SUA şi Rusia îşi sporesc prezenţa navală în apropierea Siriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Manevre de intimidare

SUA şi Rusia îşi sporesc prezenţa navală în apropierea Siriei

Externe 03 Septembrie 2013 / 00:00 422 accesări

Rusia a trimis, duminică, o navă militară de recunoaştere în estul Mării Mediterane, SUA dislocând în acelaşi timp, în zonă, o navă de transport, în contextul pregătirilor armatei americane pentru o posibilă intervenţie militară în Siria. Potrivit agenţiei Interfax, care citează, sub rezerva anonimatului, o sursă militară rusă, misiunea navei „Priazovîe“, care a plecat din portul Sevastopol de la Marea Neagră, este de a culege informaţii în zona unde conflictul ar putea escalada. Această navă urmează să opereze separat de flotila rusă staţionată permanent în Marea Mediterană.

Un portavion american desfăşurat de mai multe luni în Marea Omanului se deplasează în direcţia Siriei, spre Marea Roşie, chiar dacă nu a primit încă ordinul de a participa la eventuale atacuri americane, a transmis, ieri, postul de televiziune ABC News. „USS Nimitz“, un portavion cu propulsie nucleară, trebuia să revină la baza sa din Everett, Washington, când a primit ordinul să rămână în regiune. Responsabili ai Apărării au evocat „o poziţionare prudentă”. SUA au desfăşurat, în Mediterana Orientală, o navă de transport amfibie, capabilă să transporte câteva elicoptere şi sute de militari ai marinei militare, pe lângă cele cinci distrugătoare deja poziţionate pentru eventuale atacuri împotriva Siriei, a comunicat, duminică, un responsabil american. Cele cinci distrugătoare, „USS Stout“, „USS Mahan“, „USS Ramage“, „USS Barry“ şi „USS Gravely“, patrulează în apropierea coastelor siriene, gata să lanseze rachetele Tomahawk de la bord, la ordinul preşedintelui Obama. Dând peste cap decenii de practici prezidenţiale şi creând surpriză, Obama a ales sâmbătă să solicite Congresului, care se va reuni din 9 septembrie, autorizaţia de a recurge la forţă militară în Siria.

În timp ce SUA susţin că au dovezi ce atestă că armata siriană a folosit gaz sarin în atacul de pe data de 21 august, din apropiere de Damasc, în urma căruia şi-ar fi pierdut viaţa peste 1.200 de persoane, Rusia consideră că atacul a fost înscenat de rebeli pentru a provoca o intervenţie militară, apreciind drept neconvingătoare dovezile la care face referire administraţia americană.

ATACURI PERICULOASE Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a apreciat că o acţiune militară limitată ar agrava dificultăţile cu care se confruntă Siria. Erdogan a afirmat deja, vineri, că ţara sa nu se poate mulţumi cu o acţiune limitată, apreciind că o intervenţie internaţională trebuie să constrângă regimul să abandoneze puterea. Secretarul de Stat american, John Kerry, a evocat, vineri, o acţiune limitată împotriva Siriei şi a vorbit despre un răspuns militar adecvat în timp, fără trupe la sol, ca reacţie la presupusa folosire a armelor chimice de către regimul de la Damasc. Turcia, ţară membră NATO, care a rupt relaţiile cu regimul sirian, fostul său aliat, a promis să se alăture unei coaliţii anti-Damasc, chiar fără acordul ONU.

SPRIJIN ISRAELIAN Preşedintele israelian, Shimon Peres, a apărat, ieri, decizia lui Obama de a cere aprobarea Congresului SUA pentru o intervenţie militară în Siria. Numeroşi analişti israelieni au criticat tergiversările preşedintelui american, căruia i-au reproşat că slăbeşte forţa de descurajare a SUA în Orientul Mijlociu, inclusiv faţă de Iran. Shimon Peres este primul responsabil israelian care s-a exprimat în manieră explicită asupra deciziei lui Obama, premierul Benjamin Netanyahu mulţumindu-se doar să declare că Israelul rămâne pregătit pentru orice scenariu.

NOI VICTIME Cel puţin 42 de persoane au murit duminică, în urma unei ofensive a armatei siriene împotriva rebelilor, în oraşul Ruhaiba, la nord-est de Damasc, în represalii la un atac efectuat asupra unor poziţii ale armatei. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a precizat că peste 110.000 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului, în martie 2011, dintre care cel puţin 40.146 civili. Guvernul sirian i-a cerut secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, să acţioneze în vederea împiedicării oricărei agresiuni împotriva Siriei. Armata siriană este în continuare în stare de alertă, chiar dacă perspectiva unui atac american s-a îndepărtat, a afirmat, ieri, un oficial de rang înalt al serviciilor de securitate. Duminică, al-Assad a avertizat din nou că armata sa poate face faţă oricărui atac.

BULGARIA NU SPRIJINĂ ALIANŢA ANTI-SIRIA Ministrul bulgar al Apărării, Anghel Naidenov, a declarat ieri că, în acest moment, varianta alăturării Bulgariei la o alianţă internaţională împotriva Siriei, fără o decizie în acest sens a ONU, este privită ca inacceptabilă. La rândul său, Ţvetlin Iovcev, vicepremier şi ministru de Interne, a precizat că participarea Bulgariei la o intervenţie militară nu face parte din ordinea de zi. Ministrul bulgar al Apărării a apreciat că sunt trei variante pentru Siria: eforturi diplomatice, decizie a Consiliului de Securitate al ONU şi o coaliţie internaţională fără acordul ONU. Bulgaria, a precizat el, susţine prima opţiune: găsirea unei soluţii diplomatice. Preşedintele Rosen Plevneliev a declarat ieri că poziţia lui cu privire la Siria coincide cu cea a preşedintelui SUA. „A fost comisă o crimă împotriva umanităţii, cei responsabili trebuie găsiţi şi pedepsiţi”, a declarat Plevneliev. El a admis că Bulgaria face faţă cu greu afluxului de refugiaţi din Siria. În aceeaşi problemă a refugiaţilor, ministrul de Interne, Ţvetlin Iovcev, a declarat că, dacă situaţia rămâne neschimbată, până la sfârşitul anului, în Bulgaria pot intra între 6.000 şi 10.000 de persoane refugiate.

VOCEA POPOARELOR Ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice, Mihail Gorbaciov, a apreciat ieri că o intervenţie militară americană în Siria ar putea avea consecinţe foarte rele şi l-a îndemnat pe preşedintele SUA să ţină cont de opinia popoarelor. „Eu cred în continuare că preşedintele SUA este un adevărat democrat, dar că a acţionat în mod greşit ca democrat”, a declarat Gorbaciov în deschiderea, la Geneva, a unei conferinţe dedicate marcării a 20 de ani de la crearea organizaţiei ecologiste Green Cross. „Acum, Obama este criticat pentru că nu a fost suficient de hotărât. Ei bine, dacă nu este suficient de hotărât să tragă, să lanseze bombe, acesta este un tip bun de nehotărâre. În schimb, dacă decide să tragă fără să ţină cont de opinia popoarelor de pretutindeni, inclusiv din SUA, consecinţele ar putea să fie foarte rele, cred eu. Le cer prietenilor noştri americani sau americanilor care se află aici să sune la Washington şi să le spună părerea noastră, să le spună ce credem noi despre acest lucru”, a declarat el. Gorbaciov a recunoscut, totuşi, că „este dificil să faci ceva pozitiv în Siria”.

FOND DE RECONSTRUCŢIE Germania şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au creat, ieri, un fond menit să ajute la reconstrucţia Siriei în acele regiuni care nu se mai află sub controlul regimului preşedintelui Bashar Al-Assad. Germania şi EAU au alocat fiecare câte zece milioane de euro şi se aşteaptă ca la fond să contribuie şi alte ţări din aşa-numitul grup al Prietenilor Siriei, ce reuneşte circa o sută de state şi organizaţii internaţionale. Fondul va fi administrat de Banca pentru Reconstrucţie, care aparţine statului german.



12