Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 02 Martie 2011 / 00:00 564 accesări

UNGARIA

Accident grav

Doi pasageri români ai unui microbuz înmatriculat în Bulgaria au fost grav răniţi, când autovehiculul a intrat în coliziune cu o ambulanţă, pe autostrada 5, la sud-est de Budapesta. Ambulanţa, în care nu se aflau pacienţi, s-a răsturnat şi a luat foc în urma accidentului, dar şoferul ei nu a fost rănit. Autostrada a fost închisă temporar în urma accidentului.

SUA

Fraudă de un milion de dolari

Trei persoane, printre care o româncă, sunt judecate pentru o fraudă de un milion de dolari, după ce au escrocat cu un milion de dolari mai mulţi enoriaşi ai unei biserici ortodoxe din New York susţinând că organizează o tombolă în scopuri caritabile. Spiros Moshopoulo, de 62 de ani, Tommy Skiada, de 49 de ani şi Daniela Rădulescu, de 46 de ani, le-au promis victimelor că banii pe care acestea îi dau vor fi folosiţi în scopuri caritabile, însă au păstrat sumele pentru ei. Cei trei au pledat vinovaţi, astfel că ar putea scăpa cu trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Au fost de acord ca instanţa să le ridice licenţa pentru jocuri bingo pentru tot restul vieţii. Spiros Moshopoulos şi Daniela Rădulescu, care lucra la biserica din New York, ar fi riscat 15 ani de închisoare. Acuzaţii îşi vor afla sentinţa pe data de 6 aprilie.

R. MOLDOVA

PCRM rămâne în frunte

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) ar obţine cele mai multe voturi (29%), dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dar premierul Vlad Filat este cel mai popular politician din această ţară, potrivit unui sondaj CBS-AXA. PCRM este urmat de Partidul Liberal Democrat cu 24 de procente, Partidul Democrat, cu 12 % şi Partidul Liberal, cu 6%. Pentru Alianţa Moldova Noastră ar vota 1%, proporţia nehotărâţilor fiind de 20%, iar a celor care nu votează, de 7%. Potrivit sondajului, politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere este premierul Vlad Filat, lider al liberal-democraţilor, cu 20%, urmat de liderul comuniştilor Vladimir Voronin, cu 18%, preşedintele Partidului Democrat Marian Lupu, cu 13%, şi cel al liberalilor, Mihai Ghimpu, cu 3%. Sondajul a fost realizat în perioada 28 ianuarie - 8 februarie 2011, pe un eşantion de 1.030 de persoane. Marja de eroare este de plus sau minus 3%.

GERMANIA

Dezminţire

Germania a dezminţit afirmaţiile ministrului bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, potrivit cărora şi-ar fi schimbat poziţia faţă de aderarea Bulgariei la Schengen. Deutsche Welle a informat, ieri, că Ministerul german de Interne a trimis o scrisoare biroului editorului său bulgar, pentru a dezminţi afirmaţiile lui Ţvetan Ţvetanov. Ministrul bulgar de Interne a declarat săptămâna trecută că Germania şi-a schimbat poziţia privind aderarea Bulgariei şi României la Schengen, iar acum numai Franţa mai cere amânarea acesteia. Propunerea Germaniei a fost susţinută de Franţa, Suedia şi Austria.

ARMENIA

Protest

Peste 10.000 de simpatizanţi ai opoziţiei s-au reunit la Erevan, capitala armeniei, pentru a cere demisia Guvernului şi noi alegeri, cu ocazia împlinirii a trei ani de la violenţele din această ţară. „Suntem pregătiţi să începem un dialog cu autorităţile, dar numai pe un singur subiect: organizarea rapidă de alegeri prezidenţiale şi legislative”, a declarat unul dintre liderii opoziţiei, fostul preşedinte Levon Ter-Petrossian. Zece persoane, între care doi poliţişti, au fost ucise în violenţele din 1 martie 2008 din Armenia, după 11 zile de proteste faţă de victoria în alegerile prezidenţiale a lui Serge Sarkissian în faţa lui Levon Ter-Petrossian. Autorităţile au declarat stare de urgenţă şi au făcut apel la armată pentru restabilirea ordinii, acuzând opozanţii că au încercat să preia puterea.

TUNISIA

Noi demisii

Miniştrii tunisieni pentru Învăţământul superior şi cercetarea ştiinţifică, Ahmed Ibrahim, şi Dezvoltare regională şi locală, Ahmed Nejib Chebbi, şi-au anunţat, ieri, separat demisia din Guvernul de tranziţie. Alţi doi miniştri au demisionat deja, luni, din Guvernul de tranziţie, la o zi după demisia premierului Mohammed Ghannouchi, înlocuit imediat de Beji Caid Essebsi, un liberal din perioada preşedintelui Habib Bourguiba (1957-1987). Este vorba despre Mohamed Nuri Juini, care deţinea portofoliul Planificării şi cooperării internaţionale, şi Mohamed Afif Chelbi, aflat la conducerea Ministerului Industriei şi Tehnologiei, care a făcut parte şi din ultimul Guvern al lui Ben Ali.

SPANIA

Exemplu de tranziţie

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero consideră că procesul de tranziţie prin care a trecut Spania după moartea lui Franco poate fi un model pentru Tunisia şi s-a arătat dispus să ajute şi să ofere consiliere acestei ţări. Declaraţiile au fost făcute de premier într-o conferinţă de presă la Dubai, înainte de vizita pe care acesta o va începe, mâine, în Tunisia, prima a unui şef de executiv european după înlăturarea dictatorului Ben Ali. Premierul Zapatero are de gând să asculte şi poziţia opoziţiei din Tunisia, precum şi pe cea a responsabililor celor trei comisii de reformă, formate pentru a cunoaşte agenda autorităţilor interimare.

YEMEN

Demonstraţie de amploare

O manifestaţie de amploare s-adesfăşurat, ieri, în centrul capitalei yemenite Sanaa, pentru a cere plecarea preşedintelui Ali Abdallah Saleh. Manifestanţii au blocat trei străzi care duc spre Universitatea din Sanaa, epicentrul mişcării de contestare din capitală, începând de la 27 ianuarie, în faţa căreia s-au adunat. Nicio estimare oficială privind numărul manifestanţilor nu era disponibilă, dar corespondentul AFP a apreciat că sunt prezente zeci de mii de persoane.

GERMANIA

Demisie

Ministrul german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, unul dintre cei mai populari membri ai Guvernului condus de Angela Merkel, şi-a anunţat demisia, în urma unor acuzaţii de plagiat privind teza sa de doctor în Drept. Acesta a cerut o anchetă rapidă a Parchetului privind acuzaţiile de plagiat împotriva lui, adăugând că îi respectă pe toţi cei care vor ca acest caz să fie elucidat. Karl-Theodor zu Guttenberg a mulţumit cancelarului german, membrilor partidului său şi militarilor germani. Karl-Theodor zu Guttenberg, în vârstă de 39 de ani, se află sub presiunea acestor acuzaţii de două săptămâni, fiind supranumit “Baronul copy-paste”. Universitatea din Bayreuth anunţase miercuri că i-a retras titlul de doctor, după ce baronul zu Guttenberg renunţase temporar la titlul său de doctor, dezminţind în acelaşi timp acuzaţiile de plagiat.

JAPONIA

Buget record

Camera Inferioară a Parlamentului nipon a votat un buget record pentru anul aprilie 2011 - martie 2012, o lege a finanţelor ce va fi validată, chiar dacă Senatul o respinge. Deputaţii au aprobat suma de 92.400 de miliarde de yeni, circa 825 de miliarde de euro, propusă de Guvernul de centru-stânga al lui Naoto Kan. Acest text urmează să fie prezentat Camerei Superioare, controlată din vara anului trecut de opoziţia conservatoare care după toate aparenţele îl va respinge. Dar chiar şi în acest caz, Constituţia acordă prioritate versiunii adoptate de Camera Inferioară, dominată de partidul de guvernământ. Acest vot cu majoritate simplă a fost obţinut de primul ministru, dar Kan va avea totuşi dificultăţi în aprobarea altor legi referitoare la buget. Una dintre aceste legi ar trebui să permită Guvernului să emită noi obligaţiuni, reprezentând peste 40% din valoarea totală a bugetului. Adoptarea crucială a acestor texte îl obligă pe Naoto Kan să caute voturi în rândul opoziţiei care cere dizolvarea camerei inferioare şi noi alegeri legislative. Prim-ministruL, numit în luna iunie, este de asemenea contestat în propriul partid unde unii membri cer plecarea lui, sub pretextul scăderii vertiginoase a popularităţii Guvernului în sondaje.

SUA

Incendiu de vegetaţie

Pompierii din Florida încercau să stingă, ieri, un uriaş incendiu de vegetaţie care a cuprins 4.000 de hectare de teren şi a provocat închiderea mai multor şosele, printre care şi o autostradă. Incendiul a perturbat puternic traficul rutier, şoferii fiind nevoiţi să rămână în trafic mai multe ore. Autorităţile au închis parţial şosele din comitatele Volusia şi Brevard, de-a lungul coastei atlantice. Flăcările, înteţite de vânt şi condiţiile de secetă, ameninţă o comunitate învecinată. Guvernatorul statului Florida şi-a exprimat speranţa că incendiul va putea fi controlat rapid, deoarece meteorologii au anunţat ploi.

INDIA

Condamnare la moarte

Un număr de 11 bărbaţi au fost condamnaţi la moarte pentru incendierea unui tren în oraşul indian Godhra, în 2002, în care au murit zeci de pelerini hinduşi, iar alţi 20 au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, după ce un tribunal din Gujarat a achitat 63 de acuzaţi. Expresul Sabarmati a fost atacat de o bandă musulmană, care a ucis 59 de persoane, în principal pelerini hinduşi. Acest atac a declanşat una dintre cele mai importante revolte din istoria Indiei, în care au murit peste 1.000 de persoane, majoritatea musulmani. Autorităţile din Gujarat au fost criticate pentru că nu au acţionat în vederea stopării violenţelor.Toţi cei acuzaţi şi condamnaţi sunt musulmani. Au un termen de 90 de zile pentru a face apel împotriva acestor hotărâri.

DJIBOUTI

Plângere oficială

Un yemenit a depus plângere contra statului Djibouti, în faţa Comisiei Africane pentru Drepturile Omului, pentru că a fost transferat, în anul 2003, în vederea interogării, în această mică ţară din Cornul Africii, la solicitarea CIA. Mohammed Al Asad, de 51 de ani, locuia, împreună cu familia sa, în Tanzania, din 1985, în momentul în care a fost arestat şi transferat cu avionul către o ţară necunoscută, pe care a identificat-o, ulterior, ca fiind Djibouti. A petrecut acolo 15 zile, singur, într-o celulă, în care a fost supus mai multor interogatorii, operate de o femeie, care s-a prezentat ca fiind americană, şi de un cetăţean din Djibouti, conform unei plângeri depuse, în decembrie 2009, de două organizaţii de apărare a drepturilor omului, rămasă confidenţială până acum. A înţeles atunci că era suspectat de susţinere materială a asociaţiei musulmane de caritate al Haramain, pe care SUA au introdus-o în ianuarie 2004 în lista organizaţiilor care susţin terorismul. Ulterior, a fost transportat, din nou, cu un alt avion, către o altă închisoare, conform plângerii, care precizează că familia sa nu a fost informată cu privire la locul detenţiei sale. Într-un final, în mai 2005, bărbatul a fost trimis în Yemen şi a ieşit din închisoare un an mai târziu. Nu a fost niciodată acuzat pentru vreo faptă de terorism.



12