Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 02 Aprilie 2010 / 00:00 431 accesări

SPANIA

Români arestaţi

Transportau droguri în stomac din Maroc, în Spania. Este povestea a 15 români arestaţi de poliţia iberică în apartamentul cărora s-a găsit aproape un kilogram de haşiş. Autorităţile spaniole spun că oamenii veneau în Spania cu speranţa de a lucra în construcţii. Erau însă păcăliţi de o reţea de traficanţi care îi obligau să aducă drogurile din Maroc în Spania. Poliţiştii spanioli au descoperit un grup de traficanţi români care aducea compatrioţi pe care îi obligau să aducă haşiş din Maroc în propriul stomac. Imediat cum ajungeau, oamenilor li se luau paşapoartele şi erau forţaţi să înghită cantităţi importante de droguri. Agenţii spanioli au descoperit peste 1500 de doze de droguri. Odată ajunşi în Madrid, românii însoţiţi de şeful bandei erau transportaţi cu o furgonetă în Cadiz de unde plecau spre Maroc. Drogurile erau înfăşurate în latex şi apoi înghiţite de cei 15 traficanţi. Poliţia este pe urmele mai multor persoane care se pare că erau membri au grupării. Cei 15 traficanţi au fost arestaţi, iar dosarul a fost înaintat judecătorilor. Numai presupusul şef al bandei avea antecedente penale.

SLOVACIA

Accident feroviar

Trei persoane au murit, iar alte trei au suferit răni grave, joi, după ce un tren de călători s-a ciocnit cu o locomotivă în estul Slovaciei. Şase persoane se aflau la bordul locomotivei în momentul producerii accidentului în gara Spisska Nova Ves, la 300 de kilometri la nord-est de capitala Bratislava. Două persoane au reuşit să sară din mers înainte de coliziune, trei au murit pe loc, iar o persoană rănită luptă pentru viaţă. Şi unii călători din tren au fost răniţi, doi fiind în stare gravă.

SUA

Captură de piraţi

Marina americană a reţinut, joi, cinci presupuşi piraţi în Oceanul Indian în timpul capturării unei nave-mamă şi al atacului unei ambarcaţiuni, a anunţat flota a VI-a într-un comunicat. Fregata Nicholas, care naviga la vest de insulele Seychelles în apele internaţionale, a fost atacată în plină zi. Marinarii americani au deschis focul, la rândul lor, şi apoi au urmărit ambarcaţiunea de pe care proveneau tirurile. După o oră şi jumătate, echipajul a arestat trei presupuşi piraţi. La bordul ambarcaţiunii au fost găsite muniţie şi importante rezerve de carburant. Ulterior, aceasta a fost scufundată. Fregata Nicholas a capturat apoi nava-mamă, o ambarcaţiune a piraţilor folosită drept centru de comandă pe mare pentru bărcile piraţilor. Alte două persoane au fost arestat la bordul acestei nave. Cei cinci suspecţi vor rămâne în detenţia americanilor până când soarta lor va fi decisă. Piraţii din Oceanul Indian şi-au reluat recent activităţile, profitând de încheierea sezonului musonic şi de condiţiile de navigare mai bune pentru a-şi multiplica atacurile la sute de kilometri de coastele lor. Piraţii, de cele mai multe ori somalezi, au renunţat să mai atace în Golful Aden, patrulat de numeroase nave de război străine, pentru a lansa atacuri foarte departe de coastele lor, în special în apropiere de Seychelles.

BULGARIA

Caz de corupţie

Fostul ministru bulgar al Apărării, Nikolai Ţonev, a fost arestat joi, fiind suspectat că a încercat să corupă un judecător, cu scopul de a opri o anchetă care îl viza, a anunţat procurorul adjunct din Sofia, Roman Vasilev. A mai fost reţinut şi un fost înalt funcţionar al Ministerului Apărării. Fostul funcţionar a fost reţinut în timp ce îi oferea unui judecător 20.000 de euro, din partea lui Nikolai Ţonev. Judecătorul, şi el arestat, urma să dea banii unuia dintre colegii săi însărcinaţi cu o anchetă care îl viza pe fostul ministru. În noiembrie, fostul ministru al Apărării a fost inculpat pentru abuz de putere, deoarece a aprobat o comandă de echipamente militare, considerată prea scumpă de Parchet, de la compania americană MIC Industries, pentru 12,9 milioane de leva, circa 6,6 milioane de euro.

MAREA BRITANIE

Captură de droguri

Circa 120 de kilograme de cocaină, în valoare de patru milioane de lire sterline, au fost confiscate într-un port din Marea Britanie, fiind găsite de vameşi într-o camionetă. Şoferul camionetei în care erau ascunse drogurile, irlandezul Antanas Adomeckis, de 50 de ani, a fost acuzat de trafic de droguri şi reţinut, în 27 martie, în portul britanic Dover. Vameşii au descoperit, în autovehicul, mai multe pachete legate cu bandă adezivă, ascunse prin încărcătura din camionetă. Antanas Adomeckis a fost prezentat, joi, instanţei din Dover. Vameşii au folosit tehnologie de ultimă oră pentru a detecta drogurile.

LITUANIA

Protest electronic

Peste 20.000 de lituanieni au semnat o petiţie electronică împotriva construirii unei centrale nucleare în Belarus, în apropierea frontierei lituaniene. Semnatarii se tem pentru securitatea oraşului Vilnius, situat la doar 50 de kilometri de viitoarea locaţie a centralei belaruse. În plus, există riscul ca apele râului Neris, care izvorăşte din Belarus şi trece prin Vilnius, riscă să fie poluate după utilizarea în centrala belarusă. Autorităţile din Belarus au anunţat un plan de construire până în 2016, la Ostroveţ, a unei centrale ce va utiliza noua tehnologie rusă AES-2006. Belarus, stat vecin cu Ucraina, a fost grav afectat de explozia produsă la centrala nucleară sovietică de la Cernobîl, în aprilie 1986. Şi Rusia intenţionează să construiască în următorii ani o centrală nucleară în enclava Kaliningrad, la doar 20 de kilometri de frontiera lituaniană.

OLANDA

Proces reluat

Procesul pentru genocid intentat lui Radovan Karadzic, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, suspendat la 2 martie, va fi reluat la 13 aprilie. Joi, instanţa internaţională a mai anunţat că apelul depus de Karadzic, care doreşte din nou amânarea procesului, a fost respins, deschizând calea pentru reluarea audierilor. Procesul intentat lui Radovan Karadzic pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid comise în conflictul din Bosnia (1992-1995) începuse la Haga în octombrie 2009, acuzatul refuzând iniţial participarea pentru că dorea mai mult timp necesar pregătirii apărării. Audierile au fost reluate pe 1 şi 2 martie, dar au fost suspendate în aşteptarea soluţionării apelului lui Karadzic.

UNGARIA

Atac antisemit

Locuinţa unui rabin care activează la un Centru Chabad din Budapesta a fost atacată cu pietre în cursul unui dineu organizat în a doua zi a Paştelui evreiesc. Invitaţii rabinului Shmuel Raskin s-au speriat când au văzut că geamurile clădirii au fost sparte cu pietre marţi în jurul orei locale 23.00, chiar în momentul în care dineul pascal se apropia de final. Poliţia a sosit rapid şi unii agenţi de poliţie au păzit locuinţa rabinului. Cu toate acestea, după vreo oră de la primul incident, o altă piatră a lovit geamul, de data aceasta pătrunzând în locuinţă. Atacul de la casa rabinului intevine pe fondul intensificării sentimentelor extremiste în Ungaria şi înaintea alegerilor parlamentare, programate la sfârşitul lunii aprilie.

COREEA DE NORD

Război ideologic

Un fost oficial nord-coreean de rang înalt care a părăsit ţara a făcut apel, în timpul unei vizite în SUA, pentru lansarea unui război ideologic împotriva regimului stalinist în vederea înlăturării acestuia, subliniind rolul pe care l-ar putea juca autorităţile de la Beijing. Hwang Jang-Yop, fost secretar al Partidului Muncitorilor, aflat la putere, considerat autorul ideologiei autosubzistenţei regimului, a părăsit Coreea de Nord şi s-a refugiat în Coreea de Sud, în timpul unei călătorii la Beijing, în 1997. Acesta figurează, de atunci, în fruntea listei ţintelor regimului comunist, iar vizita sa din SUA, sub o escortă militară, a fost ţinută secretă. Referindu-se la China, principalul susţinător economic şi politic al Coreei de Nord, Hwang Jang-Yop a insistat asupra faptului că numai dacă oficialii de la Beijing ar rupe relaţiile cu Coreea de Nord, acest lucru ar conduce la sfârşitul regimului de la Phenian. Preşedinţia sud-coreeană anunţa miercuri că există o mare probabilitate ca Jong-Il să viziteze China, în curând. Potrivit unor experţi, această vizită vizează solicitarea unui ajutor economic din partea puternicului vecin, iar, în schimb, regimul de la Phenian ar putea reveni la masa negocierilor asupra dezarmării sale nucleare, care stagnează din aprilie 2009, după ce ONU a sancţionat un test cu rachetă nord-coreean.

KOSOVO

Remaniere guvernamentală

Premierul kosovar Hashim Thaci a remaniat Guvernul, înlocuind şase miniştri şi înfiinţând unui minister nou, al Integrării Europene. În fruntea noului minister se va afla Besim Beqaj, până în prezent ambasador al Kosovo la Bruxelles. Trei miniştri noi provin din rândurile Partidului Democrat din Kosovo, condus de Hashim Thaci, restul fiind membri ai Ligii Democrate din Kosovo a preşedintelui kosovar Fatmir Sejdiu. Cele două formaţiuni, partenere la guvernare, conveniseră în urmă cu câteva zile asupra remanierii Executivului. Se pare că motivul înlocuirii celor şase membri ai Guvernului este dubla lor calitate, de miniştri şi de deputaţi. Guvernul Thaci a fost instalat în ianuarie 2008. Viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc la sfârşitul anului 2011

CHINA

Vizite oficiale

Preşedintele chinez va reprezenta ţara sa la reuniunea internaţională asupra securităţii nucleare care va fi organizată la Washington, la 12 şi 13 aprilie. Hu Jintao va participa, ulterior, în Brazilia, la cel de-al doilea summit al ţărilor emergente, Brazilia, Rusia, India, China, după care va efectua vizite în Chile şi Venezuela. Aceasta va fi prima întâlnire între preşedintele Obama şi omologul său chinez, în urma unor tensiuni, la începutul anului, în relaţiile bilaterale, provocate de Taiwan şi Tibet.

SUEDIA

Facilitarea procedurilor judiciare

Ministrul suedez al Justiţiei, Beatrice Ask, doreşte facilitarea procedurilor judiciare pentru spionaj, după dezvăluirile din presă că un diplomat suedez ar fi transmis documente confidenţiale europene Rusiei. „Ne aflăm într-o situaţie în care există zone gri, care nu ţin direct de domeniul militar, dar care vizează industria sau altceva şi, în acelaşi timp, sunt ameninţări la adresa Suediei”, a declarat oficialul suedez. În ediţia de miercuri, ziarul „Expressen” a dezvăluit că în perioada 1999 - 2000, un diplomat suedez de la New York ar fi transmis informaţii confidenţiale europene, în special despre apropierea fostelor republici sovietice de UE şi NATO. Potrivit „Expressen”, care citează un agent rus refugiat în SUA şi un procuror suedez, o investigaţie lansată de justiţia suedeză în 2002 nu a putut continua.

SUA

Suspecţi reţinuţi

Trei suspecţi, printre care un băiat în vârstă de 14 ani, au fost arestaţi şi acuzaţi de omor, iar un al patrulea este căutat de poliţia americană, după un dublu incident armat în sudul capitalei Washington, soldat cu patru morţi şi cinci răniţi. Poliţia a intervenit în cazul primului incident, marţi, pe strada Galveston, unde l-au găsit pe Tavon Nelson, de 17 ani, rănit grav. Adolescentul a murit la scurt timp. La cea de-a doua locaţie, pe străzile South Capitol şi Brandywine, poliţia a găsit opt persoane împuşcate. Doi tineri, William Jones III, de 19 ani, şi Devaughn Boyd, precum şi o adolescentă de 16 ani, Brishell Jones, au murit în acest incident armat. Suspecţii arestaţi sunt Nathaniel Dwight Simms, de 26 de ani, Orlando Carter, de 20 de ani, şi un alt băiat de 14 ani.



12