Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 19 Octombrie 2009 / 00:00 423 accesări

Oprescu crede că este momentul unui guvern de tehnocraţi

Candidatul independent la Preşedinţie, Sorin Oprescu, a declarat, sîmbătă, că instituţiile statului au intrat în disoluţie din cauza conflictelor politice permanente, “conflicte declanşate de Traian Băsescu”, adăugînd că este momentul unui guvern de tehnocraţi susţinut de o majoritate clară în Parlament. El a afirmat că partidele nu au ce căuta în şcoală, justiţie, poliţie sau în sistemul sanitar şi că atunci cînd se schimbă puterea ar trebui schimbaţi doar miniştrii şi secretarii de stat. Oprescu este de părere că Traian Băsescu vrea să-şi păstreze partidul agăţat la putere: “E nevoie de raţiune pentru desemnarea unui premier independent care să conducă un guvern format din profesionişti neangajaţi politic, dar susţinuţi de partide”.

Mai bine dizolvarea Parlamentului, decît dictatura prezidenţială

Preşedintele PNL Alba, deputatul Teodor Atanasiu, a declarat, ieri, că liberalii nu sînt speriaţi de ideea dizolvării Parlamentului, deoarece este mai bine să se ajungă la această situaţie decît să se permită instaurarea în România a unei dictaturi prezidenţiale. Atanasiu a adăugat că preşedintele Băsescu “continuă pe aceeaşi linie pe care a început să derapeze” de cîţiva ani încoace în sensul în care interpretează Constituţia după bunul său plac. Liderul PNL Alba a afirmat că preşedintele este obligat să respecte noua majoritate politică creată şi dorinţa acesteia şi să accepte faptul că PD-L a ajuns să fie “un partid marginalizat cu care nimeni nu vrea să stea de vorbă”.

Orban către şeful statului: “Băsescu, ieşi din joc, că ai ajuns mai mic ca Boc”

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a transmis, ieri, un mesaj în versuri preşedintelui Traian Băsescu, spunîndu-i să iasă din joc. Orban a declarat că PNL “a pus umărul” la alegerea lui Băsescu ca preşedinte, dar România are nevoie de altceva: “Trebuie să redăm românilor demnitatea, armonia în societate, încrederea în instituţiile statului, şansa de a trăi într-o ţară europeană. În urmă cu cinci ani, am pus umărul să alegem un preşedinte jucător, Traian Băsescu, căruia îi transmit mesajul: “Băsescu, ieşi din joc, că ai ajuns mai mic ca Boc”“. Totodată, fostul ministru al Transporturilor a arătat că s-a implicat ca Băsescu să obţină din nou brevetul de comandant de navă “din milă creştinească”, dar şi pentru ca acesta “să poată vîsli, în viaţa de apoi, în bărcuţa lui în cazanul cu smoală”.

Kelemen Hunor şi-a lansat oficial candidatura pentru Preşedinţie

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, şi-a lansat oficial, vineri seară, la Miercurea Ciuc, candidatura la Preşedinţie, el urcînd pe scenă din mulţime şi rostindu-şi ultimul discursul, după prezentarea filmului “Portret”, în care era personajul principal, şi după vizionarea unui clip. El şi-a început discursul povestindu-le celor peste 1.500 de persoane prezente la lansare trăirile nopţii precedente: “Aseară, noaptea tîrziu, cînd mergeam către casă, cîteva minute a trebuit să mă opresc la barieră, să treacă acceleratul de Bucureşti, şi mi-au trecut prin minte nopţile cînd ajungeam tîrziu la Cîrţa sau cînd mergeam la facultate, unde m-au trimis părinţii cu un singur scop: ca în calitate de maghiar cinstit să reuşesc să rămîn om. Nu uita niciodată de unde ai plecat! Mi-am adus aminte cînd a căzut dictatura comunistă care pe noi ne-a condamnat la moarte şi astepta să dispărem”. La lansare s-au cîntat Inmul Secuilor şi cel al Republicii Ungare, iar la finalul discursului lui Kelemen în sală au fost împrăştiate baloane albastre şi verzi.

Gigi Becali şi-a depus candidatura pentru prezidenţiale

Preşedintele PNG, George Becali, şi-a depus, sîmbătă, la BEC, candidatura pentru alegerile prezidenţiale, el afirmînd că România este ţara lui “Pazvante Chioru\'“ şi cerîndu-le alegătorilor care se prezintă la scrutinul din 22 noiembrie să nu mai voteze pe “diavol”. El a prezentat la Biroul Electral Central liste cu 256.646 de semnături ale susţinătorilor săi. Întrebat cui îi va da voturile dacă nu va ajunge în turul doi, Becali a spus că le va cere alegătorilor săi să-şi dea voturile “celuilalt cu care se bate tiranul”. Întrebat ce şanse are să ajungă preşedinte, Becali a arătat că fiecare om are şansa lui în viaţă şi că poate ajunge şeful satului numai dacă vrea Dumnezeu, “printr-o minune”, el adăugînd că va face “o campanie normală”, în care va spune toate lucrurile pe care le-a făcut şi pe care ceilalţi nu le-au făcut. Întrebat cum va fi România condusă de George Becali, el a afirmat că va fi o Românie pe care o va iubi Dumnezeu.

Hrebenciuc, de acord cu anticipatele

Liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat, sîmbătă, că este de acord ca social-democraţii să nu voteze nici al doilea guvern care va fi propus după cel al lui Lucian Croitoru şi să se ajungă la alegeri anticipate, menţionînd că va face o propunere în acest sens, astăzi, colegilor săi. El a adăugat că “sperietoarea” pe care încearcă să o arate şeful statului parlamentarilor este “o gogoriţă”, acesta arătînd, în opinia sa, că este “profund antidemocratic”, în contextul în care nu ţine cont de majoritatea de 65% din Parlament, “bazîndu-se pe eventuala spaimă a parlamenarilor că vor vota al doilea guvern numai de dragul scaunului”.

Vadim Tudor şi-a lansat cu scandal candidatura la Preşedinţie

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, şi-a lansat candidatura la Preşedinţie, în faţa Teatrului Odeon, liderii acestui partid susţinînd că accesul în clădire, unde era programat evenimentul, le-a fost interzis. Vadim Tudor a susţinut că “totul era rezolvat” pînă sîmbătă seară, însă, după ce s-a aflat de acest eveniment, s-ar fi intervenit din partea preşedintelui Băsescu pe lîngă directorul teatrului, Dorina Lazăr, şi s-ar fi anunţat că aceasta “nu dă voie” să se organizeze evenimentul PRM: “Nu are nici un drept legal să se opună, este o obstrucţie grosolană, brutală”. Vadim a insistat: “Chiar dacă îl rugam eu pe Băsescu nu se brodea atît de bine”, a adăugat el. Discursul ce a urmat a fost presărat cu critici la adresa lui Băsescu, urmate de uralele puţinilor susţinători prezenţi în faţa teatrului.

CCG face apel la prevenirea dizolvării Parlamentului

Coaliţia pentru o Guvernare Curată (CGC), alcătuită din cinci organizaţii neguvernamentale, îşi exprimă, printr-un comunicat, îngrijorarea faţă de deteriorarea situaţiei politice din România, cerînd prevenirea oricărei forme de act politic radical, cum ar fi dizolvarea Parlamentului. CGC solicită preşedintelui, şefilor partidelor politice, candidaţilor la Preşedinţie, Curţii Constituţionale şi tuturor celor care au autoritatea şi mijloacele să intervină pentru a preveni orice formă de act politic radical. De asemenea, CGC solicită să se prevină orice formă de viciere a voinţei electoratului prin modificări organizatorice, legale sau de altă natură faţă de votul în sine. Organizaţiile neguvernamentale cer Autorităţii Electorale Permanente, partidelor politice şi tuturor organizaţiile electorale de profil, alcătuirea unui comitet de supraveghere a acestor alegeri, menţionînd că descurajează orice intenţie de modificare a cadrului organizatoric şi legal faţă de cel al alegerilor precedente, prin modificări legislative sau adăugări de noi secţii de votare. CGC mai cere şi prevenirea oricărui “atentat la adresa statului de drept”. Totodată, este solicitată prevenirea oricărei forme de politizare a statului şi de a frauda voinţa electoratului prin “cumpărare” sau persuadare de oameni politici aleşi sub o anumită culoare politică să îşi transfere sprijinul la un alt candidat sau partid.

Ovidiu Muşetescu a murit din cauza unui cancer pulmonar

Ovidiu Muşetescu a decedat, duminică, în jurul orei 17.00, la Spitalul Elias din Bucureşti, în urma unui cancer pulmonar cu multiple metastaze. Născut în 15 septembrie 1955, Ovidiu Muşetescu se afla internat de aproximativ o săptămînă în Spitalul Elias. Muşetescu a fost ministru al APAPS şi preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Faptul că era în fază terminală a bolii, a fost unul din motivele pentru care au fost întîrziate procedurile pentru punerea sub acuzare a lui de către procurorii anticorupţie, acesta fiind învinuit că în calitate de ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului (APAPS), în perioada 2001-2003, ar fi diminuat valoarea comercială reală a bunurilor aparţinînd operatorilor economici la care statul este acţionar, comisă în cazul acţiunii de privatizare a SC Alro SA Slatina şi SC Alprom SA.



12