Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 Iulie 2010 / 00:00 429 accesări

UCRAINA

Nou concept de securitate

Ţările de la Marea Neagră au nevoie de o nouă formulă de securitate colectivă, a declarat luni preşedintele Viktor Ianukovici. „Sunt încrezător că vom dezvolta o nouă formulă de securitate colectivă pentru toate statele de la Marea Neagră”, a spus preşedintele ucrainean la Sevastopol. Acesta a salutat faptul că relaţiile dintre Ucraina şi ţările de la Marea Neagră sunt constructive şi prietenoase.

SOMALIA

Marinari capturaţi

O navă de mici dimensiuni, sub pavilion al Insulelor Marshall, a fost capturată duminică în Marea Roşie, iar cei 18 marinari filipinezi aflaţi la bord au fost luaţi ostatici de piraţii somalezi, a anunţat, luni, forţa UE de luptă împotriva pirateriei. Nava Motivator, care transportă produse petroliere de lubrifiere, a anunţat duminică dimineaţă că a fost atacată, în sectorul de nord al strâmtorii Bal El Mandeb. Forţa navală UE a precizat că nu a putut lua legătura cu nava după atac.

KOSOVO

Parlamentar rănit

Unul dintre cei zece deputaţi sârbi din Parlamentul din Kosovo a fost rănit, ieri, cu focuri de armă, în faţa locuinţei sale din nordul oraşului Kosovska Mitroviţa. Unul sau mai mulţi necunoscuţi au deschis focul asupra deputatului Petar Miletic, în momentul în care acesta ieşea din apartament. Numai unul dintre cele patru gloanţe trase l-a atins, provocându-i o rană la picior. Poliţia nu dispune de nicio informaţie privind posibilele motive ale atacului, dar desfăşoară o anchetă pentru a stabili condiţiile în care s-a produs acesta. Petar Miletici este unul dintre cei zece deputaţi sârbi care participă la lucrările Parlamentului din Kosovo, format din 120 de deputaţi. Atacul de ieri este al doilea incident violent petrecut la Kosovska Mitroviţa în ultimele zile. Un sârb a murit şi alte cel puţin 11 persoane au fost rănite vineri, în urma exploziei unui dispozitiv în timpul unei manifestaţii a sârbilor, care protestau faţă de deschiderea unui birou al Guvernului din Kosovo în partea de nord a oraşului.

RUSIA

Morţi prin înec

Un număr de 285 de persoane s-au înecat săptămâna trecută în Rusia, unde temperaturile au depăşit 30 de grade Celsius, mai ales după ce au consumat alcool, a anunţat luni un oficial din cadrul Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă. Cele mai multe victime înregistrate într-o zi a ajuns la 63, iar alte 109 persoane au fost salvate in extremis. Aceste înecuri se explică în general prin scăldarea în zone nesupravegheate şi prin consumul de alcool. Anul trecut, 2.733 de persoane au murit înecate în Rusia, dintre care 1.903 erau în stare de ebrietate.

RUSIA

Uniunea vamală

Uniunea vamală dintre Rusia, Kazahstan şi Belarus, un proiect ce datează de mai multă vreme şi care a fost amânat din cauza unor divergenţe între Moscova şi Minsk, a intrat pe deplin în vigoare, a anunţat preşedintele rus Dmitri Medvedev, la Astana, unde are loc summit-ul Comunităţii Economice Eurasiatice (EvrAzEs). Autorităţile de la Moscova, Minsk şi Astana au semnat la sfârşitul anului 2009 o serie de documente pentru lansarea începând din 1 iulie 2010 a uniunii lor vamale. Dar, între timp, au apărut divergenţe între Rusia şi Belarus, în special pe problema taxelor la produsele petroliere, şi oficialii de la Minsk au ameninţat că nu vor ratifica Codul vamal. În final, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a indicat sâmbătă că ţara sa a ratificat toate acordurile. Această uniune prevede introducerea unei taxe vamale comune pe teritoriul celor trei ţări, eliminarea controlului vamal la frontierele lor şi punerea în aplicare a unor mecanisme comune de reglementare a comerţului extern. Anul trecut, Moscova a prezentat acest proiect ca un mijloc de aderare a celor trei ţări la Organizaţia Mondială a Comerţului, dar ulterior a revenit asupra acestei idei.

SUA

Integritatea Georgiei

SUA sunt neclintite în decizia lor de a susţine integritatea teritorială a Georgiei după recunoaşterea de către Rusia, în 2008, a independenţei a două teritorii georgiene separatiste, a afirmat secretarul american de Stat, Hillary Clinton. „SUA sunt neclintite în ataşamentul lor faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei”, a declarat Hillary Clinton în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, în cadrul unei vizite la Tbilisi. Şefa diplomaţiei americane, care a criticat anterior „ocupaţia” rusă a regiunilor georgiene separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, a cerut, de asemenea, Moscovei să respecte acordul de încetare a focului, stipulând că forţele ruse trebuie să recâştige poziţiile pe care le ocupau înainte de războiul din august 2008. Autorităţile de la Tblisi au lansat atunci o ofensivă militară în teritoriul prorus Osetia de Sud, căreia omologii de la Tbilisi i-au replicat prin trimiterea masivă de trupe pe teritoriul georgian. Rusia a recunoscut ulterior independenţa acestui mic teritoriu, precum şi pe cea a Abhaziei.

TURCIA

Normalizarea relaţiilor

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a cerut Turciei să continue eforturile pentru normalizarea relaţiilor cu Armenia, aflate în prezent în impas, şi să deschidă graniţa dintre cele două ţări. Armenia şi Turcia au încheiat în octombrie un acord istoric, care prevede stabilirea de relaţii diplomatice şi deschiderea graniţei comune, după zeci de ani de relaţii ostile, determinate de masacrarea armenilor în 1915, în ultima perioadă a Imperiului Otoman, considerată de autorităţile de la Erevan drept genocid. Acordul nu a fost încă ratificat, Turcia condiţionând intrarea sa în vigoare de rezolvarea conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan în legătură cu enclava Nagorno-Karabah. Armenia a anunţat, în luna aprilie, că suspendă, la rândul său, ratificarea acordului, în aşteptarea unei schimbări a poziţiei turce.

UE

Soarta Balcanilor de Vest

UE este ataşată ideii continuării integrării Balcanilor de Vest, un proces crucial pentru stabilitatea regiunii, declară preşedintele UE, Herman Van Rompuy. Preşedintele UE efectuează un turneu în Slovenia, Serbia, Croaţia şi Kosovo. Toate ţările din Balcanii de Vest, Croaţia, Serbia, Muntenegru, Kosovo, Albania, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Bosnia-Herzegovina, aspiră să adere la UE, dar se află în stadii mai mult sau mai puţin avansate în procesul spre integrare. Slovenia este membră UE din 2004.

OLANDA

Negocieri

Reprezentanţii liberali, ai Partidului Muncii, ai formaţiunii de centru şi ecologiştilor din Olanda au început luni negocierile în vederea formării unei coaliţii guvernamentale. Uri Rosenthal şi Jacques Wallage, desemnaţi de regina Beatrix să examineze posibilităţile unei coaliţii, s-au întâlnit la Haga în cursul după-amiezii cu liderii partidelor liberal (VVD), al Muncii (PvdA), de centru (D66) şi ecologist (Groenlinks). Posibilitatea unei astfel de coaliţii a fost exclusă la 22 iunie, dar de atunci au avut loc noi discuţii sub conducerea mediatorului Tjeenk Willink. VVD a obţinut 31 de mandate de deputat din 150, devansând PvdA (30 de mandate), PVV (24 de mandate), creştin-democraţii (CDA, 21 de mandate), formaţiunea de centru D66 şi ecologiştii din Groenlinks, cu câte zece mandate fiecare. Negocierile în vederea formării unui Guvern de coaliţiei pot dura mai multe săptămâni, chiar luni.

CHINA

Condamnare

Un geolog american a fost condamnat, luni, la opt ani de închisoare în China, pentru că a încercat să obţină şi să transfere în străinătate o bază de date din domeniul industriei petroliere, protejată de secretul de stat. Ambasadorul american în China, Jon Huntsman, care a asistat la pronunţarea verdictului, a criticat severitatea sentinţei pronunţate împotriva lui Xue Feng. Bărbatul, în vârstă de 44 de ani, născut în China, dar care deţine cetăţenie americană, a fost arestat în 2007, în timp ce se pregătea să revină în SUA, a anunţat fundaţia pentru apărarea drepturilor omului Dui Hua. Xue Feng lucra pentru o firmă de consultanţă în domeniul materiilor prime şi a afirmat că era convins că baza de date putea fi achiziţionată cu titlu comercial. Abia după ce a fost cumpărată de Xue, această bază de date a fost plasată sub protecţia secretului de stat.

RUSIA

Explozie accidentală

Şase persoane au murit într-o explozie accidentală produsă într-o bază militară din Siberia. Doi ingineri militari şi patru angajaţi ai unui producător local de muniţie şi-au pierdut viaţa în urma accidentului care a avut loc în regiunea Altai, în sudul Siberiei. Explozia s-a produs în momentul în care victimele transportau muniţie într-un camion militar, care a fost incendiat. Incidentul a avut loc sâmbătă, însă agenţiile de presă ruse au difuzat informaţia abia luni, fără a preciza care au fost cauzele exploziei.

MAREA BRITANIE

Triunghi amoros

Un instructor de karate britanic a fost ucis prin împuşcare, alături de el fiind rănită grav iubita sa şi o a treia persoană, poliţiştii din Northumbria considerându-l pe fostul prieten al partenerei victimei drept principal suspect. Chris Brown, în vârstă de 29 de ani, ar fi fost vizat de ucigaş din cauza relaţiei pe care o avea cu Samantha Stobbart, fosta iubită a principalului suspect, Raoul Thomas Moat. Poliţiştii îl caută pe acesta din urmă. Samantha Stobbart şi o a treia persoană, de asemenea împuşcată, se află în spital, în stare critică, dar stabilă. Tatăl şi fratele vitreg ai victimei s-au declarat devastaţi de uciderea lui Chris Brown, pe care l-au caracterizat ca fiind o persoană bună, însă agitată şi care nu putea să stea într-un singur loc foarte mult timp.

SUA

Morţi de 4 iulie

Cel puţin o persoană a murit şi alte 20 au fost rănite, duminică, la o paradă organizată de Ziua Independenţei în statul Iowa, unde doi cai au scăpat de sub control şi au intrat în mulţimea care asista la eveniment. O femeie rănită în incident a murit duminică seară, a anunţat poliţia locală, precizând că incidentul s-a produs în timpul Heritage Day Celebration Parade din Bellevue, la frontiera de est a statului Iowa cu statul Illinois. În urma incidentului, au fost internate în spital 24 de persoane, cinci dintre acestea aflându-se în stare critică, iar alte cinci, în stare gravă. Răniţii au vârste cuprinse între doi şi 62 de ani, peste jumătate dintre aceştia având, însă, vârste mai mici de 12 ani.

SPANIA

Fugar

Fostul membru ETA Jose Ignacio de Juana Chaos probabil a fugit din Irlanda de Nord spre Venezuela cu ajutorul unor membri ai Armatei Republicane Irlandeze (IRA), pentru a scăpa de extrădarea spre Spania. Surse din cadrul serviciilor antiteroriste din Spania şi Franţa cred că Juana Chaos a fugit în Venezuela. Serviciile de informaţii spaniole analizează ipoteza conform căreia teroristul a fugit cu prietena sa în Venezuela, deşi nu au fost văzuţi împreună. Juana Chaos nu a mai fost văzut de pe 25 martie în Irlanda de Nord, unde se afla sub control judiciar în aşteptarea unei decizii definitive privind posibilitatea extrădării spre Spania. Considerat drept unul dintre cei mai periculoşi membri ETA, Juana Chaos se mutase în Ulster după eliberarea din Spania pe 2 august 2008, după ispăşirea a 21 de ani de detenţie pentru 25 de asasinate. Noile acţiuni judiciare, pentru apologie făcută terorismului, au fost lansate imediat după eliberarea sa controversată. Justiţia spaniolă suspectează că Venezuela, condusă de Hugo Chavez, le oferă adăpost unor membri ETA.

CHINA

Măsuri speciale

Poliţia chineză a fost mobilizată, luni, în oraşul Urumqi, capitala regiunii Xinjiang în nord-estul ţării, scena tensiunilor interetnice izbucnite în urmă cu un an. Pe 5 iulie 2009, oraşul a devenit scena unor confruntări între minoritatea uigură şi forţele de ordine. În doar câteva zile, etnici han, majoritari în China, au ieşit pe străzi înarmaţi cu bare metalice şi cuţite, intrând în conflict cu uigurii. Luni, atmosfera era destul de calmă în Urumqi, autorităţile recomandându-le uigurilor să nu iasă din case. Sute de poliţişti au fost mobilizaţi în cartierul uigur, unde forţele de intervenţie antiprotestatari sunt pregătite să intervină. O mare parte a Pieţei Poporului, scena confruntărilor de anul trecut, este închisă publicului din cauza unor lucrări de renovare. În această zonă staţionau numeroase vehicule militare. Oficial, 200 de persoane au fost ucise şi 1.700 rănite după 5 iulie 2009, autorităţile atribuind violenţele separatiştilor etnici. 200 de persoane au fost condamnate în urma violenţelor, cel puţin 26 primind pedeapsa capitală, dintre care nouă deja executate.

FRANŢA

Linşaj politic

Alain Joyandet şi Christian Blanc, secretari de stat pentru Cooperare şi, respectiv, pentru Dezvoltarea regiunii pariziene, şi-au prezentat demisiile, care au fost acceptate de preşedintele Sarkozy. Cei doi au fost criticaţi de presă în ultima perioadă, din cauza stilului de viaţă. Demisiile secretarilor de stat au fost solicitate de preşedintele Nicolas Sarkozy şi premierul Francois Fillon. Cei doi se declară nevinovaţi şi se consideră victimele unui linşaj politic fără dovezi. La rândul său, Nicolas Sarkozy a intrat în vizorul presei fiind criticat dur pentru că intenţionează să îşi cumpere un nou avion prezidenţial, în valoare de 180 de milioane de euro.



12