Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 Octombrie 2009 / 00:00 449 accesări

Italia - Condamnări la 11 şi 6 ani de detenţie pentru doi români autori ai unor violuri la Roma

Românii Gavrilă Oltean şi Ionuţ-Jean Alexandru, acuzaţi de violarea unei adolescente italience, pe 14 februarie, în parcul Caffarella din Roma, au fost condamnaţi la 11 ani şi patru luni de închisoare şi, respectiv, la şase ani de detenţie. Gavrilă Oltean a primit şapte ani şi patru luni de detenţie pentru violul din zona Caffarella şi încă patru ani pentru violarea unei tinere de 22 de ani, în zona Pigneto (Roma). Procurorul Vincenzo Barba ceruse pentru cei doi 16 ani şi opt luni de închisoare şi, respectiv, zece ani de detenţie. Procurorii italieni ceruseră judecarea în procedură de urgenţă a românilor. Cei doi români au fost găsiţi vinovaţi de agresiune sexuală, sechestrare de persoane şi tîlhărie. Potrivit autorităţilor italiene, Gavrilă Oltean şi Ionuţ Jean Alexandru ar fi recunoscut faptele. În paralel, judecătorul Guglielmo Muntoni a hotărît clasarea dosarelor lui Karol Racz şi Alexandru Loyos Isztoika, românii arestaţi iniţial în acest caz dar eliberaţi ulterior, după ce testele ADN au demonstrat că sînt nevinovaţi.

Irlanda - Ample operaţiuni împotriva unor grupuri de hoţi români

Poliţia irlandeză a finalizat o misiune vizînd grupările criminale care distrag atenţia victimelor, după care le jefuiesc, operaţiunea soldîndu-se cu peste 350 de arestări şi recuperarea a peste 30.000 de euro, bani cash şi bunuri, cele mai mari două acţiuni vizînd grupuri de români. Purtînd numele de cod Ochi de şoim, operaţiunea, lansată în februarie, a scos la iveală că grupurile de români, ţinta celor mai mari două acţiuni ale poliţiei irlandeze, se ocupau în special cu furtul de bani, telefoane mobile, camere foto şi video şi haine. Poliţiştii au confirmat numărul arestărilor şi au anunţat că un număr aproximativ egal de persoane au fost deja trimise în judecată. Hoţii care folosesc metoda bazată pe distragerea atenţiei stau de obicei şi aşteaptă în apropierea bancomatelor, pînă cînd un client se apropie pentru a scoate bani. În momentul în care acesta a terminat operaţiunile şi aşteaptă ca banii să iasă, o persoană fie cade la pămînt, fie se apropie şi întreabă cum se poate ajunge într-o anumită zonă, timp în care un altul vine şi fură banii care ies din aparat. Un ofiţer superior al poliţiei irlandeze a anunţat că grupările de acest gen operau, de asemenea, în pub-uri, cluburi sau cafenele, subliniind că, în timpul operaţiunii, poliţiştii irlandezi au primit un ajutor important de la ofiţerul de legătură al poliţiei române de la Dublin.

Franţa - Parisul, preocupat de romii români, aşteaptă cooperarea Bucureştiului

Secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, şi-a exprimat preocuparea în legătură cu romii din România care se stabilesc în regiunea Parisului, îndemnînd Bucureştiul să coopereze în acest dosar. Pierre Lellouche a cerut, luni, armonizarea reglementărilor statelor UE în materie de imigraţie ilegală, lansînd un apel la solidaritate din partea ţărilor aflate ”în prima linie”. Recomandînd o abordare umană faţă de străinii aflaţi în situaţie ilegală, dar toleranţă zero faţă de reţelele de traficanţi de persoane, Lellouche şi-a exprimat preocuparea în legătură cu traficul de romi de origine română care se stabilesc în regiunea Parisului. ”Libertatea de circulaţie în UE nu trebuie să fie un alibi pentru veniri şi plecări continue. Practica ce constă în primirea de ajutoare pentru repatriere şi revenirea nu poate dura la nesfîrşit”, insistă oficialul francez. De altfel, Lellouche a evocat ”o adevărată problemă cu Turcia privind imigraţia ilegală”.

Ungaria - Cel puţin un mort, într-un schimb de focuri la Budapesta

O persoană a fost ucisă şi alta a fost rănită grav, în urma unor schimburi de focuri într-un district din estul Budapestei. Victima este un bărbat afgan, găsit mort de către membrii familiei sale, în curtea casei sale, luni dimineaţă, potrivit unor surse care au solicitat anonimatul. Potrivit unor informaţii încă neconfirmate, şi celălalt bărbat, de asemenea cetăţean afgan, ar fi murit din cauza rănilor grave. Portalul de ştiri online Index.hu a anunţat că poliţia a primit cu apel privind un schimb de focuri la intersecţia străzii Kada cu Harmat, luni, la ora locală 07.15 (08.15, ora României). Ambii bărbaţi au fost împuşcaţi în cap. Gloanţele au fost trase în apropiere de o şcoală primară.

Lituania - Judecător asasinat

Un judecător lituanian în vîrstă de 47 de ani a fost împuşcat mortal, luni dimineaţa, în plină stradă, la Kaunas, al doilea oraş ca mărime din Lituania. ”Judecătorul Jonas Furmanavicius a fost găsi mort în oraşul Kaunas, cadavrul prezentînd urmele a patru gloanţe, trei în abdomen şi unul în cap”, a anunţat poliţia. Judecătorul se îndepta către serviciu, cu autoturismul. Drumul i-a fost blocat cu un alt vehicul, iar o dată coborît din maşină, el a fost ucis, conform poliţiei. Este prima dată cînd un jdecător este asasinat în Lituania. Poliţia a demarat imediat căutarea unui vehicul Volkswagen Transporter alb, văzut de martori la locul asasinatului. Poliţia nu exclude nicio pistă în cadrul anchetei. Potrivit preşedintei Consiliului Judecătorilor, Laima Garneliene, Jonas Furmanavicius era un judecător experimentat, însărcinat cu cazuri complexe şi mediatizate.

Thailanda - Tragedie feroviară

Opt persoane, între care şi o fetiţă în vîrstă de 2 ani, au murit, iar alte 88 de persoane au fost rănite luni dimineaţa, în urma unui accident de tren care a avut loc în centrul Thailandei. Trenul expres care făcea legătura între provincia Trang şi Bangkok a deraiat, pe timpul unei ploi torenţiale, din motive încă necunoscute, la 13 kilometri sud de staţiunea balneară Hua Hin, un loc de vacanţă frevcentat de regele Thailandei. Şase străini au primit îngrijiri medicale, între care şi un bărbat în vîrstă de 43 de ani, de naţionalitate britanică, pentru o rană la nivelul abdomenului care a necesitat o intervenţie chirurgicală. A fost deschisă imediat o anchetă asupra accidentului. Autorităţile se întrebau în legătură cu o posibilă eroare umană sau o problemă de semnalizare, în pofida faptului că trenul nu s-a lovit de vreun obstacol. Conform ministrului Transporturilor, Sophon Zaram, trenul nu a respectat semnalizarea şi avea o viteză prea mare la momentul deraierii. Toate legăturile feroviare către sudul ţării au fost întrerupte pînă astăzi, perioadă de timp necesară pentru degajarea în întregime a căii ferate.

Pakistan - Atentat într-o clădire a ONU

Cel puţin patru angajaţi ai ONU au murit, luni, la Islamabad, într-un atentat sinucigaş comis la sediul Programului Alimentar Mmondial (PAM) al ONU, a anunţat poliţia. Cei patru angajaţi ai ONU care au murit sînt trei pakistanezi şi un irakian, potrivit poliţiei, care încearcă să înţeleagă cum a reuşit atentatorul să intre pe jos în această clădire foarte bine păzită. Atentatul a fost comis într-o clădire plasată, asemenea tuturor agenţiilor ONU şi ambasadelor de la Islamabad, sub un regim foarte strict de securitate, protejată de pereţi foarte groşi, care rezistă la explozii. Marea majoritate a atentatelor soldate cu peste 2.100 de morţi în Pakistan, din iulie 2007, sînt revendicate sau atribuite insurgenţilor Mişcării Talibanilor din Pakistan (TTP), care a depus jurămînt de credinţă reţelei al-Qaida. Ei au promis să răzbune moartea liderului lor, Baitullah Mehsud, ucis la 5 august, de un tir cu rachetă american, în fieful său din zonele tribale din nord-vest, la frontiera cu Afganistanul. Capitala Islamabad se află de mai multe luni în alertă maximă, arterele principale fiind blocate de numeroase puncte de control ale poliţiei şi armatei. Centrul oraşului, care adăposteşte clădirile Guvernului, Parlamentului şi instituţiilor judiciare, dar şi o impozantă enclavă diplomatică, a fost transformat deja în ”zonă roşie”, după atentatul sinucigaş cu un camion-capcană care a distrus hotelul de lux Marriott, la 20 septembrie 2008 şi care s-a soldat cu 60 de morţi şi peste 250 de răniţi.

Marea Britanie - Piloţii contestă numărul mare al orelor de zbor

Piloţii de avioane susţin că oboseala acumulată în urma numărului mare al orelor de zbor efectuate pune în pericol viaţa pasagerilor şi vor organiza manifestaţii de protest în întreaga Europă. Sindicatele europene ale piloţilor de avioane susţin că actualele reguli referitoare la numărul maxim admis al orelor de zbor nu garantează siguranţa, menţionînd că 15% dintre accidente sînt provocate de oboseală. Dar Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aeriană susţine că studiază un raport ştiinţific pe această temă. În Marea Britanie nu vor avea loc manifestaţii pentru că organizarea de către piloţi a unor asemenea acţiuni este ilegală, dar piloţii britanici se vor alătura colegilor lor din 35 de ţări care vor demonstra pe continent. Nu se ştie dacă protestele vor cauza perturbări ale traficului aerian. Piloţii şi membrii echipajelor de zbor se plîng de condiţiile lor de muncă, despre care susţin că s-au deteriorat deoarece industria de profil vrea să diminueze costurile.

SUA - Oraş din California, evacuat din calea unui incendiu

Cei aproximativ 4.500 de locuitori ai oraşului Wrightwood, situat la 75 de kilometri est de Los Angeles (California), au fost evacuaţi duminică, în faţa ameninţării unui incendiu, iar în regiune a fost decretată starea de urgenţă. Incendiul, declanşat sîmbătă, în pădurea naţională San Bernardino, a cuprins, pînă duminică după-amiază, aproape 1.500 de hectare de vegetaţie şi a distrus trei case izolate. Către seară, incendiul era sub control în proporţie de 10%, iar flăcările continuau să ameninţe cele 2.000 de locuinţe ale orăşelului Wrightwood. Situat în mijlocul pădurii, la o altitudine de 1.828 de metri, Wrightwood a fost părăsit de locuitori în dimineaţa zilei de duminică. O mie de pompieri au fost mobilizaţi la faţa locului, în sprijinul lor sosind ajutoare din San Diego şi oraşele din apropiere de Los Angeles. Duminică la prînz, guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a decretat starea de urgenţă în comitatul San Bernardino. Regiunea Los Angeles a fost lovită, în ultimele săptămîni, de un incendiu de proporţii uriaşe izbucnit în pădurea naţională din Angeles, care a provocat moartea a doi pompieri şi a distrus 65.000 de hectare de vegetaţie. California este frecvent afectată de incendii. În 2007, ea a cunoscut cele mai groaznice incendii din istoria sa: 640.000 de locuitori au fost evacuaţi şi 2.000 de locuinţe au fost distruse.

Rusia - Plăcuţele de înmatriculare ale unei maşini a misiunii diplomatice italiene, furate la Moscova

Numerele de înmatriculare de la peste 50 de maşini, dintre care una a misiunii diplomatice italiene, au fost furate în mai multe districte ale Moscovei, în cursul nopţii de sîmbătă spre duminică. Potrivit poliţiei, numerele de înmatriculare au fost sustrase pentru a fi folosite ulterior de hoţi pentru a se sustrage urmăririi după comiterea altor infracţiuni. Un purtător de cuvînt al poliţiei a precizat că locuitorii Moscovei s-au întors din concediu în capitală, iar grupările de infractori implicaţi în furtul de maşini au devenit mult mai active. ”Odată cu creşterea numărului de furturi de bunuri din maşini din Moscova, s-a înregistrat o intensificare a furturilor de numere de înmatriculare folosite de hoţi”, a menţionat purtătorul de cuvînt. ”Le montează pe maşinile lor pentru a induce în eroare victimele şi poliţiştii”, a adăugat el. Potrivit RIA Novosti, o investigaţie este în desfăşurare.

Polonia - Demisia ministrului Sporturilor

Ministrul polonez al Sporturilor, Miroslaw Drzewiecki, acuzat de trafic de influenţă, şi-a anunţat, luni, demisia, în mijlocul pregătirilor Poloniei pentru Campionatul European de Fotbal Euro - 2012, pe care îl organizează împreună cu Ucraina. Biroul polonez Anticorupţie (CBA) l-a acuzat pe ministru că s-a folosit de influenţa pe care o avea pentru a modifica un proiect de lege referitor la jocurile de noroc în beneficiul proprietarilor de cazinouri, pe care introducerea unui nou impozit i-ar obliga să co-finanţeze anumite activităţi sportive. Această afacere, care îl vizează şi pe liderul grupului parlamentar al liberalilor aflaţi la putere, Zbigniew Chlebowski, dă o lovitură puternică echipei premierului Donald Tusk. Comitetul Executiv al UE de Fotbal (UEFA) şi-a exprimat, în mai, încrederea în Polonia, validînd patru locaţii pentru Euro-2012. În schimb, confirmarea unei singure locaţii pentru Kiev, însoţită de o întîrziere pentru alte trei oraşe, a apărut ca un ultimatum dat Ucrainei care acumulează întîrzieri. Ucraina trebuie să aducă garanţii cu privire la progresele înregistrate şi o prezentare vizuală care răspunde criteriilor UEFA pentru Liov, Doneţk şi Harkov, înaintea datei de 30 noiembrie.

Inguşetia - A fost demis Guvernul

Preşedintele Inguşetiei, Iunus-Bek Evkurov, a hotărît demiterea Guvernului, acuzat că ar fi avut o activitate nesatisfăcătoare. Purtătorul de cuvînt al preşedintelui Kaloi Ahilgov a declarat că un nou guvern va fi format în curînd. Evkurov, un fost general şi erou al Rusiei, a fost numit în fruntea Inguşetiei la sfîrşitul anului 2008, pentru a încerca să pună capăt rebeliunii islamiste care afectează republica şi pentru a combate corupţia endemică. În iunie, el a supravieţuit unui atac sinucigaş cu maşină-capcană, iar rănile sale l-au constrîns să primească îngrijiri medicale pentru o perioadă de peste două luni la Moscova. La întoarcerea sa, a demis trei oficiali.

Azerbaidjan - Doi libanezi, condamnaţi pentru complot antiisraelian

Doi libanezi au fost condamnaţi, luni, la 15 ani de închisoare, la Baku, pentru pregătirea unor atacuri împotriva ambasadelor Israelului şi SUA din Azerbaidjan. ”Cetăţenii libanezi Ali Karaki şi Ali Najmeddin au fost condamnaţi fiecare la 15 ani de detenţie”, a declarat purtătorul de cuvînt al instanţei. Atacurile nu au fost comise niciodată. Cei doi libanezi, dar şi patru cetăţeni din Azerbaidjan suspectaţi de implicarea în pregătirea acestor atacuri, au fost arestaţi în mai 2008. Libanezii erau însărcinaţi cu recrutarea unor azeri şi elaborarea unui plan de atac împotriva ambasadelor israeliană şi americană de la Baku, dar şi împotriva radarului strategic de la Gabala, în nordul ţării. Autorităţile azere îi suspectează că ar avea legături cu Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian.

Somalia - Navă-cargo eliberată în schimbul unei răscumpărări

Piraţii somalezi au eliberat, luni, o navă turcească sechestrată de trei luni, inclusiv echipajul de 23 de membri, după plata unei răscumpărări, a anunţat avocatul companiei care deţine vasul. Nava Horizon-1, proprietate a companiei Horizon Maritime and Trade, al cărui sediu este la Istanbul, călătorea din Arabia Saudită în Iordania, cu o încărcătură de sulfură de hidrogen, cînd a fost deturnată la 8 iulie, de către piraţi. Nava a fost ancorată de atunci în portul Eyl, în nordul Somaliei, în provincia Puntland, dominată de piraţi. La începutul lunii septembrie, piraţii au cerut o răscumpărare de 20 de milioane de dolari (14 milioane de euro). Mai multe nave turceşti au fost deturnate de piraţi în această zonă, înainte de a-şi putea relua ruta, în schimbul plăţii unei răscumpărări.

Rusia - O filială din SUA a grupului Iukos cere despăgubiri de 100 de miliarde de dolari

O filială din SUA a grupului petrolier rusesc Iukos, declarat falimentar în 2006, intenţionează să ceară despăgubiri în valoare de 100 de miliarde de dolari Guvernului Rusiei, la CEDO, a declarat, luni, fostul director financiar al grupului. Bruce Misamore, care în prezent conduce Iukos International, a declarat telefonic din Houston că acest proces este cel mai mare din întreaga istorie de 60 de ani a Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) cu sediul în Strasbourg. Acesta a precizat că Iukos International protejează, în prezent, interesele a 55.000 de acţionari, care au suferit din cauza falimentului celei mai importante companii petroliere, una dintre cele mai importante corporaţii din lume. Iukos a încetat să existe în mod oficial în noiembrie 2007, după ce bunurile grupului au fost vîndute în urma unei serii de licitaţii de lichidare pentru acoperirea sumelor cerute de creditori. Compania rusă petrolieră de stat, Rosnef, a achiziţionat cea mai importantă parte a bunurilor de producţie, devenind astfel cel mai important producător din Rusia. Fondatorul Iukos, Mihail Hodorkovski, a fost condamnat la opt ani de închisoare, pentru fraudă şi evaziune fiscală. El a dezminţit cu insistenţă toate acuzaţiile formulate împotriva sa, afirmînd că a fost pedepsit astfel pentru susţinerea firavei opoziţii prooccidentale, iar lichidarea Iukos a fost efectuată de oficiali guvernamentali corupţi, în scopul obţinerii capacităţilor de producţie. Anterior, Misamore a declarat că acuzarea penală împotriva lui Hodorkovski şi a directorilor companiei, la fel ca şi falimentarea gigantului şi revenirea sub controlul statului au fost nefondate din punct de vedere legal. CEDO a stabilit audierea acestui caz la 19 noiembrie. Ministrul rus al Justiţiei a declarat că Rusia vede acest proces ca pe unul de rutină şi intenţionează să atragă atenţia asupra unor încălcări ale procedurii comise la depunerea plângerii.



12