Talibanii intenţionează să acapareze puterea în Afganistan, în 2014

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Talibanii intenţionează să acapareze puterea în Afganistan, în 2014

Externe 22 Mai 2013 / 00:00 391 accesări

Mişcarea islamistă radicală Taliban se pregăteşte să acapareze puterea în Afganistan după retragerea trupelor NATO în 2014, a declarat generalul afgan Zahir Azimi, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Kabul, declaraţia sa generând stupefacţie. Generalul Azimi a argumentat că, în ultimul timp, insurgenţii şi-au intensificat războiul psihologic în rândul populaţiei afgane, susţinând că alianţa occidentală a fost învinsă în Afganistan, iar miliţiile Taliban vor veni la putere imediat după retragerea acesteia. Mii de insurgenţi Taliban, conform unor informaţii, au fost instruiţi în şcolile religioase din Pakistan, aşa-numitele madrase. Cea mai mare parte dintre ei se află în prezent pe teritoriul afgan şi fac pregătiri pentru a-şi intensifica activitatea atunci când autorităţile afgane vor prelua integral responsabilitatea pentru menţinerea securităţii în ţară, după retragerea trupelor ISAF, în 2014.

Oficiali din armata afgană asigură că insurgenţii Taliban nu pot deţine pe deplin controlul asupra situaţiei din întreaga ţară. În acest context, generalul Azimi a subliniat că luptătorii Taliban sunt în măsură să desfăşoare operaţiuni în provinciile din estul ţării, la graniţa cu Pakistanul, dar, a mai spus el, forţele de securitate afgane sunt gata să contracareze aceste atacuri

PARTENERIAT STRATEGIC În regiune, miliţiile Taliban riscă să destabilizeze zone din Pakistan şi Iran. Efortul împotriva miliţiilor tribale necesită ajutor sporit, iar preşedintele Hamid Karzai a efectuat, ieri, o vizită în India pentru a le cere liderilor acestei ţări să suplimenteze ajutorul militar pentru Afganistan, în perspectiva retragerii, anul viitor, a forţei internaţionale de pace din această ţară. Hamid Karzai a avut o întrevedere cu premierul indian Manmohan Singh şi cu preşedintele Uniunii Indiene, Pranab Mukherjee. Şeful statului afgan a salutat sprijinul acordat de India de la venirea sa la putere, în 2001, după căderea regimului Taliban. India a contribuit deja cu două miliarde de dolari la ameliorarea situaţiei din Afganistan. India, care se teme de o revenire a regimului Taliban la Kabul după 2014, a investit masiv în Afganistan pentru a contracara în special influenţa Pakistanului. De altfel, Afganistan şi India au semnat în 2011 un parteneriat strategic pentru a aprofunda legăturile în materie de securitate şi pe plan economic, în special în ceea ce priveşte energia şi minele. Acesta este primul acord semnat de Afganistan. Hamid Karzai vizitează în mod constant India, ţară în care a fost un timp student. În cursul ultimei vizite, în noiembrie anul trecut, le-a cerut oamenilor de afaceri indieni să investească masiv în Afganistan.

DISPONIBILITATE DE DIALOG Pakistanul are cel mai mult de suferit din cauza tensiunilor armate din ţara vecină. Viitorul premier al Pakistanului, Nawaz Sharif, al cărui partid tocmai a câştigat alegerile legislative, s-a declarat deschis convorbirilor de pace cu insurgenţii Taliban, principalii responsabili de o serie violentă de atentate, subliniind că acestea vor constitui o prioritate a viitorului său Guvern. Principalul grup al acestor rebeli islamişti, Mişcarea Talibanilor din Pakistan (TTP), care s-a afiliat în 2007 reţelei al-Qaida, şi-a exprimat în luna februarie voinţa de a negocia cu Guvernul. Însă şi-a multiplicat atentatele împotriva partidelor laice în timpul campaniei electorale şi i-a ameninţat cu moartea pe pakistanezii care se vor duce la urne. Miliţiile Taliban consideră democraţia drept anti-islamică.

În ultimii ani, guvernele precedente pakistaneze au încheiat deja acorduri de pace locale cu facţiuni ale miliţiilor Taliban, inclusiv cu TTP, în regiunile tribale din nord-vest de la frontiera cu Afganistanul, dar insurgenţii au profitat de fiecare dată de aceasta pentru a-şi reface forţele diminuate de lupte şi a rupe apoi acordurile.



12