Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 06 Noiembrie 2009 / 00:00 397 accesări

Blaga nu exclude o guvernare alături de liberali

Ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, ieri, că nu l-a interesat niciodată funcţia de premier. El a mai spus că încă din campania pentru parlamentare şi-ar fi dorit o guvernare cu PNL, dar că liderul de atunci al liberalilor Călin Popescu Tăriceanu nu a dorit acest lucru. Blaga a adăugat că lucrurile sunt mai complicate până pe 7 decembrie deoarece PNL are un candidat la preşedinţie, dar nu exclude o guvernare alături de liberali.

Legile salarizării unitare şi reducerii cheltuielilor, promulgate

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, ieri, legile privind salarizarea unitară şi raţionalizarea cheltuielilor publice. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. De asemenea, şeful statului a semnat şi promulgarea Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

PNL va modifica Legea salarizării

Prim-vicepreşdintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri seară, că Traian Băsescu îşi asumă răspunderea individuală pentru Legea salarizării care este împotriva profesorilor, medicilor, cercetătorilor sau funcţionarilor publici. ”Este o lege în care toate aceste activităţi fundamentale pentru societate sunt tratate ca nişte cenuşărese ale societăţii româneşti, lucru pe care nu-l putem accepta. Şi din acest motiv vom încerca să modificăm această lege când vom avea ocazia\", a susţinut Ludovic Orban. În privinţa eventualelor îmbunătăţiri ale legilor, invocate de şeful statului, Orban a spus că liberalii nu au ce discuta pe acest subiect cu Băsescu, argumentând că legile se fac în statele civilizate pentru zeci de ani de zile, nu pentru câteva luni.

Verdict de necolaborare cu Securitatea

Colegiul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat, ieri, că niciunul dintre cei 13 candidaţi la funcţia de şef al statului nu a colaborat cu Securitatea. Conform CNSAS, membrii Colegiului au decis să menţină deciziile de necolaborare cu Securitatea emise anterior pentru Crin Antonescu, Traian Băsescu, George Becali, Mircea Geoană, Kelemen Hunor, Sorin Oprescu, Constantin Rotaru şi Corneliu Vadim Tudor. Toţi aceştia au fost verificaţi în trecut şi, întrucât nu au apărut informaţii noi, deciziile anterioare în cazul lor au fost menţinute de membrii Colegiului. Alţi trei candidaţi înscrişi în cursa pentru Cotroceni - Ovidiu Iane, Gheorghe Manole şi Constantin Ninel Potârcă - au primit, tot joi, adeverinţe de necolaborare cu Securitatea. Un alt candidat înscris în cursă, Remus Cernea, nu a putut fi verificat de CNSAS din punct de vedere al eventualei colaborări cu Securitatea pe motiv că acesta nu împlinise 16 ani la data de 22 decembrie 1989.

Boc vrea estimarea fondurilor atrase în 2010

Premierul interimar, Emil Boc, a cerut ca fiecare minister să prezinte, până la începutul săptămânii viitoare, date privind fondurile europene estimate să fie atrase în 2010 pentru programele operaţionale sectoriale, astfel încât prognoza să fie inclusă în proiectul de buget pentru anul viitor. Solicitarea a fost formulată în reuniunea organizată, ieri, la Guvern, privind gestionarea fondurilor comunitare. Boc a prezentat date care indicau faptul că, în perioada 21 decembrie 2008 - 31 octombrie 2009, au fost semnate 1.863 de contracte cu finanţare UE, comparativ cu 168 de contracte de finanţare semnate în perioada fostului Guvern. În acelaşi interval, au fost aprobate 2.377 de proiecte cu finanţare europeană, faţă de 420 de proiecte aprobate anterior.



12