Spitalul județean - un pas până la intrarea în programul național de infarct

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noi demersuri Au venit, au văzut, s-au convins

Spitalul județean - un pas până la intrarea în programul național de infarct

Eveniment 18 Iunie 2014 / 00:00 606 accesări

Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța are șanse mari să intre în programul național de infarct miocardic acut (IMA). Deși unitatea sanitară are în alcătuire, încă din mai 2012, unul dintre cele mai moderne compartimente de cardiologie intervențională (”Cardiolife”) din țară, în parteneriat public-privat, sector unde sunt salvate viețile celor cu infarct, guvernanții au omis, de fiecare dată, includerea SCJU în programul național IMA, fapt ce ar fi presupus alocarea banilor necesari pentru consumabilele în cazul intervențiilor. Precizăm că o intervenție pentru un singur bolnav costă cel puțin 1.500 de euro. Aparatura de ultimă oră, dar și specialiștii pe măsură nu i-au convins pe mai-marii din Sănătate să dea banii necesari și SCJU din Constanța, mai ales că vara, în plin sezon, orașul de la malul Mării Negre devine capitala țării. În tot acest timp, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean și al Primăriei Constanța, au fost salvați și pacienți care nu erau asigurați constănțeni. Unul dintre ei este Denis Mihai Constantin, de 35 de ani, binecunoscutul solist al trupei Autentic, care concertează şi alături de Mirabela Dauer. În august 2012, vă prezentam un amplu articol pe acest subiect, atât solistul, cât și îndrăgita cântăreaţă mulțumind celor care i-au salvat viața. În ciuda dificultăților financiare, au fost salvate numeroase vieți. Nici conducerea SCJU, dar nici cea a Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța n-au renunțat la demersuri și au cerut ajutor ori de câte ori au avut ocazia. S-ar părea că ultimul demers, efectuat zilele trecute, va avea efectul scontat. ”Zilele trecute, a venit în vizită la SCJU un reprezentat al Ministerului Sănătății. A văzut exact cum stau lucrurile, a văzut dotarea, a văzut rezultatele de până acum. Poate credeau (cei din minister - n.r.) că zicem, doar așa, că salvăm vieți”, a declarat, ieri, managerul SCJU, dr. Dan Căpățână. El a primit promisiunea că, cel mai probabil din 1 iulie, și SCJU va primi bani în cadrul programului național IMA. ”Că primim bani pentru 20, 30 sau 50 de pacienți, până la sfârșitul anului, este un început. Suntem, în sfârșit, recunoscuți la nivel național că avem aceste competențe. Este o realizare că intrăm în programul național. Îi mulțumesc dr. Constantin Dina, care acum este la minister, că s-a zbătut, la rândul său, pentru noi”, a adăugat managerul.

REZULTATELE CENTRULUI TOMITAN AU FOST CÂT SE POATE DE CONCLUDENTE: MORTALITATEA PRIN IMA A SCĂZUT CU PÂNĂ LA 90% LA NIVELUL JUDEŢULUI NOSTRU!

Reamintim că aparatul angiograf (din Cardiologie Intervenţională) este amplasat lângă Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a SCJU, exact cum impun cerințele europene și cum puține spitale din țară au. Imediat ce ajunge pacientul în UPU și se constată că are infarct, este dus în timp cât mai scurt la Cardiologia Intervențională. Precizăm că investiția este de aproape un milion de euro, pe care spitalul de stat nu și-ar fi permis-o.



12