Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 29 Octombrie 2009 / 00:00 392 accesări

Delegaţia FMI s-a întîlnit cu Isărescu

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-a întîlnit, ieri, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi a avut o primă discuţie, la nivel de experţi, cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Delegaţia FMI va avea, astăzi, o întrevedere cu premierul, fără a încheia cu reprezentanţii partidelor parlamentare un acord de respectare a memorandumului. Delegaţia FMI a sosit în România pentru a doua revizuire a acordului, vizita urmînd să fie încheiată la 9 noiembrie. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că este posibil să fie nevoie de o nouă delegaţie a Fondului care să continue negocierile după ce se va forma noul guvern.

PNL vrea reglementarea privind plafonul de subvenţie la căldură

PNL va cere, luni, dezbaterea în procedură de urgenţă, la Cameră, a Legii de modificare a OUG emise de Guvernul Boc, prin care se reduce plafonul maxim pentru subvenţia la căldură la 425 de lei, astfel încît plafonul maxim să fie majorat la 615 lei. Liderul PNL Ludovic Orban a criticat, ieri, Guvernul Boc, care, în opinia sa, a făcut o “gafă monumentală” prin emiterea ordonanţei cu pricina, lăsînd astfel aproape 800.000 de familii fără această facilitate. Plenul Senatului a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei 106/2009, privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, prin care plafonul pentru care se acordă ajutor creşte de la 425 de lei la 615 lei. Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Şansele României, “dinamitate” de Băsescu

Europarlamentarul PSE Victor Boştinaru a declarat, ieri, că, din cauza “atacurilor permanente” ale lui Traian Băsescu, portofoliul de comisar european care revine României ar putea fi unul lipsit “de cărniţă”. Boştinaru a apreciat că şeful statului, “prin acţiunile sale, “periclitat sistematic rolul pe care România îl merită în Europa”El a apreciat că portofoliul de comisar european pe agricultură s-a jucat la “ruleta rusească”, România pierzînd şansa de a-l obţine, după ce Germania şi Franţa s-au repoziţionat. Eurodeputatul consideră că România mai are totuşi şanse să ocupe un portofoliu important de comisar, dar lipsit de buget. El a mai afirmat că preşedintele Traian Băsescu a fost avertizat atît de Serviciul de Informaţii Externe (SIE), cît şi de Serviciul Român de Informaţii (SRI) despre “riscul” ca România să-şi “dinamiteze” şansele de a beneficia de un portofoliu cu buget.

“O reformă constituţională reală se va putea face cu viitorul preşedinte”

Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, că o reformă constituţională reală se va putea face cu viitorul preşedinte al României, altul decît Traian Băsescu, întrucît numai astfel va putea exista un acord între Parlament, partide politice, preşedinte şi guvern. Ponta a adăugat că probabil ar fi mai bine să se revină la modalitatea prevăzută de Constituţie înainte ca Legea fundamentală să fie modificată, cînd cele două tipuri de scrutin - parlamentar şi prezidenţial - erau organizate simultan. Băsescu a declarat, marţi seară, că separarea legislativelor de prezidenţiale a fost e eroare şi că cele două alegeri trebuie suprapuse, ceea ce se poate realiza fie prin prelungirea mandatului Parlamentului, fie prin scurtarea celui al şefului statului. Băsescu a spus că trebuie suprapuse alegerile parlamentare cu cele prezidenţialele, pentru că separarea proceselor electorae a fost “o experienţă proastă”.

Blaga şi Degeratu nu s-au prezentat la Comisia de Apărare

Ministrul interimar de Interne Vasile Blaga şi consilierul prezidenţial Constantin Degeratu nu s-au prezentat la audierile solicitate de comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, pe tema DGIPI şi respectiv, cazul Hayssam, audierile celor doi fiind reprogramate pentru săptămîna viitoare. Deputaţii din Comisia de apărare au decis, marţi, la propunerea PNL şi PSD, în absenţa reprezentanţilor PD-L, să îi invite la audieri pe cei doi. Deputaţii PD-L au fost nemulţumiţi de decizia Comisiei şi au părăsit sala deoarece nu erau de acord cu aceste audieri propuse de PNL şi PSD.

“Parlamentul trebuie să se implice în evaluarea actelor comunitare”

Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a făcut, ieri, un apel către Parlamentul României să se implice în procesul evaluării actelor normative comunitare, precizînd că fără această implicare influenţa ţării nu va creşte la nivel european. Orban a declarat în cadrul unei dezbateri organizată la sediul Reprezentanţei CE în România că, din septembrie 2006, diferitele Camere legislative naţionale au transmis Comisiei Europene peste 550 de avize motivate, pentru numeroase propuneri, contribuind în acest fel la îmbunăţirea activităţii legislative comunitare. El a adăugat că, pentru a fi capabil să faci o asemenea evaluare pe acte normative, pe diferite propuneri legislative, e nevoie de expertiză şi profesionalism. El a făcut un ultim apel la profesionalism, atît Parlamentului, cît şi administraţiei din România, să aducă oameni profesionişti, specialişti, care să ştie despre ce se întîmplă la Bruxelles.

Şedinţa de plen dedicată rolului României în UE, reprogramată

Conducerea Camerei Deputaţilor a reprogramat pentru 10 noiembrie şedinţa de plen pentru dezbaterea rolului şi poziţiei României în contextul proceselor de reformă a instituţiilor europene. Această şedinţă nu s-a putut ţine, în octombrie, cînd a fost stabilită iniţial, din lipsă de cvorum, deputaţii plecînd de la lucrări după ce Parlamentul a votat moţiunea de cenzură şi Guvernul Boc a fost demis. Potrivit deciziei Biroului Permanent al Camerei, dezbaterea privind poziţia României în contextul proceselor de reformă a instituţiilor europene va dura două ore, timp în care vor vorbi de la tribuna Parlamentului preşedinţii comisiilor de politică externă şi de afaceri europene, reprezentanţii Guvernului şi deputaţii. Iniţiatorii dezbaterii au fost preşedintele comisiei de politică externă a Camerei Laszlo Borbely (UDMR) şi preşedintele comisiei de afaceri europene Viorel Hrebenciuc (PSD).



12