Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 18 Mai 2010 / 00:00 392 accesări

BULGARIA

Camion cu deşeuri

Un camion cu deşeuri, destinat unei companii din România, nespecificată, a fost oprit de vameşii bulgari din Svilengrad, în apropiere de punctul de trecere a frontierei Căpitan Petko Voivoda, şi trimis înapoi în Grecia. Camionul conţinea deşeuri constând în saci de polietilenă, nailon şi foaie de aluminiu. Autorităţile din Svilengrad, oraş bulgar situat în apropiere de frontiera cu Grecia şi Turcia, au confiscat 21 de baloturi, cântărind în total 19.300 de kilograme. Documentele de însoţire a mărfii nu prezentau bunurile ca deşeuri, iar documentele prevăzute pentru acest tip de transport de către reglementările UE lipseau. Inspectoratul Regional pentru Mediu şi Ape, care a fost notificat în legătură cu acest caz, a hotărât ca acest camion să fie trimis înapoi în Grecia. Acesta este cel de-al cincilea camion de transport de deşeuri care a fost oprit în regiunea punctului de trecere a frontierei Căpitan Petko Voivoda, în ultimele zile.

TURCIA

Explozie într-o mină

Echipele de salvare din Turcia au iniţiat operaţiunea de căutare a 25 de mineri daţi dispăruţi după o explozie produsă luni într-o mină de cărbuni din nordul ţării. Explozia s-a produs într-o mină din provincia Zonguldak, pe malul Mării Negre.

AFGANISTAN

Accident aviatic

Un avion aparţinând companiei afgane Pamir Airways, cu 43 de persoane la bord, s-a prăbuşit luni în Afganistan, în apropiere de Pasul Salang, la nord de capitala Kabul. Echipele de intervenţie s-au deplasat imediat la locul accidentului. Pasul Salang, situat la o altitudine de 3.800 de metri, rută importantă în Munţii Hindu Kush care leagă capitala cu nordul ţării. Şeful poliţiei aeroportuare Asif Jabar Khil a declarat că avionul s-a prăbuşit la o distanţă de 100 kilometri de Kabul.

UNGARIA

Inundaţii

Autorităţile ungare depun eforturi în continuare, luni, împotriva inundaţiilor din anumite regiuni ale ţării, unde precipitaţiile abundente şi furtunile au cauzat pagube considerabile, mii de persoane fiind nevoite să-şi părăsească locuinţele. Până în prezent, circa 2.100 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele. Cele mai multe au fost trimise în centre pentru sinistraţi din nord-estul Ungariei, unde 1.900 de persoane au fost evacuate, unele dintre acestea cu bărci pneumatice. Anumite zone din nordul şi nord-estul ţării au fost afectate considerabil din cauza inundaţiilor produse de râul Bodva, care ameninţă mai multe sate. Râul putea ieşi din matcă în cursul zilei, potrivit hidrologilor. În oraşul Miskolc, unde numeroase drumuri au fost inundate, situaţia este în continuare critică.

CHINA

Atac cu satârul

Un bărbat înarmat cu un satâr a atacat şase fete într-o piaţă din China, înainte de a se sinucide arunându-se de pe o clădire. Două dintre victime au fost grav rănite. Atacul s-a produs într-o piaţă din provincia Guangzhou. Bărbatul, în vârstă de circa 20 de ani, s-a aruncat de pe o clădire cu trei etaje şi a murit pe loc. Un martor ocular a povestit că bărbatul a atacat fiecare fată care i-a ieşit în cale. Săptămâna trecută, un bărbat a fost condamnat la moarte după ce a atacat 29 copii şi trei profesori de la o grădiniţă, la 29 aprilie. De asemenea, săptămâna trecută, un bărbat înarmat cu un cuţit a ucis şapte copii şi o educatoare într-o şcoală.

CAMERUN

Marinari răpiţi

Doi marinari ruşi, inclusiv un fost membru al navei Arctic Sea, au fost răpiţi în Camerun, a anunţat luni un sindicat al marinarilor ruşi. Nava North Spirit, sub pavilionul St. Vincent şi deţinută de Balthellas Chartering S.A,. a fost atacată de piraţi duminică, în timp ce era ancorată în portul Duala din Camerun. Două ambarcaţiuni cu circa 20 de oameni înarmaţi s-au apropiat de navă. Bărbaţii au ordonat echipajului să se strângă pe puntea de sus. Un alt grup de piraţi a intrat în cabine şi a luat lucrurile marinarilor. Piraţii i-au luat ostatici pe căpitanul Boris Tersinţev şi pe inginerul-şef Igor Şumik şi au părăsit nava. Igor Şumik a fost printre cei 15 membri ai echipajului navei Arctic Sea, care a dispărut mai mult de trei săptămâni vara trecută, având la bord, oficial, lemn cu destinaţia Algeria. Dispariţia navei, care a dus la o mobilizare internaţională, a provocat suspiciuni că aceasta transporta o încărcătură secretă. Autorităţile ruse au negat vehement. Arctic Sea a fost interceptată de o navă militară rusă şi au fost arestate opt persoane, estoni, letoni şi ruşi.

FRANŢA

Suspiciuni adeverite

Un fost director adjunct al serviciilor secrete franceze (DGSE) a lansat acuzaţii grave la adresa profesoarei universitare Clotilde Reiss, eliberată duminică de autorităţile din Iran după ce a fost reţinută timp de zece luni la Teheran, afirmând că aceasta lucra pentru Franţa. Fostul adjunct al DGSE, Pierre Siramy, a afirmat că Clotilde Reiss a lucrat în favoarea Franţei, pentru a colecta informaţii privind evoluţiile de pe scena politică, precum şi despre dosarul nuclear”. Oficialul francez menţionează că tânăra profesoară s-a prezentat din patriotism la ambasadă imediat ce a ajuns în Iran, adăugând că autorităţile locale au descoperit colaborarea sa cu serviciile secrete franceze după ce i-au supravegheat corespondenţa pe Internet, înainte de a o aresta, la 1 iulie 2009. Autorităţile de la Paris nu au reacţionat, deocamdată, la dezvăluirile fostului adjunct al DGSE. Nu este pentru prima oară când Pierre Siramy a provocat controverse la Paris. În martie, a publicat cartea „25 de ani în serviciile secrete”, care a stârnit reacţii aprinse în Franţa.



12