Standarde noi pentru fermierii români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Standarde noi pentru fermierii români

Social 10 Ianuarie 2007 / 00:00 664 accesări

Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (Good Agricultural and Environment Conditions – GAEC) au fost definite prin ordin comun al ministrului Agriculturii şi ministrului Mediului şi au intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, la finele anului trecut. Actul normativ stabileşte cinci standarde care cuprind, în total, 11 reguli pe care fermierii trebuie să le respecte pentru a primi subvenţia europeană, de aprox. 50 de euro pe hectar. Astfel, pentru evitarea eroziunii solului ţăranii trebuie să acopere terenurile prin culturi de toamnă, în timpul iernii şi/sau să lase pămîntul nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală a fermei. Totodată, lucrările pe terenuri arabile cu panta mai mare de 12%, cultivate cu plante prăşitoare, vor fi efectuate de-a lungul curbelor de nivel, iar terasele existente pe suprafeţele agricole la data de 1 ianuarie 2007 vor fi menţinute.

Standardele pentru conservarea conţinutului optim de materie organică în sol stabilesc ca floarea-soarelui să nu fie cultivată pe aceeaşi suprafaţă mai mult de doi ani consecutiv, iar arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil să fie realizată numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului. Pentru menţinerea structurii solului, fermierii sînt obligaţi să lucreze de-a lungul curbelor de nivel terenurile cu o pantă de peste 12%, cultivat cu plante prăşitoare. De asemenea, pentru menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului, fermierii nu au voie să expună la suprapăşunare pajiştile permanente, să ardă miriştile permante fără acordul autorităţii de mediu, să taie arbori solitari şi/sau grupuri de arbori de pe terenul arabil. Fermierii vor preveni instalarea vegetaţiei nedorite, în special în cazul terenurilor care nu mai sînt exploatate pentru producţie.

În vederea conservării suprafeţei existente de pajişti permanente, terenurile cu pajişti permanente la 1 ianuarie 2007 vor fi menţinute. Respectarea acestor reguli reprezintă una din principalele condiţii pentru fermierii care solicită subvenţii din fonduri europene în cadrul schemei unice de plăţi pe suprafaţă (Single Area Payment System – SAPS). Prevederile vizează toate parcelele care sînt lucrate, chiar dacă fermierul a cerut subvenţii doar pentru o parte din ele. Pentrru a primi plata unică pe suprafaţă, ţăranii trebuie să depună o cerere între 1 martie şi 15 mai, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Respectarea regulilor GAEC este monitorizată prin Sistemul Integrat de Administrare şi Control –IACS, gestionat de APIA.



12