Tablou de Monet vândut cu 27 de milioane de dolari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tablou de Monet vândut cu 27 de milioane de dolari

Monden 08 Mai 2014 / 00:00 587 accesări

”Nympheas”, tablou al pictorului impresionist francez Claude Monet, s-a vândut, la New York, cu 27 de milioane de dolari la prima şedinţă a licitaţiilor de primăvară organizate de casa Christie's. Pânza, pictată de Monet în 1907, a fost una dintre cele mai valoroase piese de artă impresionistă şi modernă prezentate la licitaţie, fiind evaluată între 25 - 35 de milioane de dolari. Christie's a realizat în total vânzări de 285,879 milioane de dolari, la licitaţie adjudecându-se 47 de piese din cele 54 propuse. O altă operă de mare valoare, ”Portret de femeie”, de Pablo Picasso, a fost cumpărată cu 22,565 milioane de dolari, preţ inferior evaluării, între 25 şi 35 milioane de dolari. Un portret de Amadeo Modigliani, ”Tânăr roşcat aşezat”, a fost adjudecat cu 17,637 milioane de dolari, estimarea fiind de 12 milioane de dolari.

Ieri era rândul casei de licitaţii Sotheby's să scoată la vânzare 14 lucrări de Picasso, printre care ”Capul Mariei Tereza”', estimat între 12 şi 18 milioane de dolari. Printre operele prezentate se numără şi câteva ale lui Claude Monet, una dintre ele fiind ”Podul japonez”, evaluat la 12 - 15 milioane de dolari.

OBIECTE CONTROVERSATE Pe de altă parte, o asociaţie evreiască din Franţa, Biroul naţional de vigilenţă împotriva antisemitismului (BNVCA), a cerut casei de licitaţii Pierre Bergé et Associés să retragă de la vânzare un exemplar din ”Mein Kampf” din anul 1925, ilustrat cu un portret al lui Adolf Hitler. Această ediţie originală, estimată între 3.000 şi 4.000 de euro, face parte dintr-o licitaţie importantă, prevăzută a avea loc pe 16 mai, la Paris. La această licitaţie, care reuneşte 420 de loturi (cărţi, manuscrise), va fi pusă în vânzare şi colecţia lui Philippe Zoummeroff, un industriaş pensionar, ce include obiecte din domeniul crimelor şi criminologiei. BNVCA estimează că ”Mein Kampf” este prezentat în catalogul licitaţiei ca şi cum ar fi vorba de un obiect de artă scris de un poet sau de un membru al Academiei Franceze. Potrivit acestei asociaţii, ”Hitler este, înainte de toate, un criminal împotriva umanităţii, un asasin”. BNVCA a cerut, totodată, ministrului francez al Culturii, Aurélie Filippetti, să intervină pe lângă organizatoarea licitaţiei, pentru ca volumul să fie interzis de la vânzare şi confiscat.

La jumătatea lunii aprilie, scoaterea la vânzare a 40 de obiecte naziste care au aparţinut lui Hitler şi Hermann Göring, eveniment care a cauzat indignarea mai multor asociaţii evreieşti, a fost anulată de o altă casă de licitaţii, după intervenţia ministrului Culturii din Franţa. Consiliul pentru vânzări voluntare (CVV), care supraveghează licitaţiile, a ţinut să îşi exprime vigilenţa faţă de această licitaţie ce are ca temă crima. CVV spune că s-a apropiat de casa organizatoare pentru a vedea care dintre loturi sunt susceptibile să genereze probleme şi care ar putea fi soluţiile potrivite în acest caz. CVV a reperat şi o carte a cărei copertă include elemente din piele umană. Legea franceză interzice comerţul cu rămăşiţe umane.

Catalogul licitaţiei evocă ”un extraordinar volum de documente” despre asasinul Rambert şi despre tatuajele din închisoare, strânse de medicul Jean Lacassagne, într-o uimitoare copertă făcută din pielea lui Rambert. Găsit vinovat de un dublu asasinat în 1930, Louis-Marius Rambert a murit în închisoare, în 1934, după ce şi-a redactat memoriile şi le-a încredinţat medicului Jean Lacassagne (1886-1960), care l-a îngrijit în timpul detenţiei şi căruia i-a lăsat moştenire pielea sa tatuată. Acest lot, însoţit de documentele justificative, este estimat între 10.000 şi 12.000 de euro. CVV va solicita, cel mai probabil, ca şi acest lot să fie retras de la vânzare.

Taguri articol


12