferit o serie de explicaţii, exprimându-şi regretul pentru repercusiunile dezvăluirilor. Poziţia SUA e cel puţin bizară, pentru că nu pare să îşi ceară scuze că şi-a spionat aliaţii. Cel puţin până acum, Brazilia şi SUA au făcut front comun în marile chestiuni de politică internaţională. Totuşi, vicepreşedintele american a ţinut să o liniştească pe Dilma Rousseff, afirmând că SUA vor opera schimbări în politica de securitate şi practicile sale.

MANDAT PRELUNGIT Nu ştim când va avea loc schimbarea promisă, pentru că o instanţă secretă a prelungit cu trei luni autorizaţia Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) de a colecta datele telefonice a milioane de americani, a anunţat Direcţia Naţională de Informaţii, într-o decizie dată publicităţii în premieră. Existenţa respectivului program a fost dezvăluită la începutul lui iunie de fostul consultant al CIA, Edward Snowden, care, într-un interviu pentru ziarul britanic „The Guardian”, a vorbit despre decizia acestei instanţe secrete, Curtea de Supraveghere a Informaţiilor Externe (FISA), care obliga operatorul american Verizon să furnizeze zilnic NSA, timp de trei luni, toate datele telefonice (numărul apelat, durata apelului) ale abonaţilor. Înfiinţată în 1978, după scandalul Watergate, FISA este formată din 11 judecători numiţi timp de şapte ani de preşedintele Curţii Supreme. Programul de culegere a datelor telefonice a fost creat în baza legii Patriot Act în 2001, în cadrul luptei împotriva terorismului şi a fost reînnoit cu majorităţi ample de Congres, în 2006 şi în 2011. În 2012, din milioane de date colectate nu au fost făcute cercetări decât asupra a 300 de identităţi unice, în cazuri de suspiciuni de activitate teroristă, potrivit unui înalt oficial al NSA, John Inglis.

PROTECŢIE INTERNAŢIONALĂ Cancelarul german pledează pentru acord mondial privind protecţia datelor, într-un interviu acordat în urma unor dezvăluiri despre programul american de supraveghere PRISM. „Acesta trebuie să fie obiectivul nostru”, a răspuns Angela Merkel atunci când a fost întrebată, într-un interviu pentru ediţia de ieri a săptămânalului „Welt am Sonntag”, dacă este posibil să se încheie un acord privind protecţia datelor, de tipul Protocolului de la Kyoto privind schimbările climatice. Asupra cancelarului Merkel, aflat în campanie electorală pentru alegerile legislative de la 22 septembrie, sunt exercitate presiuni în urma dezvăluirilor fostului consultant NSA Edward Snowden cu privire la operaţiunile americane de spionaj. Totodată, într-un interviu acordat sâmbătă postului de televiziune ZDF, ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a îndemnat SUA să livreze informaţii detaliate despre programul PRISM. Acesta a anunţat că experţi din diferite ţări europene şi SUA urmau să se întâlnească, astăzi şi mâine, la Bruxelles, pentru a schimba informaţii despre acest subiect.



12